Social

#mina #petrila #politicieni #mineri #campanie

Presa de azi: Tragedia din Petrila, mina de aur pentru politicieni

Trimisi la moarte, titreaza Ziua. Cele doua explozii care au avut loc, sambata, in mina Petrila , au provocat, pana acum, moartea a 12 mineri si salvatori. Prima explozie s-a produs in jurul orei 15.00, la o adancime de 950 de metri, potrivit declaratiei lui Daniel Surulescu, directorul Companiei Nationale a Huilei.

In jurul orei 18,40 a avut loc cea de-a doua explozie. Surulescu a mai declarat ca explozia a avut loc, la 950 de metri adancime, din cauza unei acumulari de metan. El a mai recunoscut ca, din primele indicii "se pare ca s-a depasit concentratia de cinci la suta a metanului".

Dupa o ora de la prima explozie, secretarul de stat, Raed Arafat, confirma ca opt dintre minerii surprinsi de explozie au fost transportati cu ambulantele la spitalul din Petrosani, cu traumatisme si arsuri. Potrivit primelor declaratii ale Alexandrinei Remescu, directorul Spitalului de Urgenta Petrosani, cei opt mineri suferisera arsuri grave, de gradele doi, trei si patru pe mai mult de jumatate din suprafata corpului, sase dintre acestia aflandu-se la Terapie Intensiva, dupa ce fusesera operati de urgenta. La ora la care se faceau aceste declaratii, echipele de salvatori intrasera deja in mina, pentru a-i aduce la suprafata pe eventualii supravietuitori si colegi decedati.

Tragedia de la Petrila: Impinsi in groapa de frica somajului, titreaza Evenimentul Zilei. Dupa exploziile de sambata, in urma carora 12 oameni si-au pierdut viata si 14 au fost raniti la Mina Petrila, ortacii spun ca au existat semne care prevesteau dezastrul.

Sub protectia anonimatului, minerii sustin ca in subteran concentratia de metan era peste limita admisa, insa colegii lor au intrat in sut pentru ca altfel si-ar fi pierdut locul de munca. La poarta Minei Petrila, oamenii povestesc ca, inca de la inceputul saptamanii trecute, o serie de evenimente prevesteau producerea tragediei.

Ortacii spun ca, in subteran, concentratia de metan era peste limita admisa, dar ca au intrat in mina pentru ca altfel si-ar fi pierdut slujba. Sotia unui miner de la Petrila sustine ca acesta a venit acasa saptamana trecuta cu mainile si fata oparite.

"Mai multi colegi de-ai barbatului meu au fost si ei opariti. Asta inseamna ca acolo ardea ceva", marturiseste Ana. Varianta femeii este confirmata si de personalul medical de la o clinica din Petrosani. "Inca de vineri seara am avut un miner care prezenta arsuri. A venit de la Mina Petrila, unde se pare ca ar fi fost un foc de mina", sustine o asistenta medicala.

Fara sa-si dea numele de frica sa nu fie dati afara, ortacii din Petrila spun ca nu au cui sa se planga in legatura cu conditiile in care lucreaza. "Se stia ca exista concentratie mare de metan in zona unde a avut loc explozia. Nu ai cui sa te plangi. Ne-au dat afara din birou, ne-au trimis sa lucram in conditiile alea", afirma un miner, sub protectia anonimatului.

"Ne obligau sa intram in mina plina de metan", este titlul din Romania libera. In timp ce directorul general al Companiei Nationale a Huilei Petrosani, Daniel Surulescu, si cel responsabil cu securitatea miniera, Petru Dragoescu, erau in "concediu electoral", ambii fiind candidati pentru un loc in Camera Deputatilor, 16 mineri de la Petrila au fost prinsi intr-o cumplita explozie.

Opt dintre ei au murit, la fel ca si patru salvatori minieri, care au intrat sa salveze vieti, dar au platit cu propria viata ceea ce ortacii de la Petrila nu se sfiesc sa numeasca "inconstienta" si "delasarea" celor care le conduc destinele.

Exploatarea miniera Petrila a fost sambata dupa-amiaza scena unui cumplit accident colectiv de munca. Doua explozii consecutive au curmat, in cateva fractiuni de secunda, vietile a 12 oameni. Patru dintre ei erau salvatori minieri, care au intrat dupa colegii lor si nu au mai iesit. In mod normal, ziua de sambata este nelucratoare, dar, tocmai din acest considerent, se plateste post dublu, asa ca veniturile sunt ceva mai mari. Asa au gandit si cei 97 de mineri din Petrila care sambata trecuta au mers la munca. Unii dintre ei pentru ultima data.

Verdict: Crima scrie si Gardianul. Au murit 12 mineri. Altii sunt grav raniti. Acesta este bilantul celor doua explozii care au avut loc sambata la mina Petrila. Daca prima explozie a luat viata a opt mineri, cea de-a doua explozie a ucis patru salvatori care coborasera in ajutorul supravietuitorilor.

Acumularea de gaze este varianta oficiala prezentata de autoritati. Rudele si colegii victimelor sunt insa de o cu totul alta parere. Pericolul era cunoscut de conducerea minei, insa ortacii au coborat in subteran pentru a nu pierde bani sau chiar locul de munca.

Mai multi mineri au declarat, pentru "Gardianul", ca vinovati de situatia minelor din Valea Jiului sunt sefii, care profita de afacerile din domeniu si au intrat in politica, iar autoritatile nu sanctioneaza conflictul de interese.

Directorul CNH, Daniel Surulescu, membru PNL, candideaza la alegerile parlamentare. Prietenul acestuia, Alin Simota, patronul de la Jiul Petrosani, are afaceri cu CNH. Nu in ultimul rand, liderul sindical de la Petrila, Ion Temneanu, este membru PSD si consilier local .

Gandul scrie ca Tragedia din Petrila, mina de aur pentru politicieni. Tragedia de sambata din mina Petrila a declansat o cursa contra-cronometru printre politicieni pentru cine ajunge primul. Traian Basescu a plecat sambata seara cu avionul pana la Craiova si de acolo cu masina pana la Petrosani.

La Bucuresti, Tariceanu le-a cerut ministrilor Muncii, Economiei si Internelor sa se deplaseze de urgenta la mina. S-a conformat Varujan Vosganian care si-a facut loc in avionul prezidential si a plecat odata cu Basescu. Ministrul Muncii, Mariana Campeanu , a declarat initial ca ajunge in Valea Jiului, duminica. S-a razgandit insa si a plecat cu masina de sambata seara.

In timp ce pe televiziuni curgeau stirile despre cat mai are Basescu pana la mina, doamna ministru prin telefon intra in direct si povestea ca nu mai are nici ea mult pana ajunge. Ministrul de Interne a plecat mai greu, ordinul lui Tariceanu l-a prins la o emisiune electorala si dupa cum chiar el a spus "am vrut sa ma duc, dar, prima oara, nu a putut decola elicopterul din cauza cetii".

Cursa a fost castigata de Traian Basescu, care a ajuns primul la ranitii internati in Spitalul de Urgenta de la Petrosani. I s-au alaturat doi candidati PD-L din zona: Monica Iacob-Ritzi si Gheorghe Barbu . Duminica, Basescu s-a dus din nou la spital dis-de-dimineata. Tariceanu a ajuns si el dupa-amiaza. Ministrul liberal al Muncii s-a certat cateva ore bune la TV cu candidatul PD-L, Monica Iacob-Ritzi, care la randul ei s-a certat cu PSD-istii pentru ca au pus baloane in orasul indoliat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea