Social

#parioada post #postul craciunului #obiceiuri #traditii #post

Azi incepe postul Craciunui! Ce trebuie sa stii si ce sa NU faci in aceasta perioada

Incepand de astazi, 15 noiembrie incepe Postul Craciunului. Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil.  Acest post se incheie pe 24 decembrie.

 

Postul Craciunului dureaza 40 de zile si este un post mult mai usor de tinut decat Postul Pastelui, deoarece are mai multe zile cu dezlegare la peste.

Postul cu cele mai multe dezlegari la peste

In timpul Postului Craciunului, credinciosii nu au voie sa consume carne, produse lactate si oua. Lunea, miercurea si vinerea nu se concuma ulei si vin. Acestea din urma sunt permise doar in zilele de marti si joi cand se face dezlegare la ulei si vin.

In zilele de sambata si duminica, pana in ziua de 20 decembrie, inclusiv, este dezlegare la peste, ulei si vin.

In zilele de 23, 25 si 30 noiembrie, dar si pe 4, 5, 6, 7, 9 si 13 decembrie este, de asemenea, dezlegare la peste, chiar daca aceste zile nu cad sambata sau duminica. 

Ce trebuie sa mananci ca sa iti mearga bine tot anul!

Postul Craciunului se tine intre 15 si 24 decemnbrie. Fata de postul Pastelui, aceste este mult mai usor de tinut, deoarece sunt multe dezlegari la peste. Acesta se poate consuma in fiecare zi de sambata si duminica, dar si in zilele cu sarbatori importante.

In zilele de luni, miercuri si vineri este interzis uleiul si vinul, cu exceptia zilelor in care se sarbatoreste vreun sfant mare mentionat in calendar, cu cruce rosie.

Ultima zi a Postului Nasterii Domnului 24 decembrie, numita ajunul Craciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile: nu se mananca nimic pana dupa-amiaza, iar in alte zone, se mananca doar la rasaritul Luceafarului de seara, care aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Nasterea Domnului.

In Ajunul Craciunului, pe 24 decembrie, se mananca doar: grau fiert indulcit cu miere, covrig, turte din faina si poame deoarece cu seminte a ajunat si Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilor, care au prevestit si asteptat Nasterea Mantuitorului, scrie realitatea.net.

Cum se tine corect postul

Postul nu este doar despre renuntarea la alimente precum carne, lactate si oua. Este o perioada de rugaciune, pace cu tine si cu cei din jur si curatirea de pacate. Iata ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci cand tii post:

  • In timpul postului se diminueaza cantitatea hranei materiale si sporeste hrana spirituala.
  • Postul sustine rugaciunea, iar postul fara rugaciune nu este o lucrare duhovniceasca.
  • Postul nu se tine pentru a fi vazuti sau laudati de alte persoane.
  • Postul reprezinta apropierea de Dumnezeu. 
  • Iertarea este inceputul bun al perioadei de post. Nimeni nu poate intra in post, ca lupta duhovniceasca pentru curatirea de pacate si de luminare a sufletului, fara iertare.
  • Postul este despre rugaciune. Oamenii trebuie sa se roage zilnic in perioada postului catre Dumnezeu, Iisus si Fecioara Maria.
  • In post este necesara infranarea de la orice lacomie materiala si pofta de stapanire egoista asupra altora, infranare de la orice gand, cuvant sau fapte care diminueaza iubirea fata de Dumnezeu si fata de aproape.
  • Postul este si despre a face fapte bune, insa acestea trebuie facute din inima, nu pentru ca trebuie sau pentru lauda. 

FOTO: obiectivbr.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea