Social

#impartire ministere guvern #psd pdl guvern

Presa de azi: PD-L si PSD si-au impartit totul in afara de criza

Guvern mare pentru micul Boc, titreaza Jurnalul National. Viitorul Guvern va avea 18 ministere, un vicepremier si un ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Fata de structura actuala, apar trei ministere noi: al Economiei, al Tineretului si Sportului si al Turismului.

Este insa aproape gata programul de guvernare potrivit caruia Romania se va umple de autostrazi pana in 2012, salariul minim brut va ajunge 600 de lei, punctul de pensie va creste, iar alocatiile pentru copii se vor dubla.

PD-L si PSD au reusit marti sa stabileasca structura Guvernului: premier, vicepremier, 18 ministere si un ministru delegat. Un Guvern mare pentru micul Boc, dar nu atat de mare pe cat si-ar fi dorit.

PD-L a intrat la negocierile de marti cu 19 ministere si fara ministri delegati, in timp ce PSD a pus pe masa, pe langa cele 19 portofolii complete, si patru ministri delegati. Batalia cea mai crunta se da insa pe posturi, cel mai dorit minister, de ambele parti, fiind cel al Transporturilor.

Ministrii integrarii, la usa guvernului Boc, scrie Evenimentul Zilei. Marea impartire care ar urma sa aiba loc miercuri a bagat zazania in PD-L.

Principalele nemultumiri ale liderilor tinuti la distanta de negocieri, chiar daca se afla in esalonul intai , erau legate de secretomania din jurul impartelii cu PSD, dar si de supiciunea ca mai toti ministrii laudati de partid timp de doi ani pentru performante sunt tinuti la usa guvernului.

Dupa ce la Monica Macovei s-a renuntat din prima zi de negocieri, Sulfina Barbu si Anca Boagiu au iesit treptat din carti, in timp ce asupra portofoliului lui Vasile Blaga plana suspiciunea ca ar putea fi cerut de PSD la prima strigare.

Singura certitudine a democrat-liberalilor era, marti, ca vor primi 10 din cele 21 de portofolii anuntate de premierul desemnat Emil Boc pentru viitorul guvern si functia de secretar general.

Astfel, la actuala structura a executivului au fost adaugate trei ministere noi - Tineret si Sport, Turism, Economie, rupt din actualul portofoliu al Finantelor. La ultimele ajustari a zburat insa din schema pusa pe hartie initial de PD-L si PSD Ministerul Afacerilor Europene, pentru care cel mai vehiculat nume era Anca Boagiu (PDL).

Totodata, Mediul, ravnit de Sulfina Barbu, era considerat deja "aproape sigur al PSD-ului", mai mule certitudini existand insa in privinta recuperarii Tineretului, dorit de Monica Iacob Ridzi .

Din Gandul aflam ca Guvernele PD-L si PSD si-au impartit totul in afara de criza. Retragerea lui Stolojan s-a uitat. S-au uitat si promisiunile de majorari salariale pentru dascali. Continua insa marea imparteala.

Dupa o saptamana de negocieri la vedere sau ferite, dupa ce grupari din ambele partide "au tras" in toate directiile de lista de ministere, au inventat unele noi, au spart altele vechi ca sa se ajunga la toata lumea, marti, PSD si PD-L au reusit sa bata palma pe structura viitorului Guvern Boc .

Cele doua partide au imbogatit Executivul cu trei ministere - prin divizarea Finantelor si Economiei si infiintarea ministerelor Turismului si al Tineretului si Sportului, la care se adauga postul de vicepremier pentru PSD.

Marti seara - neoficial - si miercuri - oficial - urma sa fie facuta imparteala finala a portofoliilor, cu biletele, dupa un sistem care sa avantajeze pe toata lumea. Ministerele de forta si cele ce gestioneaza banii erau cele mai ravnite de ambele partide.

PSD va avea dreptul sa faca prima alegere, dupa care se va trece la faza in care PD-L - primul - si PSD vor alege cate doua. Justitia va reveni unui independent agreat de ambele partide, discutii asupra viitorului titular urmand sa aiba loc tot miercuri.

Gardianul prezinta Culisele sordide ale negocierilor, de la vicepremier pana la subprefecti. Potrivit ultimelor negocieri purtate intre liderii PSD si PD-L, in cartile pentru functia de vicepremier intra social-democratii Ilie Sarbu si Dan Nica, ultimul fiind favoritul lui Mircea Geoana.

Cu toate acestea, Nica are o problema: presedintele Traian Basescu. Seful statului a lasat sa se inteleaga zilele trecute faptul ca "regele asfaltului" Costel Casuneanu ar vrea sa-si impuna un ministru in viitorul Guvern de la Bucuresti, facand aluzie la Dan Nica.

De asemenea, potrivit surselor, fiecare partid din Coalitie va propune cate trei candidati independenti pentru functia de ministru al Justitiei. In cazul in care cele sase variante vor cadea la negocieri, atunci sunt sanse reale sa se revina la varianta ministrului incadrat politic.

Mai mult, potrivit "Parteneriatului pentru Romania" semnat de PSD si PD-L, social-democratii au dreptul de a-si alege primii un minister. Surse citate de Gardianul spun ca acestia oscileaza intre Ministerul Mediului si cel al Agriculturii.

Desi cele doua partide au stabilit ca, in judetele unde exista un presedinte de Consiliu Judetean, prefectul sa fie de aceeasi culoare politica, totusi lucrurile nu stau asa. Coalitia a hotarat infiintarea a cate doua functii de subprefect in fiecare judet.

Din Cotidianul aflam ca Guvernul Boc este crosetat pe modelul 1-2-2 . Liderii PSD Si cei ai PD-L au reusit marti, dupa inca o runda de negocieri, sa bata in cuie lista ministerelor viitorului guvern. Nu si cum vor fi impartite acestea si nici nominalizarile.

S-a ajuns la concluzia ca impartirea portofoliului sa se faca sub forma unei "extrageri" a unor pachete de cate doua ministere, alese pe rand, dupa ordinea importantei. PD-L va detine functia de premier, iar PSD pe cea de vicepremier.

PSD va alege primul minister, apoi PDL doua ministere, apoi PSD doua ministere . Si tot asa pana la epuizarea portofoliilor.

Astfel, cine ia Educatia va lua si Sanatatea. Multe dintre ministerele importante sunt insa date la pachet cu altele mai putin interesante. Fireste, conteaza cel mai mult fondurile pe care le vor avea la dispozitie aceste ministere. De aici si calculele infinite pe care si le fac echipele de negociere ale celor doua partide. Imparteala finala se va face miercuri.

Ziua scrie despre Minunile lui Boc. Noul Cabinet a conceput un document de guvernare care multumeste pe toata lumea, este scris in termeni vagi si are obiective fanteziste sau care se bat cap in cap, dar fara finantare.

Coalitia PDL-PSD a pus la punct Programul de guvernare pentru perioada 2009 - 2012, documentul difuzat marti continand obiective si directii de actiune desprinse din proiectele ambelor partide si combinate intr-o formula inedita.

Presedintii celor doua formatiuni, Boc si Geoana, au precizat ca documentul facut public reprezinta o varianta intermediara, supusa unor ajustari. Programului de guvernare al Coalitiei PDL-PSD se intinde pe 63 de pagini.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea