Social

Aviara a ajuns in 4 sectoare din Bucuresti

La ultimul focar descoperit ieri, in sectorul 1 , pasarile au fost eutanasiate inainte de confirmarea testului rapid.

Gripa aviara pare sa se extinda in toata Capitala. Dupa ce testele au confirmat prezenta virusului in sectorele 2, 4 si 5, ieri acesta a fost localizat si in sectorul 1. Pe strada Lonea din zona Straulesti a fost gasita moarta o gaina.

Testul rapid a iesit pozitiv, iar acum asteptam si confirmarea. Virusul a aparut intr-o zona fara apa si canalizare , aproape de padure si lacul Straulesti. Strazile Lonea si Saveni vor fi complet inchise, iar accesul se va face numai prin zona de nord, prin Bulevardul Petrila . La sud, accesul spre strada Lonea prin strada Pietrosita va fi inchis, ne-a declarat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.

Imediat dupa testul rapid toate pasarile au fost sacrificate. Eutanasierea s-a facut in baza dispozitiei primarului general al Capitalei, Adriean Videanu. Acesta a decis sambata ca in situatia confirmarii virusului gripei aviare, primariile din cele sase sectoare ale Capitalei, precum si celelalte autoritati competente vor dispune uciderea pasarilor in unitatea epidemiologica suspecta si prelevarea de probe pentru examene de laborator.

Potrivit directorului Directiei Sanitar-Veterinare Bucuresti, Constantin Savu, toate rezultatele testelor rapide au fost confirmate la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala. Numai un singur test rapid costa DSV peste 20 de dolari.

Va dati seama ca la IDSA nu poate sa coste in nici un caz mai ieftin. Nu stiu daca, dupa ce dansii refac testele, le trimit apoi la Londra, dar asa ar trebui. Ieri, potrivit datelor Comandamentului pentru combaterea gripei aviare, numarul focarelor la nivelul intregii tari ajunsese la 115.

Ulita Lonea in carantina

Suspiciunea de aviara din sectorul 1 a lovit una dintre ulitele Bucurestilor pe care e greu sa o gasesti chiar si cu harta in mana. Strada Lonea se afla la marginea Capitalei, langa padurea Straulesti si are doar cateva zeci de gospodarii. La prima vedere ai zice ca este o ulita principala de catun. Daca te pui in mijlocul strazii, o vezi unde incepe si unde se termina.

Canalizare si apa n-a avut niciodata, oamenii isi curata haznalele cu vidanja, primarii nu s-au sinchisit vreodata sa puna vreo bucatica de asfalt. Ieri, dupa ce s-a gasit o pasare moarta in curtea tinerilor de la numarul 48, niste pensionare de pe ulita erau gata sa faca infarct, cand i-au vazut pe omuletii albi de la televizor mergand linistiti pe trotuarul lor.

Oamenii au batut din poarta in poarta si au scotocit fiecare cotet, dupa zburatoare. Au omorat noua, adica tot pasaretul strazii si au dezinfectat ograda de la 48. Pe noi nici macar nu ne-au mai controlat, au avut incredere, se mandreste o localnica.

Ne-au intrebat daca avem pasari, le-am spus ca nu, ne-au crezut pe cuvant si n-au mai intrat sa ne caute. La 48 locuiesc doi tineri mutati de curand, au copil mic si gospodarie frumoasa cu gard inalt, de fier. De cand cu aviara s-au speriat rau, stau cu portile incuiate.

Am aflat de la televizor ca avem aviara pe strada. N-a venit nimeni sa ne spuna, sa ne linisteasca. Nu aviara ne sperie pe noi cel mai rau, ci carantina. Aviara asta eu cred sa fi venit de la vreo pasare a cerului, ca e padurea plina, spun vecinii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea