Social

#caragiale #bal #curtea veche

Bal de epoca la Curtea Veche

Palatul Voievodal de la Curtea Veche a Centrului Istoric va gazdui timp de trei zile manifestarea "D’ale Bucurestilor, carnaval la 1900", care isi propune reconstituirea atmosferei orasului de altadata. Epigraful ce sta in capul evenimentului apartine lui Caragiale : "Nici viitorul nu mai e ce-a fost".

Traim la un veac distanta de Caragiale, dar invocam mereu epoca lui. Marele clasic a descris-o cu lux de amanunte si noua, din pacate, ne place si pe undeva sa regretam ca nu am trait-o. E atit de asemanatoare societatea de astazi cu cea din zorii secolului al XX-lea incit te miri cum de s-a mentinut.

Se pare ca a avut ceva mai atractiv, pe alocuri, acest trecut "parfumat". Poate si parfumurile ce impregnau epoca lasau dire profund mirositoare, iar astazi, fiind multe, multe, se amesteca si devin ametitoare.

De un parfum senzual de pe la 1900 e atras si actorul Mircea Diaconu , care a hotarit sa reia, dupa noua ani, organizarea manifestarii "D’ale Bucurestilor, carnaval la 1900", ce se va desfasura in zilele de 19, 20 si 21 septembrie (20 septembrie fiind si ziua orasului Bucuresti). Locul ales este desigur Centrul Istoric – buricul tirgului de atunci –, mai bine zis Curtea Veche cu Palatul Voievodal, cu alei, catacombe, terase (Sala Tronului, sala de masa) etc.

REVENIRE. Carnavalul a avut cinci editii, fiind organizat de Mircea Diaconu si sotia sa, actrita Diana Lupescu, intre anii 1994 si 1999. Reda "culoarea sfirsitului de secol XIX si inceput de secol XX – timp atit de bogat in semnificatii", dupa cum se arata in "Argumentul" organizatorilor actualului eveniment – Fundatia "D’ale Bucurestilor" si Teatrul Nottara .

Diaconu spune ca acest proiect, sustinut de Primaria Capitalei, vine in intimpinarea initiativei, deja lansate, de refacere a Centrului Istoric. Desigur initiativa e frumoasa, dar taraganarea paguboasa. Poate unele manifestari culturale ar mai da imbold continuarii lucrarilor.

"Dorim ca prin prezenta artistilor sa organizam o adevarata sarbatoare a Capitalei, prin incorporarea orasului, in calitate de spectator si de participant, si sa atragem atentia personalitatilor politice si a mediului de afaceri, care ar putea investi pentru refacerea Centrului Istoric", marturiseste Mircea Diaconu.

Marele actor sustine ca reluarea carnavalului se datoreaza "cererilor venite din partea diverselor medii ale societatii civile, care considera ca azi, mai mult ca oricind, este necesar sa ne recuperam istoria si bunele obiceiuri, spiritul civic si, nu in ultimul rand, umorul".

Astfel, manifestarea "incearca sa redea identitatea si constiinta comunitara cetateanului Capitalei, bulversat de multimea stilurilor arhitecturale, a constructiilor de prost gust, care au invadat orasul in vremea din urma si sa atraga atentia asupra vechilor valori culturale".

BAL LA FINAL.
Programul va cuprinde proiectii de film din Arhiva Nationala de Filme, spectacole de teatru, concerte, expozitii, mese rotunde , intilniri cu cei preocupati de "resuscitarea valorilor" de la sfirsitul secolului al XIX-lea – inceputul secolului al XX-lea. Carnavalul se va incheia cu un bal "de epoca", la care tinuta "este obligatorie!".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea