Social

#bombardament #atomic #istorie

Azi se implinesc 63 de ani de la primul bombardament atomic din istorie

45 de mii de oameni au fost prezenti la Hiroshima pentru comemorarea a 63 de ani de la primul bombardament atomic.

Supravietuitori sau rude ale victimelor au tinut impreuna un moment de reculegere in memoria celor cateva zeci de mii de oameni morti in urma exploziei nucleare de la Hiroshima.

La ora 8 si 15 minute, pe 6 august 1945 bombardierul american Enola Gay lansa prima bomba atomica asupra orasului japonez Hiroshima. 70 de mii de oameni au disparut in mai putin de un minut.

Potrivit unor calcule aproximative, explozia a avut puterea echivalenta a 16.000 de tone de dinamita. Little Boy, cum a fost botezata prima bomba atomica, avea o greutate de patru tone si a explodat la circa 600 de metri deasupra pamantului.

O uriasa sfera incandescenta a distrus totul pe o raza de un kilometru si jumatate. Aproape 150 de mii de locuitori ai Hiroshimei au murit din cauza efectelor iradierii. La numai trei zile dupa, un alt oras japonez, Nagasaki, cunoastea aceeasi tragedie.

Bomba atomica a constituit rezultatul a peste trei ani de cercetari intense, cunoscute acum ca "proiectul Manhattan". Politicienii si generalii de la Washington au gasit necesara utilizarea acestei arme ca sa infranga mai usor rezistenta trupelor japoneze si sa evite noi pierderi de vieti omenesti in randul celor americane.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea