Social

#emil boc buget #guvern buget adoptat

Presa de azi: Emil Boc a stins lumina peste bugetul anului 2009

Avem Buget de principii titreaza Ziua. Premierul Boc a anuntat ca proiectul de buget e gata si-l va trimite luni la partenerii sociali, desi n-au fost defalcati banii pe ministere. 

In sedinta de joi, Guvernul a hotarat, practic, niste principii si nicidecum bugetul pe anul 2009. Acest act trebuie sa contina sumele clare, defalcate, pe ministere, proiecte etc. Cabinetul Boc n-a adoptat asa ceva. Cu toate acestea, la finalul sedintei, premierul Emil Boc a iesit "in fata natiunii" sa anunte ca avem buget.

"Din punctul de vedere al Guvernului, astazi (n.r. - joi) am adoptat forma finala a bugetului pe 2009, urmand ca luni sa o trimitem partenerilor sociali", a anuntat prim-ministrul Boc. Daca partenerii sociali vor avea modificari pe placul guvernantilor, atunci Executivul se va reuni de urgenta, le va adopta si apoi proiectul bugetului va fi trimis Parlamentului.

Guvernul a adoptat joi si un set de masuri anticriza . "Masurile sunt pe doua paliere: economice si sociale", a spus Emil Boc. Astfel, 20% din buget (circa 10 miliarde de euro) vor fi alocate pentru investitii in infrastructura.

Buget de criza : salariile si pensiile cresc cu doar 5%, scrie Cotidianul, precizand ca resursele bugetare sunt limitate, astfel incat cresterea salariilor si pensiilor in acest an va fi doar de 5%.

"Majorarea va fi cu rata inflatiei, adica 5%, dupa urmatorul scenariu: cu 3% incepand cu aprilie, platibil de la 1 mai, si cu 2% de la 1 octombrie, platit din noiembrie", a spus premierul Emil Boc la finalul sedintei de guvern in care a fost aprobat, de principiu, bugetul pe anul 2009.

El a explicat ca pensiile mici, de sub 300 de lei, vor fi majorate din aprilie pana la 300 de lei, iar din octombrie pana la 350 de lei. "Efortul bugetar pentru aceasta majorare a pensiilor mici este de 190 de milioane de euro", a spus Boc.

Totodata, Boc a spus ca pentru a asigura resursele se vor lua unele masuri la nivelul cheltuielilor cu personalul. "Vom reduce cheltuielile cu 20% pentru a pastra locurile de munca. In acest sens, se vor compensa orele suplimentare cu timpul liber, pentru a nu le mai plati, nu se vor mai da prime, sporuri, stimulente care impovareaza bugetul. Cheltuielile cu personalul au fost total scapate de sub control in ultimul an", a spus Boc.

Tigara de dupa buget, mai scumpa cu 50%, noteaza Gandul. Dupa mai bine de o luna de la investire, Guvernul Boc a reusit sa prezinte proiectul bugetului de stat. Care insa nu a a devenit inca litera de lege.

Premierul s-a jurat ca va aproba cat de curand Legea Bugetului , urmand ca, luni, sa se mai consulte cu sindicatele. Are si de ce, avand in vedere ca la Palatul Victoria s-au anuntat joi seara masuri drastice in domeniul salarizarii, indulcite de unele compensatii sociale.

Per ansamblu, asa cum arata proiectul inaintea discutiilor cu partenerii sociali, bugetul prezentat de Guvernul Boc este un semnal bun trimis investitorilor straini si agentiilor de rating, spun specialistii.

"La prima vedere pare un buget de criza, in care vedem in sfarsit stabilite anumite prioritati, in care investitiile sunt puse pe picior de egalitate, daca nu chiar privilegiate fata de cheltuieli, respectiv bugetele de salarii ale bugetarilor. In sine, e un buget bun, insa in pietele financiare internationale exista un anumit scepticism.

Investitorii nu pot uita atat de usor promisiunile abracadabrante facute de actuala guvernare nu acum trei ani ci acum trei luni in campania electorala.", a declarat pentru Gandul Radu Craciun, director de investitii in cadrul Interamerican Fond de Pensii.

Povara grea pe angajati: CAS-ul creste cu 3,3%, este titlul din Romania libera. Bugetul de stat prezentat joi de Guvern confirma cele mai pesimiste asteptari deoarece mareste excesiv birurile pe forta de munca, povara pe care o vor suporta mai ales firmele.

Astfel, Cabinetul Boc va mari contributia companiilor la fondul de asigurari sociale cu 2,8%, iar pe aceea a angajatului cu 0,5%, revenind la impozitul din 2007, spune avocatul Gabriel Biris . In total, povara fiscala pe munca romanilor, una dintre cele mai mari din lume, va ajunge la 44,5% din fondul de salarii.

Aceasta masura, care va impovara in primul rand angajatii companiilor private, este menita sa asigure veniturile necesare majorarii pensiilor cu 5%. Tot de aici vor fi acoperite ajutoarele de somaj, in conditiile in care numarul disponibilizatilor va creste semnificativ anul acesta.

O alta masura anuntata de premierul Emil Boc vine sa spulbere temerile sindicalistilor din sectorul de stat: salariile se vor indexa anul acesta cu 5%, adica exact cu rata inflatiei, asa cum a fost luata in calcul la alcatuirea Bugetului de Stat pe 2009. Cu aceasta ocazie, premierul a anuntat finalizarea bugetului si alocarea pentru investitii a sumei de 10 miliarde de euro, bani dedicati lucrarilor de infrastructura: de la refacerea drumurilor judetene si nationale si a retelelor de apa si canalizare pana la reabilitarea termica a locuintelor.

Gardianul scrie ca Emil Boc a stins lumina peste bugetul anului 2009. In timp ce Emil Boc numara joi la Guvern leii pentru bugetul anului 2009, luminile de pe holurile Palatului Victoria au fost partial stinse.

Nu din cauza unui scurtcircuit, ci pentru a reduce cheltuielile. Un electrician a inceput, ieri, in jurul pranzului sa stinga luminile pe holurile Palatului Victoria, inclusiv pe culoarul care leaga cabinetul premierului si sala de sedinte a ministrilor.

Unul dintre reprezentantii Palatului Victoria a aratat ca astfel se incearca reducerea consumului de electricitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea