Social

Basescu a gasit urme de uninominal in Proclamatia de la Islaz

Presedintele a numit documentul expus in original, la Muzeul Municipiului Bucuresti , prima Constitutie moderna a Romaniei. Lui Traian Basescu i-a placut „asta cu «ministrii sa raspunda» sa fie constitutional , nu protejati”.

Presedintele Traian Basescu a identificat, ieri, in Proclamatia pasoptista de la Islaz germenii votului uninominal si ai raspunderii ministeriale. Prezent la vernisajul expozitiei “1848: proiectul Romaniei moderne. Proclamatia de la Islaz si Bucuresti”, de la Muzeul Municipiului Bucuresti, Basescu a vorbit despre documentul, expus in original, pe care l-a numit prima Constitutie moderna a Romaniei.

In ea, Traian Basescu a regasit teme care-i sunt dragi: “Domnul responsabil ales pe cate cinci ani si cautat in toate starile sociale” (alegerea sefului statului); “Imputinarea listei civile – ardicarea de orice mijloc de corrumpere” (coruptia demnitarilor); “responsabilitatea ministrilor si a tutulor fonctionarilor in fonctia ce ocupa”, (“echivalentul raspunderii ministeriale de astazi”);

“dreptul fiecarui judet de a-si alege dregatorii sai, drept care purcede din dreptul Popolului intreg de a-si alege Domnul” („iata votul uninominal aplicat astazi„) si “desrobirea tiganilor prin despagubire ” („problema minoritatii rrome de astazi si atunci era o problema a societatii”). Dupa ce a precizat ca „rusofobia” ii caracteriza pe revolutionarii pasoptisti, Basescu a mai spus ca Romania are nevoie acum „de elite intelectuale la fel de vizionare si de inovatoare” ca in acea perioada.

Intrebat de jurnalisti ce ar prelua intr-o noua Constitutie din Proclamatia de la Islaz, Basescu a raspuns fara sa stea pe ganduri: „„Asta cu «ministrii sa raspunda» sa fie constitutional, nu protejati“. El a adaugat ca, in manifestul pasoptist, nu se vorbeste despre imunitate , ci, dimpotriva, despre responsabilitatea ministrilor fata de functia publica pe care o indeplinesc.

Presedintele Basescu a reluat ideea, exprimata saptamana trecuta, potrivit careia actuala Constitutie a fost una „buna pentru tranzitie”.

„Din pacate am ratat 2003 pentru ca sa o ducem la Romania viitoare si sa nu o lasam la Romania din tranzitie. Ea a fost buna pentru ca a stabilit un echilibru. Limitari in exercitarea de putere, pana cand am invatat democratia, au fost o masura buna a constituantei, a Parlamentului, a romanilor cand au aprobat-o prin referendum.

Dar, acum, trebuie indepartate piedicile care fac ca institutiile sa functioneze intr-un sistem de blocare. Nu sunt permise blocaje intr-o societate care trebuie sa rezolve rapid blocajele politice si sa mearga mai departe”, spunea Basescu.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea