Social

Azi incep in Slovenia lucrarile summitului UE-Statele Unite

Eliminarea vizelor pentru cetatenii Uniuni Europene care calatoresc in Statele Unite este luata in discutie astazi la summitul UE-Statele Unite, gazduit in acest an de Slovenia. Romanii, aflati si ei printre cei exclusi din programul Visa Waiver , spera la o schimbare de pozitie din partea americanilor.

Programul Visa Waiver cuprinde tarile ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in Statele Unite. In acest moment 15 din cele 27 de state ale uniunii sunt incluse in acest program. Pentru restul, UE va incerca sa obtina eliminarea vizelor la acest summit.

In ceea ce priveste Romania, ne putem considera cu un statut aparte, deloc imbucurator. Tara noastra are cea mai mare rata de refuz in acordarea vizelor, din Uniune, aproape 38% in 2007. In contextul in care legea americana nu tolereaza o rata mai mare de 10 procente, sansele Romaniei de a a fi inclusa in programul Visa Waiver sunt foarte mici.

Guvernul roman a cerut mai multa transparenta din partea administratiei americane in ceea ce priveste motivele respingerii cererilor de viza. In vizita sa la Bucuresti in perioada summitului NATO-Rusia, presedintele american George W. Bush a recomandat Romaniei negocierea unui acord bilateral cu Statele Unite pe tema vizelor, dupa modelul altor tari europene. Dar Bucurestiul sustine mai degraba varianta unei negocieri la nivelul Uniunii Europene.

In afara vizelor, pe agenda summitului se mai gasesc subiecte precum incalzirea globala , Iranul sau actuala criza alimentara . Vocile analistilor afirma la unison ca sunt putine sanse ca aceasta reuniune sa se incheie cu rezultate notabile. Bush mai are doar cateva luni la Casa Alba, iar Uniunea Europeana este deja cu ochii pe potentialul succesor .


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea