Social

#premier #stolojan #isarescu #psd #pnl #traian băsescu

Presa de azi: Cine va fi premierul lui Basescu?

Basescu vrea premier ca in Franta, titreaza Evenimentul Zilei. Presedintele Traian Basescu a completat miercuri portretul-robot al viitorul premier, afirmand ca va avea in vedere criterii similare cu cele ale presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, in momentul cand l-a desemnat pe primul ministru Francois Fillon .

Declaratia a fost facuta la o intalnire cu cativa ziaristi francezi, Basescu adaugand totodata ca instalarea noului guvern trebuie sa se faca "rapid" pe fondul crizei internationale.

Fillon a fost numit de Sarkozy la o zi dupa investitura sa in functa suprema, premierul Frantei fiind cunoscut ca un apropiat al presedintelui. Ambii provin din Uniunea pentru o Miscare Populara care a castigat alegerile din 2007 in Franta.

Cotidianul scrie ca Basescu promite Guvern rapid si cu majoritate solida. Seful statului a declarat, miercuri seara, la Palatul Cotroceni, ca in Romania noul guvern va fi instalat rapid dupa alegerile din 30 noiembrie si ca acesta se va sprijini pe o majoritate solida in Parlament.

"Chiar daca veti auzi declaratii foarte aspre ale partidelor politice, eu am convingerea ca vom avea guvern catre mijlocul lunii decembrie. Practic, in cel mai scurt timp cu putinta. Pentru ca pe 30 noiembrie au loc alegerile, pe 10 decembrie s-ar putea valida noul Parlament si cred ca undeva in zona 15-20 decembrie vom avea guvern gata instalat", a declarat Traian Basescu.

Presedintele Romaniei a fost de parere ca viitoarele alegeri, care combina pentru prima data scrutinul uninominal cu cel pe liste, "reprezinta pentru romani un test al vointei de a elimina coruptia din randul clasei politice". Seful statului a explicat ca dorinta sa "este de a avea rapid un guvern care sa se bucure de o majoritate solida in Parlament".

Varianta Antonescu, este titlul din Ziua. Presedintele Traian Basescu va numi un Guvern PNL -PD-L, cel mai probabil cu un prim-ministru independent, este convingerea vicepresedintelui liberal Crin Antonescu.

Acesta a afirmat miercuri, la o intalnire cu ziaristii, ca seful statului ar prefera aceasta varianta pentru ca legitimizeaza dreapta si a mentionat ca PNL nu l-ar impune pe actualul premier, Calin Popescu Tariceanu, daca nu iese primul partid dupa alegeri. Antonescu nu crede nici in posibilitatea numirii candidatului PD-L.

"Nu va fi Stolojan. Daca va face guvernul asta PNL-PD-L, il va face cu un independent in frunte, un tehnocrat ", considera el. El a mai mentionat ca nu se pune problema ca presedintele sa refuze sa negocieze cu Tariceanu, dar nici acesta nu ar putea sa emita pretentii la fotoliul de prim-ministru, daca PNL se claseaza al treilea la numarul de voturi.

"Basescu o sa faca urmatoarele manevre: daca PSD iese clar in fata, are si varianta sa ia un alt pesedist decat pe Geoana si sa le creeze lor o problema si da sah. Guvernul asta, facut cu PD-L sau cu PNL, va trece sau nu. Daca nu trece, o sa zica: "Daca voi nu vreti, sa incercam cu altcineva", a prezis liberalul. In opinia sa, numirea premierului nu va fi tergiversata, Basescu incercand sa scape cat mai repede de un Guvern cu care nu s-a inteles vreme de patru ani. 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea