Social

Avem imnul care ne trebuie?

Sintem campioni europeni la schimbarea imnului national. Am ajuns la al cincilea. La 15 ani de cind a luat locul Tricolorului, Desteapta-te, romane! continua sa provoace dispute, nemultumiri si nedumeriri.

Adoptat la repezeala si in regim de urgenta in 1989, Desteapta-te, romane! a devenit rapid prilej de ironii. Unii il considera un imn de tranzitie si sint de parere ca ar trebui sa ne intoarcem la primul imn al Romaniei. Altii pastreaza nostalgia Tricolorului, dar sint si destule persoane multumite sa li se dea desteptarea si dimineata, si la culcare in ritmul muzicii lui Anton Pann.

Imi place, dar nu e bine executat

Neagu Djuvara : Mie imi place Desteapta-te, romane! Mi-a placut dintotdeauna. Dar nu este mereu bine executat. Mie mi-ar placea sa fie cintat mai martial, mai barbateste. Si mai vreau sa mai spun un lucru: nu sint de acord cu ziua nationala sarbatorita pe 1 decembrie. Ar trebui sa ne intoarcem la 10 mai. Este ziua in care ne-am dobindit independenta si am intrat in Europa. Pina la 10 mai 1877, tara noastra nu fusese niciodata independenta. Iar 1 decembrie nu e, cum cred oamenii, ziua Marii Uniri. De fapt, pe 1 decembrie, doua provincii au cerut alipirea de Romania, lucru pe care regele Ferdinand l-a aprobat pe 24 decembrie . Cu citeva zile inainte de 1 decembrie, Basarabia ceruse si ea unirea. De ce sa favorizezi prin sarbatorirea zilei nationale doar unele provincii? Mi se pare absolut nepotrivit si ca anotimp. Pai, poti sa iesi pe strada cu flori si stegulete in mina, sa te bucuri si sa sarbatoresti iarna? Si ce moda e asta ca, la fiecare schimbare de regim, sa se modifice imnul si data zilei nationale?

Ar trebui sa functioneze ca un briceag elvetian

Marie-Rose Mociornita: Ar fi bine ca imnul sa fie format doar din cuvintele Desteapta-te, romane. Poate ca, repetate la infinit, ni s-ar lipi de scoarta cerebrala. Ar lucra subliminal in subconstientul nostru si atunci poate ne-am trezi, in sfirsit.

Cristi Puiu: Nu stiu care e functia imnului. Probabil sa ne reprezinte si in acelasi timp sa ne motiveze. Ar trebui sa fie ca un briceag elvetian care are mai multe functii, e si cutit, si pila, si tirbuson. Daca ar fi asa, inseamna ca imnul nostru nu prea functioneaza, pentru ca sintem intr-o somnolenta din care nu ne trezeste nimeni si nimic. Nici nu m-am gindit la povestea asta cu imnul. S-a luat hotarirea la revolutie sa se schimbe, din Tricolorul in Desteapta-te, romane!, iar eu m-am conformat fara comentarii. Dar daca stau insa si ma gindesc bine, mai reprezentativ mi se parea Tricolorul, dar, din pacate, ne aminteste prea mult de anii comunismului.

Romania are un singur imn: Traiasca regele!

Florin Iaru: Cita vreme imnul francez cuprinde niste versuri care-i indeamna pe francezi sa ii injunghie pe porcii de straini care le-au invadat tara, parerea mea este ca noi sintem mici copii. Si, la urma urmelor, ce ne zice noua imnul? Sa ne trezim odata! E chiar dragut.

Ion Caramitru: Desteapta-te, romane este mereu actual. Se mai toceste el, dar, cind e nevoie de o trezire la realitate, ne scutura si ne spune: Romane, trezeste-te! Nu mai umbla cu mintea aiurea!

Johnny Raducanu : Desteapta-te, romane nu este un imn. Este un cintec de lupta, a fight song, care vrea sa trezeasca mamaliga romaneasca, aia care sta pina in ziua de azi in cacat. Eu nu cunosc decit un singur imn al Romaniei, care il inalta cu adevarat pe roman. Se numeste Traiasca regele!

Ritmica solemna si apasatoare a unui mars funebru

Nicolae Manolescu: Imnul nostru nu mi se pare potrivit din nici un punct de vedere. In primul rind ca e un text care se refera la o desteptare nationala, care era valabila la mijlocul secolului XIX, dar care suna destul de curios la un secol si jumatate distanta de la independenta. Iar muzica si versurile au o formula romantica la moda in secolul al XIX-lea. Alexandrinul romanesc folosit de Andrei Muresanu are ritmica solemna si apasatoare a marsurilor funerare. Eu as prefera un imn cu un text modern si cu o muzica mai potrivita zilelor noastre.

Imnurile Romaniei

1884-Imnul Regal, muzica: Eduard Hubsch, versuri: Vasile Alecsandri

1948-Imnul pentru Republica Populara Romana, muzica: Matei Socor, versuri: Aurel Baranga

1953-Imnul de Stat al Republicii Populare Romane, muzica: Matei Socor, versuri: Eugen Frunza si Dan Desliu

1977-Tricolorul Imnul de Stat al Republicii Socialiste Romania, muzica: Ciprian Porumbescu, mai intii pe versuri de Ciprian Porumbescu si apoi pe un text adaptat de poetul Nicolae Ceausescu.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea