Social

Basescu le bate obrazul europenilor

EADS si Vinci, impreuna cu Bechtel, sint nume mari din businessul international care au incheiat cu statul roman contracte din bani publici , prin practici pe care UE le blameaza. Basescu a spus ieri ca Romania nu va mai accepta etichetari generale de tara corupta, si ca orice politician vest-european care va mai face astfel de afirmatii va fi luat in considerare doar daca nominalizeaza la ce se refera. Schimbarea de discurs a presedintelui a avut loc intr-un moment cu tripla insemnatate: vizita in Romania a trei inalti oficiali europeni; reuniunea CSAT de ieri, care a stabilit ca problema coruptiei institutionale va fi una dintre coordonatele securitatii nationale; ultima, vizita de peste o saptamina la Washington.
Exact cind la Bucuresti au descins trei inalti oficiali europeni, presedintele Basescu acuza voalat Uniunea Europeana de ipocrizie atunci cind insista sa faca Romania tara corupta.

De nu mai putin de cinci ori a repetat ieri, in decurs de citeva minute, presedintele Basescu ideea ca oficialii europeni sa spuna concret la cine se refera atunci cind vorbesc despre coruptie in Romania, avertizindu-i sa nu o mai eticheteze drept tara corupta fara a exemplifica. Romania nu mai accepta etichetari generale de tara corupta, si orice politician vest-european care va mai face astfel de afirmatii va fi luat in consideratie daca nominalizeaza la ce se refera. Romania inseamna 22 de milioane de romani si nu vom accepta sa spuna cineva ca Romania este tara corupta, a declarat ieri presedintele Basescu, dupa sedinta CSAT in care tema principala de discutii a constituit-o, de altfel, problema coruptiei. Coincidenta sau nu, sedinta CSAT a avut loc chiar in contextul vizitei comisarului european pentru extindere, Ollie Rehn - cu care presedintele s-a intilnit chiar inainte de CSAT -, a presedintelui Parlamentului European, Josep Borrell, si a raportorului Parlamentului European pentru Romania, Pierre Moscovici.

Din nou coincidenta sau nu, declaratiile lui Basescu de dupa CSAT vin dupa un weekend aproape dominat de un articol din presa germana in care se sugera doar ca ar fi posibil ca grupul PPE din Parlamentul European sa nu voteze pentru avizul conform pe textul tratatului de aderare, programat a fi semnat de Bucuresti si Sofia la 25 aprilie. Motivatia invocata de articol, nivelul inalt de coruptie din Romania. Cerem responsabilitate celor care fac astfel de afirmatii si pentru a-si proba responsabilitatea sa nominalizeze la cine se refera cind vorbesc de coruptie in Romania. Numai asa putem stabili un raport corect, intre noi ca autoritati ale statului roman si politicieni vest-europeni, a reactionat ieri seful statului.

Basescu a mers chiar mai departe, amintind ca inclusiv firme din UE au apelat, in relatia cu Bucurestiul, la procedeul contractelor fara licitatie, considerata una dintre practicile de coruptie la nivel comunitar. Ne-ar bucura daca cei care vorbesc despre coruptie in Romania ne-ar mentiona despre ce demnitar roman este vorba, despre ce firma romaneasca este vorba si despre ce firma vest-europeana este vorba atunci cind fac referiri la coruptie. Regulile in contracte majore de achizitii publice au fost incalcate de autoritatile romane si ele vor trebui sa raspunda pentru acest lucru, dar cel putin acelasi comportament, in unele cazuri, l-au avut si firme vest-europene, firme care isi au head office-ul in Uniunea Europeana, a amintit presedintele roman oficialilor de la Bruxelles. Basescu a insistat, in discursul public, pe ideea ca noua administratie nu trebuie sa isi aserveasca o noua clientela politica alimentata din bani publici, amintind ca ieri CSAT a decis ca nici un contract care vizeaza bani publici sa nu mai fie alocat fara licitatie, desi legea o permite in unele cazuri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea