Social

Azil gratuit contra ipoteca pe casa

Locuintele celor virstnici pot fi ipotecate in favoarea statului, in schimbul ingrijirii. Daca batrinii nu au mostenitori , casa ramine a statului.

Pentru a-si acoperi costurile necesare ingrijirii, virstnicii fara familii vor putea fi creditati de administratiile locale. In schimb, acestia vor trebui sa-si ipotecheze casa in favoarea statului, se arata intr-un proiect de lege cu privire la protectia drepturilor persoanelor virstnice.

Dupa decesul persoanei, imobilul poate ramine mostenitorilor sau, in cazul in care acestia nu exista, statului. Dupa ce persoana respectiva decedeaza, se face evaluarea bunului respectiv, se acopera valoarea aferenta ingrijirii, astfel ca mostenitorul poate intra in posesia imobilului, ne-a declarat Carmen Manu, director in cadrul Departamentului de politici de asistenta sociala si familie din Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF).

Modul concret in care persoanele aflate la virsta pensionarii vor putea beneficia de aceste credite, precum si metodele de rambursare vor fi aprobate prin hotarire de guvern, ulterior aparitiei legii.

Aceasta formula trebuie discutata cu Ministerul Justitiei si cu Ministerul Finantelor Publice , a mai spus Manu. Potrivit acesteia, metoda se utilizeaza si in Uniunea Europeana si a fost reglementata ca urmare a solicitarilor in acest sens din partea persoanelor virstnice.

Consiliere juridica gratis

Potrivit aceluiasi act normativ, virstnicii vor beneficia si de consiliere juridica gratuita din partea administratiei locale.

Ne-am lovit de unele aspecte legate de vinzarea apartamentelor de catre persoane virstnice unor persoane chiar din familia dinsilor, cu clauza de intretinere sau de ingrijire, si dupa aceea batrinii au fost efectiv scosi in strada si au ajuns sa fie intretinuti in camine, a spus, pentru Rompres, Carmen Manu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea