Social

#lege pensii ccr #boc basescu ccr #contestatie lege pensie

Presa de azi: Basescu il salveaza pe Boc cu mana CCR

Reteta Boc ii trimite pe pensionari la coada la primarie, titreaza Cotidianul in editia de vineri. Lamurirea efectelor ordonantei care interzice cumulul pensiei cu salariul, anuntata miercuri seara de premierul Emil Boc, creeaza alte confuzii si pareri impartite.

Dupa reactiile negative ale opiniei publice, seful Guvernului a explicat ca vor fi exceptati de la aceasta interdictie profesorii, medicii si actorii pensionari, care vor putea fi, totusi, angajati la stat pe baza de conventii civile. Modalitatea de angajare ar urma sa apara intr-un ordin comun al ministrului Finantelor si al celui al Muncii.

"Ordonanta interzice cumulul dintre pensie si salariu. Asta inseamna ca o persoana, care este, de exemplu, profesor pensionar si are o activitate didactica, va putea in continuare, pe baza de conventie civila , sa fie platita pentru orele punctuale pe care le tine la clasa.

Nu va mai putea sa fie platita insa cu un salariu, asa cum era platita pana acum", a explicat Boc, cu precizarea ca acelasi principiu va fi aplicat si in cazul medicilor pensionari si al actorilor, iar acestia din urma vor lucra cu contracte de drepturi de autor.

Liberalii il amesteca pe Avocatul Poporului in rafuiala PNL cu Guvernul, scrie si Romania libera. Prin vocea Noricai Nicolai, liberalii i-au cerut lui Ioan Muraru , Avocatul Poporului, sa conteste la Curtea Constitutionala OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul.

Ioan Muraru s-a executat, anuntand ca nici n-a asteptat solicitarea PNL si a si depus sesizarea la CCR, din proprie initiativa.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate a OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, Muraru a sustinut ca "salariul si pensia fiind bunuri proprietate privata, protejate de Articolul 44 din Constitutie si de Primul Protocol Aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, interdictia de a cumula pensia cu salariul echivaleaza practic cu o expropriere".

Culisele acestei sesizari a CCR cu sustinere liberala a OUG 230 incep, se spune, la petrecerea lui Ion Iliescu, de miercuri. "De ce nu contestati, mai, ordonanta impotriva pensionarilor la Curtea Constitutionala?", ar fi intrebat-o Iliescu pe Norica Nicolai.

Joi, vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat ca liberalii ii solicita Avocatului Poporului sa sesizeze CCR, chiar daca stia ca acesta se afla in conflict de interese , numarandu-se printre cei care beneficiaza de ambele categorii de venituri. Ea s-a referit la Emil Boc cu apelativul "Emil Basescu", dupa care a adaugat: "Cred ca i-ar placea lui Boc".

Din Gandul aflam ca Magistrati-pensionari vor judeca ordonanta "Pensie ori salariu". Interdictia cumulului salariului de la stat cu pensia echivaleaza practic cu o expropriere.

Potrivit Avocatului Poporului, prevederile ordonantei de urgenta a Guvernului contravin jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului. "Notiunea de bun inglobeaza orice interes al unei persoane de drept privat ce are o valoare economica. In acest sens, dreptul la salariu si dreptul la pensie pot fi asimilate unui drept de proprietate ", se arata in cauza Buchen contra Cehiei, din 2002.

Folosindu-se si de acest argument, Avocatul Poporului a atacat joi la Curtea Constitutionala OUG 230/2008 a guvernului Boc, sustinand ca "potrivit Constitutiei, nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica".

Sesizarea va fi judecata saptamana viitoare de catre instanta constitutionala. Potrivit presedintelui Traian Basescu, patru dintre cei noua judecatori ai CC se afla practic in conflict de interese, beneficiind atat de pensie, cat si de salariu.

Evenimentul Zilei noteaza ca Presedintele Basescu il salveaza pe Boc cu mana Curtii Constitutionale. Presedintele prezice anularea actului normativ care a pus in dificultate Guvernul.

El paseaza responsabilitatea judecatorilor direct interesati. Ordonanta "pensia sau salariul", care i-a ridicat pe profesori, pe actori si pe medici in capul guvernului Boc, ar putea fi anulata inainte sa-si produca efectele.

Textul a fost contestat joi de Avocatul Poporului (AP) la Curtea Constitutionala (CC), unde aproape jumatate dintre judecatori au un interes direct sa elimine restrictiile privind cumulul pensiei cu salariul de la stat.

In joc a intrat tot joi si presedintele Traian Basescu, cu propriul verdict: "Eu cred ca ordonanta respecta Constitutia", s-a pronuntat seful statului la bilantul CSM, inainte ca sesizarea AP sa fie oficializata. Drept pronostic, presedintele a dat insa varianta ca decizia finala sa "izbaeasca victorios" exceptarea unor categorii.

Deocamdata, singurii care raman neatinsi de ordonanta de austeritate raman parlamentarii si alesii locali votati direct. Cu toate acestea, Basescu a tinut sa fluture "curajul" guvernului Boc "sa scrie legi fara exceptii".

Pensionarii decid, anunta Ziua

Ordonanta de Urgenta a Guvernului 230/2008 prin care a fost interzisa cumularea pensiei cu salariul de la stat a fost contestata, joi, la Curtea Constitutionala (CCR) de Ioan Muraru, Avocatul Poporului, el insusi pensionar si de primarul Chiliman in instanta de Contencios Administrativ.

In acelasi timp, Basescu considera insa ca ordonanta este foarte buna si constitutionala. Ministerele Finantelor si Muncii vor emite un ordin pentru a clarifica veniturile care pot fi cumulate cu pensia.

La Curtea Constiutionala, instanta care va trebui sa decida asupra legalitatii acestei Ordonante, sunt patru judecatori pensionari. Muraru a anuntat contestatia la putin timp dupa ce liberala Norica Nicolai i-a solicitat acest lucru.

Avocatul Poporului, Ioan Muraru, la randul sau pensionar, a contestat la Curtea Constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului numarul 230 deoarece incalca drepturi fundamentale stabilite prin Constitutie, intre care dreptul la munca, dreptul la pensie, si ar putea desfiinta un drept castigat.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea