Social

#adrian severin raport #psd basescu presedintie

Presa de azi: PSD cauta un Obama care sa-l scoata pe Ghinghis Han de la Cotroceni

Un candidat unic impotriva "inamicului" Basescu, titreaza Evenimentul Zilei in editia de luni. Partidele politice ar trebui sa se gandeasca la sustinerea unui candidat unic la alegerile prezidentiale impotriva lui Traian Basescu, care ar reprezenta "inamicul numarul unu al natiunii". Aceasta este sugestia Institutului "Ovidiu Sincai", facuta publica duminica intr-un raport.

Reactiile din partea partidelor politice nu au intarziat sa apara. Vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu a sustinut si el ca orice constructie politica ce il poate debarca pe Traian Basescu de la conducerea Romaniei trebuie luata in consideratie.

"Trebuie sa scapam de acest conducator toxic pentru Romania", a completat Eugen Nicolaescu, mentionand ca aceasta este opinia sa personala si nu a partidului. La randul sau, purtatatorul de cuvant al PNL, Bogdan Olteanu, a afirmat ca PNL isi va desemna propriul candidat, undeva prin martie. Liberalul a subliniat ca din propunerea Institutului Ovidiu Sincai, intelege ca acest institut al PSD face recomandari acestei formatiuni, impotriva liniei politice pe care merge PSD.

Severin: Guvernul curcubeu cade la anul, este titlul din Ziua. Traian Basescu este inamicul numarul unu al natiunii, iar Guvernul Boc va rezista pana cel tarziu in primavara anului viitor, este concluzia unui stu­diu realizat de catre Institutul "Ovidiu Sincai", axat pe modul in care s-au desfasurat alegerile parlamentare din noiembrie 2008. Raportul, lansat de catre euro­parlamentarul PSD Adrian Severin , da ca sigura moartea "Guvernului curcubeu" intr-un an de zile, fie ca Traian Basescu va mai castiga un mandat, fie ca el va pierde cursa electorala.

Prognozele specialistilor sunt sumbre: PSD si PD-L vor arunca responsabilitatea unul asupra altuia, Basescu se va folosi de retorica crizei economice pentru a impune un regim de tip prezidential - lucru ce se va realiza prin modificarea Constitutiei - iar reorganizarea administrativa va fi favorabila nu comunitatilor locale, ci puterii centrale.

"Natiunea este in pericol. Se produce o contrarevolutie de catifea, care neaga principalele valori democratice ale Revolutiei, contrarevolutie care se suprapune peste fenomenul crizei globale (...) si peste fenomenul de fragmentare a societatii romanesti, de desfacere a statului in structuri de oligarhie locala", a apreciat Adrian Severin. Vanghelie catre partid: "Nu ma poate face nimeni!", noteaza Romania libera. Inainte ca europarlamentarul social-democrat Adrian Severin sa propuna tuturor partidelor parlamentare ideea de a lansa in cursa pentru Cotroceni un candidat unic, solutie agreata de pesedistii din tabara Iliescu-Nastase, liderii PSD reuniti in jurul lui Mircea Geoana au uimit presa sambata, la Sinaia, cu cheful lor nebun de distractie.

In PSD s-a declansat batalia pentru functii, in ciuda eforturilor lui Mircea Geoana, care i-a invitat sa invete sa nu mai lase impresia ca se incaiera pentru ciolanul puterii. Obositi dupa cele doua ore de dezbateri asupra strategiei partidului si a bugetului pe 2009, social-democratii s-au reunit vineri seara, cu mic, cu mare, la ora 20.00, in holul Hotelului Mara, unde au fost cazati. Daca Geoana a povestit despre peripetiile sale din armata, Vanghelie s-a laudat "cat de tare" este el in partid, iar Adrian Nastase si-a reluat vesnicele plangeri despre hartuirea sa politica.

"Am comandat niste sondaje sa-mi fac, asa, o parere despre ce crede lumea despre mine. Bai, copii, ma iubeste lumea: 99% din oameni spun ca fac treaba la primarie. In partid, sunt pe cai mari. Nu ma poate face nimeni. Vin astia la mine sa-i bag in Parlament, ma uit la ei si imi dau seama ce gandesc. Doar pun mana pe el si, gata, l-am facut!", s-a laudat Vanghelie. Dupa discutia cu Vanghelie, jurnalistii au aflat ca primarul de la 5 vizeaza un post de vicepresedinte al PSD. La fel ca Marian Oprisan si Nicusor Constantinescu.

Gardianul anunta ca PSD cauta un Obama care sa-l scoata pe «Ghinghis Han» de la Cotroceni. Institutul de Studii Social-Democrate "Ovidiu Sincai" a dat publicitatii un Raport de analiza, structurat pe trei capitole - contextul politic al desfasurarii alegerilor din 30 noiembrie 2008, alegerile parlamentare si evolutiile politice postelectorale. "«Guvernul curcubeu», condus in mod formal de Emil Boc, nu este un cabinet de criza, ci este un Executiv pentru linistea prezidentiala, avand ca misiune explicita realegerea in functie a artizanului si manuitorului sau principal", se arata in raport.

La capitolul recomandari, autorii materialului sustin ca, "in perspectiva confruntarii electorale directe cu presedintele Basescu, partidele politice ar trebui sa analizeze si oportunitatea prezentarii unui contracandidat unic, eventual nonpartizan si neutru in raport cu actualele structuri de partid, capabil sa insufle populatiei, in mare masura cuprinse de scepticisim si cinism, o noua speranta si un nou ideal, opunand proiectului dezintegrator si autorist basescian unul unificator si democratic. Modelul "candidaturii Obama" este o sursa majora de inspiratie in acest sens.

Din Gandul aflam ca Severin ii cheama pe antibasescieni sa sustina un candidat unic la Presedintie. Adrian Severin, fost coleg de partid si de guvern cu actualul presedinte de la Cotroceni, cere clasei politice cu o alta viziune doctrinara decat aceea de a face "aport" la comanda lui Traian Basescu sa sustina un candidat unic la Presedintie, care sa poata lupta cu sanse reale impotriva promotorului "neocezarismului" in politica autohtona.

Ideea lui Severin a creat, spontan, cateva idei si reactii contradictorii. Astfel, daca vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu sustine ca "orice constructie politica in Romania, menita sa-l debarce pe Traian Basescu - acest conducator toxic -, de la conducerea Romaniei, trebuie luata in consideratie", purtatorul de cuvant liberal, Bogdan Olteanu, a sustinut ca PNL este un partid de opozitie si ca, in mod cert, va avea un candidat la presedintie. "Vom stabili miercuri calendarul de desemnare a candidatului prezidential si in martie vom organiza un Consiliu National care sa desemneze candidatul la presedintia Romaniei", a spus Olteanu, precizand ca el intelege din raport ca Institutul face recomandari social-democratilor, impotriva liniei politice pe care merge PSD. Observatia lui Olteanu a coincis cu reactia presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu.

Acesta a declarat pentru Gandul ca nu este in tema cu ultimul raport, dar ca o astfel de discutie este prematura. Cu toate astea, Cotidianul ne anunta ca Basescu este cotat cu 60% in preferintele romanilor, precizand ca Traian Basescu ar castiga alegerile prezidentiale, detasat, din primul tur, daca duminica viitoare ar fi organizat un scrutin electoral. 59,3%. Acesta este procentul cu care este cotat Traian Basescu in intentiile de vot pentru alegerile prezidentiale in ultimul sondaj de opinie INSOMAR.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea