Social

# alexandru rafila #covid-19 #imunitate #oms

Avertisment OMS: Nu exista probe ca persoanele infectate capata imunitate impotriva COVID. "Pasapoartele de imunitate," un risc

Nu exista probe ca persoanele testate pozitiv cu noul coronavirus s-au imunizat si sunt protejate impotriva unei reinfectari cu SARS-CoV-2, avertizeaza OMS, apreciind ca eliberarea "pasapoartelor imunitare" risca sa favorizeze raspandirea pandemiei, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Nu exista nicio dovada ca persoanele care s-au recuperat dupa COVID-19 si care au anticorpi sunt protejate de o a doua infectie.

Pana la data de 24 aprilie niciun studiu nu a evaluat daca prezenţa de anticorpi impotriva SARS-CoV-2 confera imunitate impotriva unei viitoare infecţii cu acest virus la oameni", se arata in comunicatul OMS.

Unele guverne au avansat ideea eliberarii de documente atestand imunitatea persoanelor pe baza testelor serologice relevand prezenţa anticorpilor in sange, pentru a putea iesi din izolare, a se intoarce la munca si a relansa activitatea economica. Insa, asemenea practici ar putea sa contribuie la raspandirea si mai rapida a virusului.

Dar eficacitatea unei imunizari gratie anticorpilor nu este stabilita in acest stadiu, iar datele stiintifice disponibile nu permit justificarea acordarii "unui pasaport imunitar" sau a unui "certificat de absenta a riscului," avertizeazaOMS.

Potrivit OMS, testele serologice actuale "au nevoie de o validare suplimentara pentru a determina exactitatea si fiabilitatea lor."

Alexandru Rafila: "Unii pot fi imuni pentru cateva luni, altii pentru cativa ani"

De asemenea, presedintele Societații Romane de Microbiologie si reprezentantul Romaniei la OMS, Alexandru Rafila, explica faptul ca cea mai mare majoritatea a oamenilor devin imuni, insa nu se stie pentru cat timp. Unii pot fi imuni pentru cateva luni, altii pentru cativa ani.

"E adevarat. Dar asta nu inseamna ca nu sunt persoane imune dupa infecție. Noi am observat ca cea mai mare parte a celor care au fost bolnavi nu se reinfecteaza. Sunt nenumarați anticorpi care apar dupa aceasta boala, dar un singur fel de anticorpi protejeaza impotriva bolii, dar nu cunoastem inca nivelul lor si nu cunoastem persistența lor. Adica nu stim daca dupa boala acesti anticorpi persista o luna, doua, trei luni, trei ani sau 30 de ani", a spus Rafila.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea