Social

#curtea constitutionala #magistrati #lege #legea privind retinerea datelor prelucrate in retelele de comunicatii electronice #traian băsescu

Basescu crede ca romanii nu sunt pregatiti pentru legea stocarii convorbirilor telefonice

Legea stocarii datelor telefonice de catre operatorii care ofera astfel de servicii revine din nou in discutie, prin prisma unei declaratii apartinandu-i lui Traian Basescu. Seful statului roman a marturisit la o intalnire cu specialisti din domeniul IT ca poporul roman nu este pregatit pentru aplicarea unor masuri care sa intervina in viata privata a persoanelor.

Prezent fiind la Forumul Global IT&C, presedintele Romaniei a spus ca romanii resimt inca efectele comunismului si a urmaririi de catre Securitate, de aceea subiectul vietii private este unul sensibil. "Vreau sa va atrag atentia in legatura cu cat de departe putem merge cu tehnologia IT in viata privata a persoanelor.  De exemplu in Romania, urmand recomandarile Uniunii Europene, a fost adoptata o lege privind stocarea apelurilor telefonice. Legea a fost respinsa de Curtea Constitutionala, iar in Romania a fost o dezbatere extrem de larga pe aceasta tema. Probabil in tarile foste comuniste este mult mai dificil sa le explici cetatenilor de ce aceste date trebuie sa fie stocate si folosite de autoritati in caz de necesitate", a apreciat seful statului, citat de Adevarul.

Basescu a subliniat faptul ca cetatenii romani nu au incredere in stat, de aceea nu sunt de acord cu aceste stocari de informatii. "In tara noastra increderea fata de ceea ce statul ar putea face cu asemenea date este redusa, din cauza experientelor din ultimii 50 de ani. Am facut aceasta paranteza pentru a va da abordarea corecta asupra acestei regiuni a lumii", a adaugat seful statului.

Ce spunea legea privind retinerea datelor prelucrate in retelele de comunicatii electronice

Initiativa legislativa privind stocarea convorbirilor telefonice timp de sase luni, de catre operatorii care asigura astfel de servicii a fost un subiect foarte discutat in ultimul an. Legea privind retinerea datelor prelucrate in retelele de comunicatii electronice a fost adoptata de Parlament in 2008, insa aplicarea ei trebuia sa inceapa la sfarsitul acestui an. Ea prevedea ca orice operator de telefonie fixa sau mobila si orice furnizor de internet trebuie sa isi creeze o baza de date in care sa stocheze date de identificare ale utilizatorilor, suportul de comunicare sau echipamentul folosit de acestia, precum si data, ora si durata comunicarilor.

Toate datele puteau sa fie accesate, la cerere, si de politie, procuratura sau serviciile de informatii, dar numai in cazurile in care s-a declansat deja urmarirea penala si numai in baza unui mandat emis de o instanta de judecata .

O lege contestata si neconstitutionala

Proiectul de lege a fost contestat atat de societatea civila, dar si de procurori. Acestia din urma se plangeau de retrisctivitatea noii legi pentru ca nu le mai da voie sa solicite listingurile de convorbiri telefonice decat dupa ce s-a inceput urmarirea penala si numai cu autorizarea unui judecator.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis in 8 octombrie, cu majoritate de voturi, ca dispozitiile Legii nr. 298/2008 privind stocarea datelor telefonice sunt neconstitutionale. Magistratii au admis astfel exceptia ridicata de Comisariatul pentru societate civila intr-un proces intentat unei companii de telefonie mobila. Potrivit Adevarul, Comisariatul pentru Societate Civila a dat in judecata compania de telefonie mobila, pentru ca aceasta sa isi respecte clauzele contractuale ce privesc confidentialitatea convorbirilor telefonice.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea