Social

Basescu e amenintat de guvernanta

Presedintele Basescu este obligat sa deschida canale de negociere cu liberalii daca vrea sa se asigure ca dupa alegerile parlamentare nu va avea un guvern si mai ostil.
 
Trei partide plus UDMR. In conditii normale, asa va arata viitorul Parlament. Din acest punct de vedere, rezultatul alegerilor abia incheiate este clar si reprezinta cel mai bun evaluator pentru partide. Chiar daca este greu de stabilit cine a castigat, de fapt, localele - fiind extrem de important la ce se raporteaza rezultatele: la asteptari sau la rezultatele de acum patru ani -, tendintele sunt usor de decelat. Sigur, pana in momentul in care romanii vor fi chemati din nou la urne se mai pot intampla multe. Dar este de asemenea posibil ca in acel moment jocurile sa fi fost deja facute.

Negocierile pentru formarea viitorului guvern vor incepe cu mult inaintea alegerilor parlamentare. De fapt, ele au si inceput.

Ca un prim semnal, Mircea Geoana s-a afisat ieri la brat cu doamna Daniela Popa , un fel de presedinte al PC care joaca rolul de corespondent al Antenelor la PSD, pentru a anunta ca aceasta este alianta ce va da tarii viitorul guvern . De partea cealalta, Traian Basescu a petrecut o noapte trista alaturi de partenerii sai democrati, iesiti extrem de sifonati de pe urma turului doi.

Chiar daca cheia Palatului Victoria se afla la Cotroceni, PD-L are nevoie la parlamentare de un scor mult mai bun decat cel de la locale pentru a putea emite pretentii de guvernare pe cont propriu. Prima conditie este sa castige alegerile parlamentare. O sarcina deloc usoara, mai ales ca in aceste momente pesedistii sunt pe val.

Iar castigarea alegerilor nu este suficienta. Chiar si in cazul formarii unui guvern minoritar , Basescu a mentionat un indice de 40%. Procent care este extrem de ambitios pentru democrat-liberali, care au scos la locale aproximativ 30%. Sub acest procent seful statului a dat de inteles ca va lua in calcul formarea unei aliante. Aici lucrurile se complica si mai mult.

Cand se bat doua formatiuni de gabaritul PD-L si PSD, PNL, in calitate de al treilea partid, are mari sanse sa castige suficient pentru ca la sfarsit sa arbitreze meciul formarii noului guvern. Un arbitru care astazi pare decis sa fluiere intr-o singura directie, si anume in favoarea PSD. Rezultatele de la locale ii obliga pe pedelisti sa incerce macar sa deschida unele canale de negociere cu liberalii, dar il obliga mai ales pe Basescu sa-si revizuiasca atitudinea fata de PNL.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea