Social

#coalitie guvernamentala #guvern negocieri partide #psd pdl negocieri

Presa de azi: In cautarea majoritatii pierdute

Alianta PSD-PD-L se tese la Bucuresti si se desira in tara, titreaza Gandul in editia de vineri. Pe masura ce echipele de negociatori de la centru fac progrese in finalizarea "Protocolului pentru Romania" si in impartirea ministerelor, mai multi lideri locali ai celor doua partide declara ca pacea de la Bucuresti nu se va propaga si in judetele lor.

Unii baroni locali nici nu vor sa auda de implementarea intelegerilor impuse de la centru. Astfel, la Brasov, pesedistii, prin vocea deputatului Constantin Nita , sustin ca vor ramane alaturi de liberali si udemeristi.

Motivul: in vara au incheiat un pact impotriva democrat-liberalilor, iar acum pastreaza intelegerea "pentru ca nu ne putem renega cuvantul". La Timis, viceprimarul Timisoarei, Sorin Grindeanu, spune raspicat ca "protocolul administrativ" PSD, PNL, PNT-CD, incheiat in vara, "e pe patru ani".

La Craiova - fieful lui Mircea Geoana - spiritele s-au mai inmuiat, filozofia pesedistilor la negocieri fiind simpla: "in pat cu dusmanul Elena Udrea". Dusmanul Udrea declara, la Bucuresti, ca nu vrea sa fie in patul Guvernului Stolojan II: "Nu ma intereseaza sa fiu secretar general al Guvernului".

Joi, discutiile despre algoritmul de impartire a fotoliilor guvernamentale au progresat, pesedistii obtinand dreptul sa faca prima alegere. Primul minister ales de PSD va fi Justitia.

Culisele negocierii. "Santaj" cu Monica Macovei, scrie si Gardianul, precizand ca vineri se va transa problema prezentei UDMR in viitoarea guvernare, cel mai probabil urmand ca PD-L sa spuna ca isi doreste formatiunea politica a maghiarilor in cabinet.

Va fi invocata presiunea Partidului Popular European. Ramane de vazut daca Mircea Geoana isi va retrage partidul de la negocieri sau va inghiti si aceasta galusca.

Pana la rezolvarea acestui punct, reprezentantii PD-L si PSD au lucrat joi toata ziua la elaborarea pactului pentru Romania, schema programului de guvernare. Au aparut insa discutii legate de repartizarea ministerelor.

Discutiile pe persoane se vor face sambata, dar partidele au hotarat sa se faca "perechi de ministere", partidul care ia conducerea unuia dintre ele neputand nominaliza si la celalalt. O astfel de pereche este formata din Interne si Justitie.

Internele i-ar reveni lui Vasile Blaga, dar la acest post viseaza si Marian Vanghelie, favoritul sau fiind Catalin Voicu, fost politist si proaspat senator in sectorul 5. PSD, prin Liviu Dragnea, ar vrea o bucata din actualul MIRA.

Ministerul pereche celui de Interne este cel al Justitiei. Aici PSD, prin influenta lui Ilie Sarbu, sustinator al aliantei cu PD-L, ar vrea sa-l instaleze pe Victor Ponta.

Imparteala din guvern, cu bataie spre CSAT, este titlul din Evenimentul Zilei. In negocierile la sange PD-L -PSD, portofoliile ministeriale cele mai disputate sunt cele care asigura si un loc in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

Dupa separarea Finantelor de Economie, asupra careia s-a convenit inca de luni, PSD a revenit asupra revendicarilor privind partea de Administratie din portofoliul Internelor. Daca obtin si divizarea Ministerului Internelor si Reformei Administrative, PSD-istii pot ajunge si la paritate in CSAT, nu doar in guvern.

De cealalta parte insa, PD-L-istii spun ca au mandat explicit de la presedintele Traian Basescu sa-i dea un CSAT "curat". Indicatia prezidentiala, interpretata ca dedicatie pentru Victor Ponta, pretendent la Ministerul Justitiei.

Prima concesie facuta de PD-L in favoarea PSD pe terenul CSAT-ului a fost acceptul dat pentru un loc care ar urma sa ii revina presedintelui Senatului, fotoliu la care aspira Mircea Geoana.

In cautarea majoritatii pierdute, titreaza Jurnalul National. Desi parea sigur ca Stolojan se va baza pe o majoritate de 70% in Parlament, aceasta aproape ca s-a volatilizat. PD-L si PSD nu au reusit nici joi sa depaseasca divergentele.

PSD zicea ca a adjudecat pentru Mircea Geoana vicepresedintia CSAT, PD-L nega. PSD tot nu voia cu UDMR, PD-L, da. Pentru ca cei doi nu se intelegeau, al treilea, PNL, s-a dat curtat. Deocamdata insa n-a promis decat sa sustina in Parlament un guvern minoritar PD-L - UDMR.

Liderii PSD si PD-L au luat joi o pauza in negocierile politice oficiale, insa echipele tehnice ale celor doua partide s-au intalnit pentru a creiona documentul "Parteneriatul pentru Romania", care va sta la baza intelegerii guvernamentale.

Discutiile pe programul de guvernare au fost demarate, desi nu exista un Executiv PD-L - PSD batut in cuie, si asta din cauza divergentelor existente intre reprezentantii celor doua formatiuni, cea mai mare fiind legata de UDMR.

In aceste conditii, negocierile bat pasul pe loc si nu par sa fie deloc incurajatoare. Unde se va ajunge daca fiecare din cele doua formatiuni o va tine pe-a ei, social-democratii dau din umeri, insa un raspuns a venit de la deputatul Madalin Voicu, care a declarat miercuri seara la Antena 3.

"Cred ca in momentul asta e un moment foarte important, extrem de delicat, in care PSD sa zica: 'Bai, nu vreti conditia noastra ca nu intra UDMR la guvernare, am plecat'. Asta ar fi ideal pentru PSD", a spus Madalin Voicu, incalcand embargoul impus de conducerea centrala de a nu iesi nimeni pe sticla.

Ziua scrie despre Conditiile lui Basescu. Presedintele Traian Basescu a transmis echipelor de negociere ale PD-L si PSD o serie de conditii pe care trebuie sa le indeplineasca viitorii membri ai Executivului.

In acelasi timp, participantii la discutiile dintre cele doua partide dau ca sigura ocuparea pozitiei de vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de catre seful PSD Mircea Geoana, care ar urma sa conduca si Senatul.

In timp ce bursa zvonurilor functioneaza cu succes, premierul desemnat, Theodor Stolojan, a plecat la Bruxelles, unde de altfel se afla si seful statului, insotit de prim-ministrul in functie, Calin Popescu Tariceanu.

Traian Basescu vrea la sefia ministerelor, sustin surse participante la discutii, persoane "curate", asupra carora sa nu existe suspiciuni de coruptie . Mai mult, presedintele a destramat visele unor baroni de nivel judetean, excluzand categoric numirea ca ministru a vreunui ales local pus in functie prin vot uninominal - primar ori presedinte de consiliu judetean - pentru ca acest lucru ar genera alegeri anticipate in localitatile de provenienta ale acestora si nu ar fi corect fata de electorat.

In fine, seful statului vrea ca ministerele sa fie conduse de "profesionisti care sa poata gestiona domeniile incredintate". In cadrul aceleiasi discutii, seful statului a sustinut ca UDMR trebuie sa intre la guvernare si le-a transmis negociatorilor ca trebuie facute compromisuri pentru a se asigura o majoritate consistenta in Parlament.

Basescu si-a aratat si preferintele pentru anumite persoane pe care le considera potrivite sa conduca anumite ministere. Astfel, seful statului sustine ca MIRA nu trebuie sa se rupa intre Interne si Administratie, portofoliul fiind destinat reprezentantului PD-L Vasile Blaga, in timp ce Ministerul Apararii ar trebui sa-i revina fostului consilier prezidential pe probleme de aparare si securitate nationala Mihai Stanisoara , unul dintre initiatorii Strategiei de Aparare.

Si numele prim-vicepresedintelui PD-L Adriean Videanu a fost vehiculat ca fiind unul dintre politicienii pe care Basescu ii vrea ca ministri in viitorul Cabinet.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea