Social

#auto #taxa #ordonante #criza #tariceanu

Presa de azi: Tariceanu vrea sa scoata tara din criza

Guvernul taie un an si o luna taxa auto la masinile noi, titreaza Gandul in editia de joi.

Taxa de poluare auto perceputa la achizitia masinilor noi va fi suspendata incepand cu 1 decembrie 2008, pana la sfarsitul lunii decembrie 2009, a anuntat miercuri premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa ce a avut o consultare in prealabil si cu presedintele Traian Basescu.

Masura vizeaza vehiculele Euro 4 cu motorizari de pana la 2.000 centimetri cubi inmatriculate pentru prima data in Romania si in Uniunea Europeana, a precizat seful Executivului. Tariceanu a explicat ca o eventuala contestatie a Executivului European cu privire la aceasta decizie este putin probabila.

"Consultarile preliminare cu oficialii Comisiei Europene indica faptul ca acestia nu vor avea obiectii fata de suspendarea taxei de poluare auto la achizitia vehiculelor noi", a spus premierul. Mai mult, Guvernul nu va publica ordonanta prin care taxa a fost ridicata inainte de a primi un raspuns de la Comisia Europeana (CE) in acest sens. Astfel, Executivul va trimite CE o scrisoare in care va prezenta argumentele suspendarii prin ordonanta de urgenta a taxei auto pentru masinile noi.

Taxa auto, suspendata pana la finele lui 2009, scrie si Romania libera.

Presedintele si premierul au decis suspendarea temporara a taxei de poluare aplicabila masinilor noi, pentru a salva cele 200.000 locuri de munca din fabricile Dacia si Ford si din uzinele de piese auto .

Masinile noi s-ar putea ieftini, in medie, cu 1.200-1.500 euro ca urmare a eliminarii temporare a taxei de poluare auto de catre Guvern si a practicarii unor preturi promotionale de catre producatori, in aceasta perioada dificila, a declarat ieri Constantin Stroe , vicepresedinte la Automobile Dacia.

Valoarea taxei auto pentru masinile noi variaza, in prezent, intre 400 si 3.000 de euro, in functie de capacitatea cilindrica a autovehiculului, tipul motorului, volumul emisiilor poluante si dotari, iar directorul Dacia crede ca dealerii vor practica reduceri de cel putin valoarea acestei taxe. "Pretul unei masini Logan cu nivel minim de echipare ar putea ajunge, astfel, la 6.200-6.500 de euro", apreciaza Stroe.

Si Jurnalul National scrie ca Taxa auto a fost suspendata. Guvernul va suspenda taxa de poluare auto perceputa la achizitionarea de masini noi Euro 4 pe durata intregului an 2009. Decizia va intra in vigoare incepand cu 1 decembrie.

Premierul Tariceanu a precizat ca Executivul va trimite Comisiei Europene o notificare in care aceasta masura va fi explicata in primul rand prin necesitatea pastrarii locurilor de munca. Premierul si presedintele Traian Basescu au discutat miercuri la Cotroceni despre importul de masini second-hand ce a afectat vanzarile masinilor autohtone.

Oficialul a mentionat ca scutirea de la plata taxei auto pentru masinile noi este o necesitate atat pentru producatorul american de automobile Ford, cat si pentru Uzinele Dacia. Suspendarea taxei de poluare auto pentru masinile noi pentru un an va reduce simtitor veniturile Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), respectiv sumele alocate pentru programele de protectie a mediului inconjurator finantate cu bani din aceasta taxa.

"Suspendarea taxei de poluare auto pe sase luni va reduce veniturile Administratiei Fondului de Mediu pentru anul viitor cu circa 40%. suspendarea taxei auto nu afecteaza programele aflate in derulare ale Administratiei, insa va afecta programele viitoare", a declarat Mihai Toti, presedintele AFM.

Masuri anticriza. Taxa auto a fost suspendata pentru un an, iar TVA pentru constructia locuintelor s-a redus la 5%, este titlul din Gardianul.

Guvernul a decis suspendarea, din decembrie 2008, timp de un an, a taxei de poluare pentru masinile noi euro 4 cu motorizari de pana la 2.000 cmc. Premierul a discutat aceasta masura, ieri-dimineata, cu presedintele Traian Basescu, care a aratat, la randul sau, suportul pentru productia autohtona.

Totodata, Executivul a decis reducerea TVA la constructia apartamentelor care costa pana la 100.000 euro, la 5%. Si Codul Fiscal va fi modificat prin introducerea de facilitati pentru firme. Planul anticriza se fundamenteaza, spune premierul, pe necesitatea conservarii locurilor de munca, pe fondul crizei economice globale.

Cotidianul informeaza ca Tariceanu vrea sa scoata tara din criza prin ordonante de urgenta. Guvernul a decis sa scoata taxa auto pentru masinile noi euro patru cu o capacitate cilindrica maxima de 2.000 de centrimetri cubi timp de un an si o luna, masura urmand sa fie aplicata in perioada 1 decembrie 2008-31 decembrie 2009.

Decizia a fost luata de Executiv dupa ce premierul Tariceanu si presedintele Basescu au avut o intalnire pe aceasta tema, la finalul careia au cazut de acord ca importul de masini second-hand a afectat vanzarile masinilor autohtone.

Tot referitor la industria auto, premierul Tariceanu a mai vorbit despre redistribuirea imediata a sumelor ramase necheltuite din programul Rabla pe acest an, "spre zona unde exista cerere, sperand ca de aceasta masura sa beneficieze producatorul auto national". A treia masura destinata acestui sector se refera la extinderea programului Rabla la 60.000 de automobile (fata de 40.000 in acest an), urmand ca programul sa inceapa chiar din ianuarie 2009 si nu din luna mai, asa cum s-a intamplat pana acum.

Premierul Tariceanu a spus ca toate masurile incluse in programul anticriza vor fi aplicate incepand cu 1 ianuarie 2009, si, din acest motiv, ele sunt aprobate prin ordonanta de urgenta. Programul nu vizeaza doar piata auto.

Mostenirea lui Tariceanu, titreaza Ziua, precizand ca Guvernul actual ii lasa sarcina viitorului Cabinet sa protejeze angajatii si industria, sa obtina crestere economica si sa mareasca pensiile, dar sa reduca si fiscalitatea. Guvernul a promis un plan de actiuni pentru crestere economica, dar si pentru pastrarea locurilor de munca, plan ce a fost aprobat in sedinta de miercuri.

Planul cuprinde o serie de Ordonante de urgenta prin care se incearca protejarea industriei autohtone si stimularea angajarii somerilor, prin reducerea fiscalitatii. Primul set de masuri anuntat de primul-ministru Calin Popescu Tariceanu se adreseaza protectiei angajatilor.

Astfel, s-a stabilit acordarea unei prime echivalenta in lei cu 1000 de euro pentru angajatorii care angajeaza someri aflati de peste trei luni fara un loc de munca. Cea de-a doua masura, adoptata tot printr-o ordonanta de urgenta (OUG), prevede reducerea cu 2% a CAS-ului.

O alta masura stabilita tot prin OUG este referitoare la stabilirea valorii punctului de pensie incepand cu 1 ianuarie 2009, la 763,7 lei.O alta masura luata de Executiv se refera la acordarea unei bonificatii de 5% din valoarea obligatiilor bugetare datorate. Aceasta bonificatie se acorda contribuabililor care isi vor plati taxele cu cel putin 10 zile inainte de termenul de plata stabilit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea