Social

#bacalaureat #2008 #promovabilitate

Bacalaureatul extremelor

Daca in unele judete promovabilitatea a fost de peste 90%, in altele,doar 50% dintre elevi au reusit sa obtina note de trecere. Promovabilitate scazuta, un numar dublu de absolventi eliminati pentru ca au incercat sa copieze si nicio zi fara scandal. Asa putem caracteriza, in cateva cuvinte, Bacalaureatul 2008.

Emotii mari pentru cei 230.000 de elevi care au sustinut examenul de bacalaureat. In acest weekend s-au afisat primele rezultate, urmand ca miercuri sa se afle rezultatele finale, de dupa contestatii. Datele adunate din tara arata insa diferente foarte mari de promovabilitate de la un judet la altul.

Suceava este pe primul loc, cu o promovabilitate de 98,38%, urmata, la o mica diferenta, de Constanta, cu o medie de 97,24%. Codasi sunt cei din Galati, unde doar 50,67% dintre elevi au trecut acest examen.

Multe note mici

Aproape 70% dintre elevii inscrisi in acest an la bacalaureat au promovat, cei mai silitori fiind in Constanta si Suceava, cu rate de promovabilitate mai mari de 90%. Dintre cei aproximativ 230.000 de elevi inscrisi, 87 au luat 10 pe linie, iar peste 45.000 au promovat cu note mai mari de 9.

Ca in fiecare an, au fost elevi fericiti la aflarea rezultatelor, dar si tineri nemultumiti de notele primite. „Am picat la limba romana, este exact materia la care ma asteptam cel mai putin. Nu stiu ce s-a intamplat, am sa fac contestatie", ne-a declarat Vlad, elev al Liceului Teoretic Grigore Moisil din Bucuresti. Pentru multi insa, ziua de sambata a fost una foarte norocoasa.

„Am scapat! Am luat media 9,45; acum pot sa ma gandesc la admiterea la facultate", ne-a spus Alexa, absolventa a Liceului Teoretic Eugen Lovinescu, Bucuresti. Pentru elevii bine pregatiti, acest bacalaureat a fost unul accesibil. „Una peste alta, pot spune ca daca invatai, nu aveai cum sa nu iei acest examen", ne-a spus Radu, elev la Colegiul National Mihai Viteazu, Bucuresti.

Bucurestiul, fara media zece

In Bucuresti, promovabilitatea inainte de solutionarea contestatiilor este de 78%, mai mica decat anul trecut, cand a fost de 80%. Astfel, dintre cei 26.111 candidati care s-au prezentat la examen, 20.234 au obtinut medii de promovare.

Dupa prima sesiune a examenului de bacalaureat, in Capitala au fost declarati respinsi 5.814 candidati.

Dintre cei care nu au promovat, 5.645 au obtinut medii sub 5, iar 169 au medii intre 5 si 5,99. In Capitala, anul acesta, nu s-a inregistrat nicio medie de 10.

La mate, cele mai multe contestatii

Cei care au fost nemultumiti de notare au putut depune contestatii in acest weekend. La centrele de corectare din Capitala, cele mai multe cereri s-au depus la matematica si la materia de profil de la liceele tehnologice.

Se considera promovat la examenul de bacalaureat candidatul care a obtinut cel putin nota 5 sau calificativul „admis" la fiecare proba orala, cel putin nota 5 la fiecare proba scrisa sau practica de examen si are media generala minimum 6.

Sesiune cu peripetii

GORJ

23 de elevi dintr-un total de 24 dintr-o singura clasa a Grupului Scolar Industrial Materiale de Constructii din Targu Jiu au picat Bac-ul la materia „Desen de instalatii si masuratori in instalatii".

DOLJ

Niciunul dintre cei 19 elevi inscrisi la liceul din localitatea doljeana Carcea nu a reusit sa obtina note de trecere la toate probele examenului de bacalaureat.

SIBIU

Un elev de la Liceul Teoretic Constantin Noica a fost eliminat de la ultima proba de examen pentru ca a fost prins copiind de pe pantalonii inscriptionati cu cerneala incolora.

BACAU

Un singur candidat a reusit sa obtina numai note de 10 la probele examenului de bacalaureat. Aceeasi situatie este si la Neamt si Sibiu. La Sibiu s-a inregistrat o promovabilitate de 100% la sport.

BUZAU

Trei licee au sub 10 la suta promovabilitatea examenului de bacalaureat. La polul opus se afla alte patru unitati scolare cu promovabilitate de suta la suta.

NEAMT

Primarul comunei Margineni, Ion Surdu (43 de ani), a picat examenul de bacalaureat din cauza probei la matematica, la care a obtinut nota 3,6.

CLUJ

Peste 1.300 de contestatii au fost depuse ieri la sediul Inspectoratului Scolar Judetean, cele mai multe, 541, fiind la limba si literatura romana. Promovabilitatea pe judet a scazut in acest an cu aproximativ 5%.

HUNEDOARA

Parintii elevilor de la un liceu din Petrosani au marturisit ca nota 10 la sport a costat 100 de lei. De asemenea, copiii au platit 500 de lei pentru „cheltuieli de protocol" in timpul bacalaureatului.

Cu Bac-ul la DNA

Presedintele, vicepresedintele unei comisii de bacalaureat si secretara aceluiasi centru de examinare de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii din Sighetu Marmatiei , judetul Maramures, au fost retinuti de procurorii DNA Cluj, pe baza unor informatii ca acestia ar fi primit mita la bacalaureat de peste un miliard de lei vechi, potrivit unor surse apropiate anchetei. Totodata, procurorii DNA au perchezitionat casele celor anchetati.

Sesiunea august – septembrie 2008, o noua sansa pentru respinsi

14 – 18 iulie 2008 - Inscrierea candidatilor

18 august 2008 - Limba si literatura romana – proba A – proba orala

19 august 2008- Limba si literatura materna – proba C – proba orala

20 august 2008- Limba si literatura moderna– proba B – proba orala

21 august 2008 - Limba si literatura romana – proba A – proba scrisa

22 august 2008 - Limba si literatura materna – proba C – proba scrisa

25 august 2008 - Proba obligatorie a profilului – proba D – proba scrisa

26 august 2008 - O proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii – proba E – proba scrisa sau practica

27 august 2008 - O proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzatoare specializarii – proba F – proba scrisa sau practica

29 august 2008 - Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00) si depunerea contestatiilor (intre orele 16:00 – 20:00)

30 - 31 august 2008 - Rezolvarea contestatiilor

1 septembrie 2008 - Afisarea rezultatelor finale

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea