Social

#ccr ordonanta boc #ordonanta salariu pensie

Presa de azi: "Nesimtitii" lui Boc ii dau cu ordonanta in cap

Boc a ramas cu pensia si salariul in brate titreaza Evenimentul Zilei. Guvernul Boc a picat joi primul test in fata Curtii Constitutionale (CC). 

udecatorii au decis ca ordonanta "pensia sau salariul" nu respecta Legea fundamentala, admitand sesizarea Avocatului Poporului care reclama ca actul normativ, printre primele emise de Guvern, incalca dreptul la munca si la pensie. Decizia Curtii Constitutionale a venit cu doar cinci zile inainte de termenul-limita in care persoanele vizate trebuiau sa opteze intre salariu si pensie.

Guvernul s-a repliat rapid, premierul Boc anuntand ca va promova un proiect de lege similar, care sa fie dezbatut de Parlament in procedura de urgenta.

Deocamdata, cei vizati de ordonanta, dintre care nu lipsesc profesorii, medicii, asistentii maternali si cei personali ai persoanelor cu handicap, nu mai sunt obligati sa aleaga intre pensie si salariu.

Mai mult, daca prevederile actului normativ nu vor fi aplicate in cele din urma, cei care s-au grabit sa renunte la platile compensatorii primite la pensionare ar urma sa-si primeasca banii inapoi. Este cazul ex-ministrului Gabriel Oprea, care in prima zi de aplicare a actului normativ a restituit statului aproximativ 100.000 de lei.

Adio, sange proaspat!, noteaza Ziua. Curtea Constitutionala (CC) a decis joi ca dispozitiile OUG 230/2008 prin care a fost interzisa cumularea pensiei cu salariul de la stat este neconstitutionala . Cu majoritate de voturi, Curtea a admis astfel exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului , stabilind ca Ordonanta emisa de Cabinetul Boc afecteaza reglementarile constitutionale privind dreptul la munca si dreptul la pensie.

Judecatorii au constatat ca actul Executivului contravine normelor care stipuleaza ca ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale si nu pot afecta drepturile prevazute de Legea fundamentala. Sustinatorii OUG 230/2008, care viza, potrivit lui Boc, pomparea de "sange proaspat in sistem", prin incurajarea tinerilor, au reclamat incompatibilitatea decidentilor Curtii, multi dintre ei fiind pensionari.

Emisa in 30 decembrie 2008 si publicata o saptamana mai tarziu, OUG 230 a starnit protestele mai multor categorii de bugetari, cele mai aprinse critici venind din partea profesorilor, medicilor si actorilor activi pusi sa aleaga intre pensie si salariul de la stat.

Potrivit Ordonantei, persoanele care cumulau pensia cu venituri obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat, aveau obligatia sa opteze intre suspendarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ.

Micul ilegalist e mare ambitios: Profesorul Emil Boc, repetent la Constitutie, este titlul din Jurnalul National. Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala ordonanta de urgenta, emisa de Guvernul condus de profesorul de Drept constitutional Emil Boc, ce interzicea cumulul pensie-salariu in sistemul public.

In loc sa-si prezinte public scuzele, sa dea foc la diploma necinstita si la lucrarea de doctorat, seful Executivului - un mic ilegalist, dar un mare ambitios - a declarat ca-l lucreaza niste oameni rai, ne-a anuntat ca-si mai face si un proiect de lege asemanator si ca nu va abandona lupta.

Ca sa nu cumva sa ramana romanii cu impresia ca al mic n-a baut apa dupa Traian Cel Mare, si-a permis sa categoriseasca drept "nesimtiti" cateva sute de mii de oameni care cumuleaza salariile la stat cu pensiile. Si a exemplificat cu un caz particular din Romana, ca tot sunt romanii sensibili la legendarul .

Jurnalul National a descoperit si demonstreaza ca Guvernul Boc a mintit cu nerusinare in toata perioada de dupa adoptarea hulitei Ordonante 230. Premierul a sustinut senin ca actorii, profesorii si asistentii maternali isi pot continua activitatea in regim de , dar documentele Executivului arata cu totul altceva.

Un ordin comun emis la 7 ianuarie de ministrii Marian Sarbu si Gheorghe Pogea arata ca prin sintagma "venituri din exercitarea unei functii remunerate" se intelege "orice venit salarial realizat in baza unui contract individual de munca sau a unui raport de serviciu".

Din Romania libera aflam ca "Nesimtitii" lui Boc ii dau cu ordonanta in cap. Judecatorii Curtii Constitutionale, aproape jumatate din ei pensionari cu salarii de la stat, au hotarat ca ordonanta de urgenta care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat nu respecta Constitutia. Vadit enervat de "un sistem nedrept si nesimtit", premierul Boc nu se da batut: initiaza o lege care sa treaca prin Parlament.

Curtea Constitutionala (ccr) a decis in unanimitate, la sesizarea Avocatului Poporului, ca Guvernul condus de Emil Boc nu a respectat Constitutia atunci cand a emis ordonanta de urgenta care le interzicea pensionarilor sa primeasca si salariu de la stat.

Judecatorii au motivat ca drepturile si libertatile garantate de Constitutie, asa cum este dreptul la munca, nu pot fi "afectate" prin acte normative precum ordonantele de urgenta. CCR nu s-a pronuntat si in legatura cu prevederile ordonantei.

Premierul Emil Boc a reactionat nervos: "Mi-e greu sa inteleg si sa accept decizia CCR, dar ea va fi respectata pentru ca suntem un stat de drept. Am respins dezmatul pe bani publici, un sistem nedrept si nesimtit!".

El a adaugat insa ca CCR a respins ordonanta pe motiv de forma, nu de continut, de aceea "Guvernul este hotarat sa duca mai departe batalia impotriva pensiilor si salariilor bugetare de lux si a acelora care considera bugetul de stat un sac fara fund". Executivul va initia un proiect de lege cu aceleasi prevederi ca si ordonanta, dar care va trece prin dezbaterea Parlamentului.

Gandul scrie ca Iliescu ameninta ca va "incita" ministrii impotriva "diabolicului" Boc. Curtea Constitutionala a decis joi ca ordonanta de urgenta 230/2008 prin care se interzice cumulul pensiei si salariul de la stat nu respecta legea fundamentala, demontand una dintre cele mai controversate hotarari ale actualului Guvern.

Iesit sa comenteze, premierul Boc a vrut sa demonstreze ca decizia potrivnica mai mult l-a motivat. Pe un ton grav premierul a declarat ca va merge pana la capat cu aceasta initiativa continuand lupta impotriva sistemului pe care l-a calificat "nedrept si nesimtit", un sistem ce e "pentru unii este muma si pentru altii este ciuma", urmand sa promoveze un proiect de lege prin care va interzice cumulul pensiei cu salariul, act normativ care va fi dezbatut in Parlament in procedura de urgenta.

"Daca doreste sa persevereze in greseala, devenind diabolic, atunci eu ii spun ca voi incita toti ministrii si parlamentarii partidului nostru, pentru a respinge un astfel de proiect", a declarat, pentru Gandul, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, imediat dupa ce premierul Boc a anuntat ca nu renunta si ca va promova, in procedura de urgenta, un proiect de lege prin care va interzice cumulul pensiei cu salariul.

Guvernul isi boceste ordonanta! Premierul, suparat pe decizia Curtii Constitutionale, scrie si Gardianul. Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala ordonanta prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, CCR admitand sesizarea Avocatului Poporului.

Curtea a considerat ca ordonanta incalca dreptul la munca si dreptul la pensie prevazute de Legea fundamentala. In consecinta, ordonanta calificata de presedintele Traian Basescu ca fiind democratica si in acord cu prevederile Constitutiei merge la cosul de gunoi.

Unica alternativa a guvernului ramane redactarea unei legi care sa fie supusa dezbaterii parlamentare. Premierul, afectat de decizia Curtii, a anuntat deja ca a initiat o propunere legislativa cu aceleasi prevederi ca si ordonanta, care va fi inaintata in Parlament in procedura de urgenta.

"Cu majoritate de voturi, Curtea a admis exceptia, constatand ca ordonanta de urgenta a Guvernului este neconstitutionala, deoarece afecteaza drepturile fundamentale prevazute de Constitutie, privind dreptul la munca si dreptul la pensie", se arata in decizia pronuntata joi de Curtea Constitutionala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea