Social

#banca mondiala #crestere #salarii #profesori #reformă

Banca Mondiala: salariile profesorilor trebuie crescute

Banca Mondiala a intocmit un raport la solicitarea Bucurestiului in care arata ca dascalii ar trebui sa fie platiti mai bine, cu conditia ca intreg sistemul educatiei sa fie reformat .

Cresterea salariilor profesorilor este "cu adevarat necesara", arata raportul. Conditia este implementarea de masuri care sa corelarea numarul de dascali cu cel al elevilor, sa reglementeze remunerarea in functie de performante. Curricula scoala trebuie adaptata la nevoile pietei muncii, mai sustine BM.

"Experienta din alte state arata ca doar majorarea salariilor, cumpararea de computere si remobilarea scolilor si universitatilor nu reusesc sa imbunatateasca educatia din punct de vedere calitativ. Totusi, cresterea cheltuielilor poate fi un catalizator al reformelor, in cazul in care majorarile sunt conditionate de reforme ", se arata in raportul Bancii Mondiale, citat de Cotidianul. 

Pentru expertii internationali, o prioritate-cheie in Romania o constituie imbunatatirea aptitudinilor populatiei, mai ales in conditiile economice dificile cauzate de criza.

In Romania, un profesor debutant are un salariu lunar net de 700 de lei, aproape jumatate din venitul mediu. Abia dupa 40 de ani la catedra, unii dascalii ajung sa aiba fie platiti cu 2.000 de lei brut.

"Pe termen scurt, Guvernul ar trebui sa limiteze cresterile salariale la nivelul inflatiei, sa inghete angajarile si sa infiinteze un birou care sa coordoneze reforma administratiei publice. Pe termen mediu , Guvernul ar trebui sa stabileasca limite ale costurilor angajatilor publici, sa dezvolte un plan multianual pentru eliminarea sporurilor si sa majoreze salariul de baza ca pondere in compensatia totala", mai spune raportul Bancii Mondiale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea