Social

Basescu, amenintat cu bomba artizanala

Un dispozitiv artizanal a fost descoperit in Prefectura Vrancea, cu cateva ore inainte de sosirea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, pe 24 ianuarie la Focsani. "Bomba" a fost gasita in hidrantul de la etajul I al Prefecturii, langa cabinetul prefectului Ion Oprea. Caini-lupi si aparatura de detectare a metalelor in cladirea Prefecturii Vrancea. Printre amprentele prelevate se afla si acelea ale Claudiei Fekete , fosta secretara, sefa de cabinet si amanta a lui Marian Oprisan. Claudia Fekete a fost directoare a Directiei de Integrare Europeana a Consiliului Judetean Vrancea pana la mijlocul anului 2004.

"... bomba-n Prefectura!"

In dimineata zilei de 24 ianuarie, pe la ora 11,00, atat la centrala telefonica a Prefecturii, cat si la Politie s-a primit un telefon anonim. O voce ragusita anunta: "Vedeti ca aveti o bomba-n Prefectura!". In cateva secunde intregul aparat menit sa-i asigure protectia presedintelui Romaniei s-a pus in functiune. Au fost reverificate - dupa ce cu 24 de ore inainte fusesera minutios controlate, birourile functionarilor din Prefectura si cele ale angajatilor Consiliului Judetean. "Au intrat prin toate birourile cu caini-lupi si cu aparatura de detectare a metalelor", ne-a dezvaluit un functionar din Prefectura Vrancea. Lucratorii Serviciului Antitero din cadrul SRI au gasit in hidrantul de la etajul 1 al Prefecturii o bomba de fabricatie artizanala de dimensiunile unui radio portabil. Specialistii in explozibili au identificat la bomba artizanala un dispozitiv declansator care se alimenta de la o baterie de mici dimensiuni. Bateria era descarcata. "N-avea cum sa se produca deflagratia deoarece dispozitivul declansator era alimentat, din fericire, de la o baterie descarcata. Probabil bomba, de fabricatie artizanala, fusese pusa acolo de mai mult timp. Este una din variantele de lucru pe care le luam in calcul", ne-a declarat, sub protectia anonimatului, un inalt responsabil din Centrala SRI. Agitatia din incinta Palatului Administrativ al judetului Vrancea avea sa continue pana in clipa sosirii presedintelui in Piata Unirii din Focsani, la ora 14,15. Cu 15 minute intarziere fata de programul initial.

Amprentele Claudiei

Dupa descoperirea dispozitivului de fabricatie artizanala, lucratorii de la Serviciul de Criminalistica al IPJ Vrancea au trecut la prelevarea de amprente de pe geamul hidrantului. "Am vazut foarte multa lume agitandu-se, iar mai multi politisti da-deau cu maglavais pe geamul hidrantului. Eu s-a intamplat sa fiu atunci chiar in usa prefectului Oprea, la trei metri de hidrant. Am auzit, dupa aceea, ca ar fi gasit amprentele unei foste angajate a CJ Vrancea", ne-a spus Marian Bobocea, fost sef al OPC Vrancea, unul dintre invitatii la Ziua Unirii din Focsani. Surse demne de incredere din politie ne-au dezvaluit faptul ca pe geamul hidrantului, dupa ce s-a dat cu substanta fluorescenta, au fost prelevate mai multe seturi de amprente, printre care si cele ale Claudiei Fekete. Aceasta a fost angajata la Consiliul Judetean in anul 1997 ca secretara a vicepresedintelui de atunci al CJ, Marian Oprisan. In anul 2000, juna Claudia a devenit sefa de cabinet a acestuia, in calitatea sa de presedinte al CJ. Din anul 2001 si pana in 2004 Claudia Fekete urca rapid in ierarhia judetului si detine functia de sefa a Directiei de Integrare Europeana a CJ. La finele anului 2004 aceasta demisioneaza brusc din functie si se casatoreste. Acum este plecata din judet impreuna cu sotul sau. Sunt de notorietate in Vrancea legaturile Claudiei cu seful sau Oprisan. De altfel , celebrul baron pesedist a cadorisit-o pe subalterna sa cu un apartament cu doua camere, ultradotat, in buricul Focsaniului, precum si cu o masina WV Golf 4 verde prazuliu, cu nr. de inmatriculare VN 04CFW.

Invitatii PSD-ului s-au plimbat in voie prin cladirea Prefecturii

Usa de la etajul 1 a Palatului Administrativ, care desparte CJ de Prefectura, a fost pecetluita cu trei sigilii din ordinul lui Marian Oprisan, dupa instalarea la guvernare a oamenilor Aliantei D.A. "Ce vreti, domnule, acolo este Prefectura si nu vreau sa am vreo surpriza. Sa-mi bage cineva noaptea vreun plic in birou si dupa aceea sa spuna ca am luat spaga. D-aia am sigilat usa", declara presei cu doua saptamani in urma, sigur pe el, Marian Oprisan. Cu numai 48 de ore inainte de vizita presedintelui la Focsani, acelasi baron pesedist avea sa anunte cu mare pompa: "In onoarea vizitei presedintelui Romaniei am hotarat sa desigilez usa comuna dintre Prefectura si CJ!". Chiar in ziua de 24 ianuarie, consilierii locali, jude-teni, precum si primarii PSD din Vrancea au primit ecusoane de "invitat" si au putut sa se plimbe in voie, sub privirile fortelor de ordine, prin tot palatul administrativ. "Am ramas extrem de surprins de faptul ca noi cei de la Alianta nu am putut intra in Prefectura, pe cand colegii nostrii, de la PSD se plimbau in voie", ne-a declarat primarul PNL de la Slobozia Bradului, Valerica Zamfirescu. Inainte de a se prinde in hora cu vrancenii, presedintele a fost invitat de catre oficialitati sa viziteze sediul Prefecturii. Invitatia a fost declinata cu "eleganta" de catre presedintele Romaniei sub pretextul ca se grabeste sa ajunga la Strasbourg .

SRI-ul si SPP-ul confirma, iar Administratia Prezidentiala nu comenteaza

"N-avea cum sa intre cineva cu o bomba in Prefectura si sa treaca de jandarmul de la intrare. Biroul prefectului se afla la etajul 1, cel mai probabil putea sa intre cu bomba pe usa de la Consiliul Judetean", ne-a declarat un angajat al Prefecturii. Ulterior, lucratori de la SPP au ridicat registrul de evidenta a intrarilor si iesirilor din Prefectura de la jandarmul de serviciu.
Surse din Serviciul de Protectie si Paza au confirmat ca la intrarea de la Prefectura, intr-un hidrant a fost gasita o teava din plastic galben ce avea doua fire si o bucata de metal. Obiectul a fost ridicat, urmarindu-se procedura legala. Aceleasi surse SPP ne-au declarat ca specialistii au constatat, in urma analizei, ca obiectul nu prezenta nici un pericol. Specialistii au cautat amprente, conform procedurilor, iar cercetarile sunt continuate.
Surse din conducerea SRI au confirmat de-abia dupa doua zile. "S-a gasit un dispozitiv exploziv artizanal intr-un hidrant din Prefectura Focsani in data de 24 ianuarie 2006. Dispozitivul era nefunctional. Asemenea "glume" se platesc. Dosarul este acum in ancheta procurorilor", ne-a precizat acelasi inalt functionar SRI. Biroul de presa al administratiei prezidentiale a precizat sec: "Administratia prezidentiala a Romaniei nu comenteaza in nici un fel acest eveniment".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea