Social

Avortul institutional

Sunt extrem de rare temele care sa angreneze toata societatea civila intr-o dezbatere pro si contra. Din nefericire , cazul fetitei violate reprezinta un astfel de moment.
 

Povestea trista a copilului violat, obligat sa poarte in pantece un alt copil, a reluat mai intai de toate istoria intaietatii oului sau gainii. Cine are mai multe drepturi? Fetita violata sau copilul din pantece? Cam asa s-au dus toate discutiile. Exista aici o uriasa si trista mostenire culturala, apartinatoare statutului nostru latin.

Unchiul vinovat a fost scos din ecuatia dezbaterii publice aproape imediat, pentru ca in subconstientul colectiv romanesc exista prejudecata ca intotdeauna femeia este vinovata, in timp ce barbatul „se descurca“. Din pacate, asemenea pareri au fost destul de numeroase, ceea ce arata ca nu avem inca obisnuinta de a evalua o situatie in afara prejudecatilor noastre.

Pare poate ciudata afirmatia ca statul si-a demonstrat incapacitatea de a reforma societatea, cand, aparent, e vorba de o situatie care tine de relatii din sfera reglementarilor privind viata privata.

Si totusi asa e. Copii violati nu sunt, din nefericire, de ieri, de azi. Este o realitate trista consemnata statistic in documentele institutiilor de stat, de profil.

Politia are nenumarate cazuri de acest gen, justitia inghite mii de pagini de dosare cu telenovele dramatice, iar incestul este la noi atat de raspandit incat avem organizatii neguvernamentale care si l-au transformat in obiect de activitate. Cu o asemenea mostenire „genetica“, statul roman trebuia sa aiba o aplecare mai mare catre reglementari dure, care sa diminueze dramatic ipoteza unor astfel de intamplari nefericite.

Uneori este, poate, mai buna o exagerarea normativa decat o norma blanda sau lipsa in totalitate a reglementarii. Avem autoritate de protectie a copilului, avem sute de structuri de stat care se ocupa, in scripte, cu protectia. Unde sunt ele cand ai nevoie de sprijin? Unde au fost ele zilele acestea? Cate dezbateri au fost in Parlament pe aceasta tema sensibila , cu posibile consecinte legislative? Unde sunt partidele care sa militeze fie pentru avort, fie impotriva lui, in speta data? Se poate insa spune ca, intr-un fel, s-a produs un avort institutional cand a venit vorba de o chestiune atat de sensibila.

Lipsa implicarii acelor segmente platite din bani publici , indiferent cum se numesc ele, ca si decizia parintilor de a pleca cu fetita in Anglia arata, inca o data, ca intre societatea civila si statul roman exista o falie extrem de mare.
Or, cand iti cauti rezolvari in afara sistemului inseamna ca acesta nu te mai poate nici ocroti, nici reprezenta.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea