Social

#avertizari vreme rea #avertizari de vreme rea #instabilitate atmosferica #disconfort termic #avertizare canicula #avertizare meteo #canicula

Avertizari peste avertizari, emise de ANM! Romania afectata de vreme rea, dar si de canicula si disconfort termic accentuat

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o serie de avertizari de tip cod galben si portocaliu de vreme rea pentru urmatoarele zile, dar si de canicula si disconfort termic acccentuat. Temperaturile vor urca pana la 39 de grade Celsius, iar ploile continua.

COD GALBEN de canicula si disconfort termic

In intervalul 22 iunie,  judetele Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor si Satu Mare se afla sub atentionare de tip cod galben de canicula si disconfort termic accentuat.

„In cursul zilei de marti (22 iunie) in judetele Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor si Satu Mare, vremea va fi caniculara, iar disconfortul termic va fi in crestere. In vestul si sud-vestul teritoriului si izolat in rest indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unitati si local il va depasi usor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent intre 34 si 37 de grade, iar minimele nocturne nu vor cobori sub 19...20 de grade.”, anunta ANM.

COD GALBEN de instabilitate atmosferica

 In intervalul  22 iunie, ora 12:00 – 22 iunie, ora 22:00, zonele de munte, Oltenia, Dobrogea, local Moldova, Muntenia si sud-vestul Transilvaniei se afla sub avertizare de tip cod galben de vreme rea.

„In intervalul mentionat, in zonele de munte, in Oltenia, Dobrogea, local in Moldova, Muntenia si sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata, ce se va manifesta prin averse ce vor avea si caracter torential, frecvente descarcari electrice, vijelii si grindina. In intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitatile de apa vor depasi 25...40 l/mp.
Astfel de fenomene vor fi pe alocuri si in restul tarii.”, avertizeaza ANM.

Tot sub avertizare de tip cod galben de instabilitate atmosferica temporar accentuata se afla si judetele Constanta si Tulcea, in intervalul 22 iunie, ora 22:00 – 23 iunie, ora 10:00.

„In cursul noptii de marti spre miercuri (22/23 iunie) in judetele Constanta si Tulcea instabilitatea atmosferica se va mentine accentuata. Vor fi ploi torentiale si descarcari electrice. Cantitatile de apa vor depasi 25....35 l/mp si izolat 50 l/mp.”, anunta ANM.

COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferica

In intervalul 22 iunie, ora 12:00 – 22 iunie, ora 22:00,  judetele Tulcea, Galati, Braila si Vaslui se afla sub avertizare de tip cod portocaliu de instabilitate atmosferica accentuata.

“In judetele Tulcea, Galati, Braila si Vaslui vor fi averse torentiale, descarcari electrice, intensificari ale vantului si izolat grindina. Cantitatile de apa vor depasi 40...60 l/mp.”, avertizeaza ANM.

COD GALBEN de canicula in toata tara

In perioada 23-25 iunie toata tara va fi afectata de canicula si disconfort termic accentuat. 

„In intervalul mentionat valul de caldura va cuprinde treptat toata tara, iar disconfortul termic va fi ridicat. Miercuri (23 iunie), va fi canicula in Banat, Crisana, Oltenia, Maramures si in vestul si nord-vestul Transilvaniei, iar joi si vineri (24 si 25 iunie) in toate regiunile. Maximele termice se vor situa, in general, intre 33 si 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor cobori sub 20 de grade (nopti tropicale).

Indeosebi in regiunile estice si sud-estice, la deal si la munte, mai ales dupa-amiaza si seara, instabilitatea atmosferica se va accentua si se vor semnala averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, vijelii si caderi de grindina.”, avertizeaza ANM.

COD PORTOCALIU de canicula si disconfort termic accentuat

Judetele Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor si Satu Mare vor fi afectate pe 23 iunie de un val de canicula accentuat. Aici este avertizare de tip cod portocaliu de canicula si disconfort termic accentuat.

„In judetele Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor si Satu Mare, valul de caldura se va intensifica, va fi canicula si disconfortul termic accentuat. Se vor inregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent intre 37 si 39 de grade, iar in cursul noptii nu vor cobori, in general, sub 22...25 de grade.

Joi si vineri (24 si 25 iunie), disconfortul termic se va accentua si in Oltenia, Maramures si cea mai mare parte a Transilvaniei.”, anunta ANM.

Vremea in Bucuresti

Si Bucurestiul este afectat in continuare de ploi, dar si de temperaturi ridicate si disconfort termic accentuat.

In perioada 22 - 24 iunie vremea va fi calduroasa. Cerul va fi variabil, cu innorari temporar accentuate in cursul dupa-amiezilor si al serilor, cand vor fi perioade cu averse posibil torentiale, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si conditii de grindina, cu o probabilitate de manifestare mai ridicata miercuri (23 iunie), cand si disconfortul termic va fi in crestere (indicele temperatura umezeala va putea atinge pragul critic de 80 de unitati). Temperaturile maxime se vor situa intre 30 si 33 de grade, iar cele minime se vor incadra intre 17 si 20 de grade.

Joi si vineri, vremea va continua sa se incalzeasca treptat si va deveni caniculara, indeosebi in centrul orasului, iar disconfortul termic va fi ridicat (indicele temperatura umezeala va depasi pragul critic de 80 de unitati). Probabilitatea de aparitie a periodelor cu instabilitate atmosferica (averse posibil torentiale, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si conditii de grindina) va fi mai ridicata joi (24 iunie). Temperaturile maxime se vor situa intre 33 si 36 de grade, iar cele minime se vor incadra intre 18 si 21 de grade.

Surse foto: bzi.ro, meteoromania.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea