Social

#urne #jertfa #ziua romaniei #1 decembrie #revolutie #romani #alegeri #vot #traian băsescu

Presa de azi: Basescu invoca mortii Revolutiei sa mobilizeze la vot

Inainte ca electoratul sa plece in mini-vacanta de 1 Decembrie, presedintele Traian Basescu a iesit, joi seara, la Palatul Cotroceni sa sune mobilizarea la urne.

Pentru a sensibiliza alegatorii, Basescu a venit cu argumente de la criza economica pana la respectul pentru mortii Revolutiei din 1989. "Ii rog pe romani sa participe la vot pe 30 noiembrie. (...) La Timisoara, la Sibiu, la Bucuresti au murit oameni (in decembrie 1989, n.r.).

Avem responsabilitatea sa respectam jertfa lor care printre altele s-a facut si pentru libertatea de a alege si de a fi ales (...) Avem nevoi de un parlament cat mai reponsabil care sa poata lua masurile necesare de diminuarea efectelor crize", a incercat presedintele sa convinga, scrie Evenimentul zilei.

Seful statului si-a motivat mesajul dat cu trei zile inaintea votului si nu in seara precedenta, asa cum obisnuia, prin faptul ca toate cercetarile sociologice indica o slaba participare".

"Avem nevoie de un parlament care sa reprezinte vointa romanilor si nu indiferenta romanilor", a adaugat Basescu impartind responsabilitatea pentru cum va arata viitorul legislativ intre partidele care si-au desemnat candidatii si electorat.

Adevarul informeaza ca presedintele Traian Basescu a sustinut un discurs la Palatul Cotroceni, cand inca din start a anuntat ca a iesit in fata romanilor pentru a face apel pentru participarea la vot.

El le-a cerut celor care au intentia de a face punte din zilele libere pentru a pleca in concediu, sa gaseasca o posibilitate de a reveni in localitate pentru a merge la vot.

Traian Basescu a atras atentia ca in Romania a inceput sa se simta criza mondiala si "avem nevoie de un parlament puternic care sa combata efectele crizei economice".

Un alt motiv dat de presedinte este votul uninominal. Traian Basescu considera ca responsabilitatea trebuie impartita intre partide si cetateni. "Avem nevoie de un parlament care sa reflecte vointa romanilor nu de un parlament care sa reprezinte indiferenta romanilor", a spus presedintele.

Cat despre 1 decembrie, Traian Basescu si-a exprimat speranta de a vedea tricolorul la balcoane. "Poate vom gasi resurse ca la balcoanele noastre, in casele noastre, sa arboram un steag, cu ocazia Zilei Nationale. Aceste alegeri sunt incarcate de o simbolistica aparte, se implinesc 90 de ani de la Marea Unire".

Basescu ii indeamna pe romani sa mearga la vot si sa arboreze tricolorul in balcoane, titreaza Romania libera. Presedintele Traian Basescu a facut un apel catre populatie de a merge la vot pe data de 30 noiembrie, afirmand ca in Romania au inceput sa se resimta efectele crizei economice, astfel ca este nevoie de un Parlament care sa reprezinte vointa romanilor si nu indiferenta lor.

Intr-o declaratie sustinuta joi seara la Palatul Cotroceni, seful statului si-a exprimat ingrijorarea fata de posibilitatea absenteismului la urne, evidentiata in ultimele cercetari sociologice. "Apelul meu catre romani este sa participe la vot.

In Romania a inceput sa se resimta criza globala si criza economica va continua sa afecteze Romania in perioada urmatoare. Din acest motiv, avem nevoie de un Parlament cat mai reprezentativ, care sa ii reprezinte pe toti romanii si care sa poata lua masurile necesare pentru diminuarea efectelor crizei", a spus Basescu.

Potrivit presedintelui, un alt motiv pentru care romanii ar trebui sa mearga sa isi exprime optiunea politica este legat de modul de desfasurare a alegerilor.

"La 30 noiembrie, alegerile se vor desfasura in baza unei noi legi, care introduce votul uninominal. Este pentru prima data cand politicul a raspuns aspiratiilor romanilor de a vota persoane si nu liste de partid .

De aceea, responsabilitatea alegerii fiecarui membru al Parlamentului este, de aceasta data, impartita intre partidele care au nominalizat candidatii, dar si cetatenii care trebuie sa aibe o optiune asupra unei persoane dintre cele propuse de partide", a afirmat seful statului.

El a adaugat ca acest lucru va insemna ca parlamentarii vor fi mult mai legati de colegiul electoral in care candideaza si vor fi mult mai responsabili fata de cei care i-au trimis in Parlament.

Referindu-se la aniversarea Zilei Nationale, Basescu a indemnat romanii sa fie solidari, sa dovedeasca respect pentru simbolurile nationale si sa arboreze la balcoane, in fata caselor, ori la institutiile publice tricolorul.

Dupa incheierea declaratiei, presedintele s-a adresat reprezentantilor mass-media, cu indemnul de a incerca sa ii convinga, in special pe tinerii care au implinit 18 ani, sa mearga sa voteze la alegerile parlamentare de peste trei zile.

Cei de la Gandul comenteaza ca Basescu le cere romanilor sa iasa la vot ingrijorat de prezenta slaba la urne estimata de sociologi pentru duminica.

Pe langa criza si uninominal, Traian Basescu a adus si un argument de ordin sentimental: in curand, se vor implini 18 ani de la Revolutie, "varsta maturitatii" democratiei din Romania.

In final, Basescu le-a propus romanilor ca, de sarbatoarea nationala, sa atarne drapele in balcoane, in fata caselor sau la sediile de institutii.

Din declaratia presedintelui, scrie Cotidianul, nu au lipsit elementele de patetism pentru a-i determina pe romani sa mearga, duminica sa voteze: "Pentru ca noi, astazi, sa putem vota liber, au murit oameni. Suntem datori sa le respectam jertfa."

In final, in aceeasi nota, seful statului, a mai avut un indemn: "Poate vom gasi resurse ca la balcoanele noastre, in casele noastre, sa arboram un steag, cu ocazia Zilei Nationale" avand in vedere ca "se implinesc 90 de ani de la Marea Unire".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea