Social

#criza economica vanatoare #mistreti balc vanatoare

Presa de azi: Criza mondiala si vanatoarea de mistreti

200 de mistreti, bilantul vanatorii de lux, titreaza Evenimentul Zilei in editia de luni. Cea de-a cincea editie a vanatorii de mistreti organizate anual de omul de afaceri Ion Tiriac s-a incheiat cu un bilant "modest".

Cei 25 de oameni de afaceri, sportivi si politicieni straini si romani invitati au impuscat, in cele trei partide programate in doua zile, aproximativ 200 de exemplare. In bataia pustilor barbatilor cu conturi cu multe zerouri in euro s-au aflat si doua caprioare. Singurul care nu a vanat a fost Ion Ion Tiriac, fiul fostului tenismen sustinand ca lui ii place mai mult sa fie gazda.

Presa "neagreata" a fost intampinata sambata dimineata, in prima zi a vanatorii, cu mai putin "fast". Paznici fiorosi, care aveau interdictie de a schimba orice vorba cu necunoscutii, opreau din start orice incercare de a trece dincolo de poarta inalta de sase metri, inconjurata de sarma ghimpata si electrificata.

Cu noaptea-n cap, jurnalistii si-au ocupat pozitiile in fata intrarii pe domeniul de vanatoare al fostului tenismen, pe un frig de minus 12 grade C, sperand intr-o minune care le va facilita accesul. Nu mai putin de 10 afise avertizau "gard electrificat", "pericol de electrocutare", "accesul interzis", "proprietate privata".

Ca sa-si mentina profesionalismul in fata lipsei de comunicare a organizatorului, ziaristii s-au batut cu zapada in fata domeniului, iar sambata chiar au facut focul si au fript frigarui.

Vanatoare de mistreti la Balc,scrie Romania libera. La vanatoarea organizata sambata si duminica de omul de afaceri Ion Tiriac pe domeniul privat din localitatea bihoreana Balc au participat 25 de persoane. Cei mai multi dintre invitatii lui Ion Tiriac sunt oameni de afaceri care conduc adevarate imperii economice in domeniul auto si in cel alimentar.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca sambata au fost impuscati 45 de mistreti. In seara primei zile, invitatii au chefuit la castelul de pe domeniul din Balc. La putin timp dupa miezul noptii, ei au fost transportati cu masinile la locurile de cazare, iar duminica dimineata, ei au luat de la capat vanatoarea.

Vanatoarea de la Balc s-a incheiat duminica, in jurul pranzului. Dupa o gustare, a fost ales cel mai frumos trofeu dintre mistreti. La final, a avut loc traditionala fotografie de grup, impreuna cu rodul vanatorii. Invitatii de la Balc s-au intors cu masinile si cu elicopterul spre aeroportul din Cluj-Napoca, unde au fost directionate aeronavele.

Participantii la vanatoare nu s-au intors spre case prin Oradea deoarece aeroportul din localitate a fost inchis din cauza incidentului de vineri seara, cand aeronava in care se aflau Ion Ion Tiriac si Elan Schwartzenberg, alaturi de ceilati opt invitati, a iesit de pe pista.

Jurnalul National scrie despre Criza mondiala si vanatoarea de mistreti. In plina criza economica mondiala , milionari de diverse nationalitati ai Europei au revenit la Balc, la vanatoarea anuala de mistreti transformata de Ion Tiriac in traditie.

Influentul om de afaceri, atacat pana la imunizare in media, considera ca vanatoarea face parte din istoria poporului nostru si spune ca incearca sa faca lobby in mijlocul naturii, printre prietenii sai, pentru Romania. O tara care incepe sa se confrunte din ce in ce mai acut cu efectele turbulentelor financiare.

Vanatoarea de mistreti de la Balc starneste anual controverse, dar continua neabatuta. Incapatanat si autoimunizat, Ion Tiriac isi invita prietenii si partenerii de afaceri la un lobby in natura periodic.

Tiriac a transformat vanatoarea de ianuarie intr-o traditie, aceasta fiind cea de-a cincea editie, din 2005, cand omul de afaceri a organizat aici prima vanatoare pentru prietenii sai, oameni de afaceri si oameni politici.

Ion Tiriac considera ca publicul trebuie sa inteleaga adevaratul sens al acestor partide de vanatoare, transformate in circ mediatic despre macelarirea a sute de mistreti si alte legende si povesti, nu vanatoresti, ci jurnalistice. Pentru el, vanatoarea este o parte din istoria romanilor.

Din Gardianul aflam ca Macelarii din Balc au ucis 200 de mistreti din import. Dupa scandalurile media din anii trecuti, cand presa a speculat tot ce se putea specula despre ce s-a petrecut dincolo de gardurile electrificate de pe domeniul de vanatoare, Tiriac a impus un regim draconic de secretizare a tot ce putea semana cat de cat cu o informatie "transpirata" jurnalistilor.

De aceea, echipajele jurnalistilor au fost tinute la poarta. Cu mici exceptii. O echipa a unui post national de televiziune, care si-a intermediat intrarea pe domeniu printr-o relatie cu Ion Ion Tiriac, si un echipaj de jurnalisti din presa scrisa au fost ziaristii de casa ai lui Tiriac in acest an.

In cifre, partidele de sambata si duminica au insemnat trei goane la mistret, vanatul fiind doborat din standuri fixe. Practic, prada a fost adunata in carduri de cei 50 de gonaci si peste 30 de vanatori profesionisti angajati cu bani frumosi si gonita printr-un culoar deschis, direct sub focul vanatorilor postati in standurile de tragere.

Din cei 45 de invitati, cifra vehiculata de organizatori, la conacul de la Almasu Mare au ajuns doar 28. Printre acestia, nume sonore au fost Wolfgang Porsche (mostenitorul imperiului Porsche), Franz Rauch (cel mai mare producator de sucuri naturale din Europa) si Klaus Mangold (presedintele Daimler Chrysler).

In acest an, pentru a evita contactul direct cu insistentii presari bihoreni, gonacii si angajatii cu ziua au fost adusi majoritatea din judetele Salaj si Satu Mare, fiind bine instruiti sa nu dea nici un fel de amanunte nimanui. Prima goana a inceput sambata, la ora 9.00, dupa care invitatii au luat masa la castel preparate vanatoresti stropite cu tuica fiarta.

A doua goana a inceput la ora 15.00, iar cea de-a treia, care a incheiat vanatoarea, a avut loc duminica, la ora 11.00, dupa care s-a facut tabloul de vanatoare, puscasii miliardari si-au tras poze cu salbaticiunile ucise, au luat masa festiva, dupa care VIP-urile s-au imbarcat in limuzine si au plecat.

Macel de criza, este titlul din Ziua. Ceea ce unii numesc sport - vanatoarea - era candva o modalitate de asigurare a existentei. Sigur ca Tiriac si ai sai tovarasi intru trasul cu pusca au ce le pune pe masa copilasilor. Insa ei ucid animale sub motivul echilibrarii ecosistemului.

Teoretic, mistretii sunt salbatici, insa sunt crescuti intr-o padure cu gard electrificat si sunt "condusi" cu profesionalism, cand le vine sorocul stabilit de vanatori, fix in bataia armelor acestora. Dupa care victoria este udata cum se cuvine, cinstindu-se memoria impuscatilor.

A patra editie post­decembrista a vanatorii de la Balc a avut un debut nefavorabil, cu iesirea de pe pista a unuia dintre avioanele care aducea mai multi invitati la eveniment. Sambata totul a decurs insa conform planului, astfel ca, dupa cele doua partide ale zilei s-au numarat circa 45 de animale rapuse.

Numarul exact ramane insa ocultat, prin marea grija a organizatorilor, care au impus secretizarea deplina a oricaror informatii legate de eveniment. Printre autorii acestor fapte de arme se numara Wolfgang Porsche, mostenitorul imperiului auto cu acelasi nume, Klaus Mangold, fost presedinte al firmei Daimler Chrysler, Franz Rauch, proprietarul unei marci cunoscute de sucuri.

Alti invitati cu greutate ai lui Ion Tiriac au fost Siegfried Wolf, presedintele companiei de componente auto Magna Europa, Alfred Baumhauer, un designer de bijuterii renumit in Europa, tenismenii Goran Ivanisevici si Boris Becker . In total, circa 25 dintre cei mai bogati oameni de pe batranul continent, care nu au avut pro­bleme cu bucataria romaneasca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea