Social

Basescu dezvaluie minciunile premierului

La scurt timp dupa aterizarea pe Aeroportul "Henri Coanda", la sosirea din Grecia, presedintele Traian Basescu a detonat o adevarata bomba politica. El a afirmat ca a aflat de telefoanele lui Tariceanu de la Ilie Botos si ca nu premierul ar fi fost cel care l-a informat despre propria interventie la procurorul general .

Initial, Basescu a incercat sa fie discret in criza telefoanelor: "As vrea sa am o discutie cu premierul inainte de a face o declaratie pe aceasta tema". Pentru ca, imediat, sa intoarca foaia si sa "raporteze" cu date exacte si citate din Constitutie desfasurarea faptelor. Presedintele a recunoscut ca a dat declaratii "incorecte" in luna iunie, cand l-a "acoperit" pe premier intr-un interviu acordat unui cotidian central. "Regret declaratiile incorecte din luna iunie (...). Am considerat ca nu era necesar sa declansez un scandal politic", a precizat Basescu. In schimb, a spus acesta, iesirea sa publica privind grupurile de interese din jurul executivului a avut un rol compensator.

In schimbul "delicatetii" sale, presedintele s-a ales cu o contraofensiva. "Replica a fost cea pe care ati vazut-o: demonstratia ca exista grupuri de interese la Cotroceni", a recunoscut Basescu faptul ca fostul Elena Udrea a fost o victima colaterala.

El a lamurit si provenienta informatiilor detinute de Elena Udrea: aceasta se afla in birou in momentul in care a fost sunat de Ilie Botos si s-a ocupat chiar de documentarea reactiei presedintelui (a consultat Constitutia si Codul penal ).

Basescu a explicat de ce face aceste dezvaluiri: "A confirma ca premierul m-a informat la cateva zile (n.r. - despre telefonul dat lui Botos), ar insemna sa intru intr-un joc. Presedintele nu poate fi antrenat intr-o minciuna publica".

Faptul ca premierul Tariceanu i-a telefonat lui Botos pentru a se interesa de soarta anchetei in cazul Patriciu a fost catalogat de Basescu drept "incorect". El a reprodus si mesajul pe care l-a transmis celor doi: "I-am spus unuia sa-si vada de treaba, iar celuilalt sa aplice legea".

In acelasi timp, presedintele recunoaste ca a fost informat in mod constant de procurorul general despre interventiile venite din sfera politicului. In schimb, a lasat sa se inteleaga ca interventiile premierului nu vor fi lipsite de urmari: "Fiecare isi stabileste singur standardele de moralitate. Cele legale le stabileste legea".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea