Social

Azi amprente, maine lagare pentru romi

Toleranta se opreste, la italieni ca si la noi, la marginea taberei de corturi ale romilor.
 
Masura anuntata de guvernul Berlusconi de amprentare a tuturor romilor din Italia este in mod cert una discriminatorie pe criterii etnice si contrara legislatiei europene. Au subliniat-o reprezentanti ai Bisericii Catolice, ai Consiliului Europei si ai Comisiei Europene. Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni , a ambalat anuntata masura in intentii frumoase: este spre binele romilor sa fie amprentati, chiar si minorii, pentru a putea beneficia mai usor de toate drepturile legale. Ce urmeaza? Pentru binele lor, ar putea fi tatuati cu un numar de ordine, ca sa fie identificati mai usor atunci cand statul italian vrea sa le asigure drepturile.

Sau, tot pentru binele lor, ar putea fi inchisi in tabere construite de guvernul italian, mult mai salubre decat cele in care traiesc acum, unde sa li se asigure si ceva de munca si, eventual, sa fie paziti de gardieni cu arme de potentialii agresori. Incetul cu incetul, nici o masura nu va parea prea fascista, „pentru binele“ minoritatii rome. Maroni si colegii sai de guvern dovedesc ca reusesc sa confunde lupta impotriva criminalitatii cu lupta impotriva unei minoritati .

Daca in cazul minoritatii evreiesti nici un guvern nu a mai indraznit, dupa razboi, sa adopte masuri discriminatorii, minoritatea roma nu pare sa isi fi castigat dreptul la egalitate cu celelalte etnii, in ciuda sutelor de mii de romi exterminati in Holocaust.
Italienii au anuntat ca vor fi ridicate inclusiv amprentele minorilor romi, desi minorii, in general, sunt protejati de amprentare de catre legislatia italiana. Acesti copii se vor simti de mici tratati diferit de catre autoritati, la fel cum se simteau copiii evrei cu Steaua lui David prinsa de haine. Vor sti ca sunt priviti ca potentiali infractori inca din fasa, din moment ce guvernul Berlusconi vrea sa aiba evidenta amprentelor lor.

Guvernul Berlusconi derapeaza zilnic de la normele democratice, fie ca il declara pe premier imun in fata justitiei, fie ca reduce puterile justitiei, „un cancer al democratiei“ - in cuvintele Cavalerului de dreapta. Cu adevarat grav mi se pare insa faptul ca am intalnit la noi in tara suficient de multe persoane carora masura anuntata de Roma li se pare normala: „Ce-ai vrea sa faca? Cum altfel sa ii opreasca pe infractori?“, a fost raspunsul pe care l-am primit la indignarea mea, fraze repetate si de diversi forumisti ai site-urilor romanesti. Toleranta se opreste deci la marginea taberelor de romi.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea