Social

#psd pdl buget #salarii inghetate basescu #majorare salarii geoana

Presa de azi: Coalitia PSD-PD-L, zguduita de impartirea ciolanului

Marea harababura a majorarilor , titreaza Jurnalul National in editia de miercuri. Facand pe premierul, presedintele Traian Basescu a propus inghetarea salariilor si pensiilor pe sase luni. Ca intotdeauna, pedelistii il sustin pe seful statului, dar partenerii lor de guvernare, pesedistii, se declara impotriva. Sindicatele au sarit ca arse si au amenintat cu proteste si miscari de strada.

In pline discutii PD-L-PSD privind bugetul pe 2009 si in toiul promisiunilor pesediste ca vor fi majorate salariile si pensiile, seful statului a stricat marti toate socotelile sustinand ca este nevoie in urmatoarele sase luni de un moratoriu.

"Nu voi reactiona negativ daca Guvernul ar ajunge la o intelegere cu sindicatele, ca pentru sase luni, sa vedem ce se intampla, cum evolueaza economia, sa inghete toate salariile si pensiile. Sase luni! Vedem ce se intampla, si ne dam seama daca putem aloca mai mult, pentru ca, daca nu miscam economia foarte curand, de unde sa strangi bani de pensii, daca nu sunt salariati care sa contribuie la fondul de pensii .

De unde sa strangi bani la buget, sa dai salariile la profesori, daca economia e inghetata, si nimeni nu plateste taxe si impozite la stat, pentru ca nu lucreaza companiiles", s-a intrebat retoric Basescu, intr-o emisiune la Radio Romania Actualitati , trimitand subtil noi instructiuni catre Guvernul condus de Emil Boc.

Desi s-a declarat un partizan al cresterii salariilor profesorilor si al pensiilor, seful statului a avertizat Executivul ca "dorinta de a acoperi angajamentele electorale" ar fi "o capcana" in realizarea bugetului pe 2009 si ca aceasta nu poate duce, intr-o perioada de criza economica, decat la "colaps".

Cotidianul scrie ca Liderii PD-L canta in cor "Criogenia salveaza Romania". Intentia de inghetare a salariilor si pensiilor pentru urmatoarele sase luni este privita cu ochi buni de unii dintre pedelisti si cu scepticism de altii.
Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, considera "oportuna" o astfel de masura, despre care spune ca s-a discutat in interiorul coalitiei de guvernare.

"Orice propunere de a majora ceva sau de a reduce un venit al bugetului de stat trebuie compensata printr-o reducere de cheltuieli in alta parte sau o crestere a veniturilor bugetare. Asta-i constrangerea pe care trebuie sa o respecte Guvernul", a afirmat Stolojan.

Mai mult, liderul PD-L recomanda initierea unui moratoriu privind promisiunile de campanie pentru urmatoarea jumatate de an.

Din Evenimentul Zilei aflam ca Basescu arunca bomba in locul lui . Presedintele l-a devansat pe premier si a propus marti instituirea unui moratoriu pentru o perioada de sase luni.

In toiul negocierilor la sange dintre PSD si PD-L pe bugetul de criza, presedintele Traian Basescu a anuntat marti, voalat, una dintre cele mai dure masuri pe care executivul le-ar putea lua: inghetarea timp de sase luni a salariilor si a pensiilor.

Solutia moratoriului de sase luni a fost avansata de seful statului ca "exemplu teoretic" de masura anticriza "extrem de rationala" pe care, odata luata de guvernul Boc, ar sustine-o fara rezerve.

Scenariul prezidential a fost aruncat in discutie in plina negociere intre ministrii PSD si cei ai PD-L pe fondurile care ar urma sa fie alocate fiecarui minister, PSD-istii insistand pentru sume consistente necesare majorarilor de pensii si de salarii.

Basescu vrea sa inghete salariile, Geoana se opune, noteaza Gandul. Bugetul de criza al Romaniei a devenit din teren de lupta intre Guvern, patronate si sindicate, un ring de box pentru declaratiile liderilor politici. "Marul discordiei" este in momentul de fata fondul de salarii pentru bugetari.

In timp ce pentru presedinte inghetarea salariilor si a pensiilor este o solutie anticriza foarte buna, pentru presedintele PSD este exact invers. La putin timp dupa ce presedintele Traian Basescu a prezentat la un post de radio inghetarea salariilor si a pensiilor pentru o jumatate de an drept o masura anticriza foarte importanta, Mircea Geoana, presedintele PSD, a declarat in exclusivitate pentru Gandul ca nu va fi de acord cu o asemenea masura, tocmai pentru ca nu este anticriza.

"In limita resurselor bugetare, salariile si pensiile trebuie sa creasca. Cresterea salariilor si pensiilor mici este o masura din planul anticriza si stimuleaza consumul. Pensionarii consuma, spre exemplu, din productia interna. Aceste cresteri fac parte nu numai din dimensiunea sociala a masurilor anticriza, ci si din cea economica", a spus el.

De cealalta parte, presedintele Romaniei a sustinut ca tocmai de o astfel de masura ar avea nevoie economia locala, la care sa fie adaugata si cea de reducere a numarului functionarilor. Dupa cum a spus el, adoptarea acestor masuri va asigura bani "pentru toate", cu mentiunea ca efectele se vor resimti in circa doua-trei luni.

Coalitia guvernamentala PSD-PD-L, zguduita de impartirea ciolanului, este titlul din Gardianul. Chiar daca aliatii din coalitia guvernamentala au incercat in repetate randuri sa sustina ca diferentele doctrinare si de opinie nu reprezinta motive de neintelegeri, in ultimele zile, structurarea bugetului pe 2009 a scos la iveala contrariul.

Mircea Geoana a precizat, marti, ca nu va fi de acord cu inghetarea salariilor pentru sase luni, idee fata de care presedintele Traian Basescu a precizat ca nu va reactiona negativ.

In decurs de o luna, intre primii doi demnitari ai tarii au avut loc trei runde de disensiuni . Primul derapaj a fost legat de cazul Gabriel Oprea, care a fost ministru doar pentru 21 de zile. O a doua contra intre Basescu si Geoana a fost mentinerea in fruntea DNA a lui Daniel Morar, nume neagreat de liderul PSD.

Proiectia bugetara pe 2009 scoate la iveala problemele reale din interiorul Guvernului format din PSD si PD-L.

Anticriza dupa Basescu, titreaza Ziua. Presedintele a indicat Guvernului directiile economice, in direct la Radio Romania Actualitati. Seful statului i-a transmis premierului Boc ca nu s-ar opune inghetarii salariilor si pensiilor pe sase luni.

"Nu voi reactiona negativ daca Guvernul ar ajunge la o intelegere cu sindicatele ca pentru sase luni sa inghete toate salariile si pensiile, sa vedem ce se intampla (in economie, n.r.)", a spus Basescu.

El este de parere ca daca se ingheata salariile si pensiile pentru sase luni si se diminueaza numarul functionarilor, atunci vor fi bani "pentru toate", dar efectele "inchiderii robinetului risipei" se vor face simtite peste doua-trei luni.

Presedintele a adaugat ca depinde insa de Guvern, fiind responsabilitatea celor doua partide, daca doreste sa dirijeze resursele catre salarii si pensii sau catre miscarea economiei. "Aici jumatatile de masura nu vor functiona", a adaugat el.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea