Social

Basescu, de la Berlin la Roma

Traian Basescu a gasit interes la Berlin pentru proiectul Marii Negre. De astazi, il cauta si la Roma.
Cancelarul SchrAder si-a exprimat convingerea ca punctele critice, legate de concurenta, independenta justitiei si combaterea coruptiei vor putea fi solutionate pina la termenul stabilit si a remarcat deja progrese, in cursul intilnirii de la Berlin cu presedintele Traian Basescu. La intoarcerea din Germania, Basescu a declarat ca SchrAder sustine mentinerea calendarului aderarii, la fel cum sustine si formularea unei strategii comune pentru regiunea extinsa a Marii Negre, intrucit securitatea euroatlantica este strins legata de securitatea acestei regiuni. Romania este cu siguranta o importanta forta de ordine in acea regiune si este pe un drum cu adevarat bun de a asigura stabilitatea, afirma cancelarul german. In acest sens, Basescu a pledat si in Germania pentru rezolvarea conflictului transnistrean si sprijinirea reala a Ucrainei. Tinind cont si de interesul manifestat de investitorii germani pentru piata romaneasca, Basescu considera ca si-a atins obiectivele pe care si le propusese inainte de a pleca spre Berlin. Obiectivul meu principal a fost sa consolidez sprijinul pe care Germania l-a acordat constant Romaniei in procesul de integrare. Mai mult, am considerat ca atit presedintele Germaniei , cit si cancelarul trebuie sa fie informati in detaliu cu privire la demersurile pe care le-am facut pentru a ne respecta integral obligatiile asumate in cursul negocierilor de aderare.
La cina cu Berlusconi

Traian Basescu se va afla astazi si miine in Italia, unde va discuta cu omologul sau, Carlo Azeglio Ciampi si cu premierul Silvio Berlusconi, aceleasi teme ale integrarii europene a Romaniei si va face un schimb de experienta cu italienii in privinta Marii Negre, acestia avind experienta administrarii zonei Mediterana . In plus, Italia are interes direct in securizarea Marii Negre, fiind dependenta de importurile de gaz. In 2003, 32% dintre importuri proveneau din Rusia. Traian Basescu va aborda, probabil, in acest context, subiectul constructiei conductei de gaz Constanta-Trieste.

Alte subiecte de discutie ar putea fi situatia comunitatii romanesti din Italia, devenita prima minoritate ca numar, si facilitarea circulatiei fortei de munca intre cele doua state. Romania si Italia mai au in comun prezenta in Irak si raportarea similara la UE, ambele tari gasindu-se uneori in dezacord cu nucleul franco-german si mai aproape de SUA.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea