Social

Autoritatile spun ca antenele GSM nu sunt periculoase

Autoritatile au tinut sa organizeze o conferinta de presa in care sa arate ca antenele radio si tv sunt mai daunatoare decat cele de telefonie mobila. 

Ministrul Telecomunicatiilor, Borbely Karoly, sustine ca echipamentele utilizate de operatorii de telefonie mobila nu dauneaza grav sanatatii. Potrivit acestuia, pe primele locuri in topul surselor de radiatii electromagnetice, dupa nivelul intensitatii, se regasesc antenele posturilor de radio si televiziune. „Masuratorile efectuate la nivel national au aratat ca nivelul radiatiilor antenelor de telefonie mobila ( GSM ) se situeaza cu mult sub valorile maxime stabilite prin diferite acte normative “, a explicat marti ministrul Telecomunicatiilor.

Borbely s-a aratat ingrijorat de initiativele unor primarii care intentioneaza sa mute antenele GSM in afara localitatilor pentru a reduce riscul de expunere a populatiei la radiatiile emise de aceste echipamente.

„Punerea in practica a unei astfel de masuri nu va reduce nivelul radiatiilor, ci il va spori pentru ca antena terminalului mobil va amplifica puterea semnalului pentru a se conecta la retea, iar utilizatorul se va expune unui nivel de radiatii mai mare decat in cazul in care antena GSM s-ar fi aflat in apropierea acestuia“, a adaugat ministrul.

Specialistii sustin ca instalatiile de supraveghere a circulatiei, cuptoarele cu microunde, antenele telefoanelor fixe fara fir si sistemele de securitate emit cele mai multe radiatii. „Cei care lucreaza in politie, in unitatile de urgenta sunt expusi radiatiilor“, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

La Institutul de Sanatate Publica din Bucuresti s-a alcatuit o baza de date cu 817 puncte, din 30 de orase si 3 comune, unde s-a masurat nivelul radiatiilor. Aceste masuratori s-au facut in perioada 2005-2007, in vecinatatea a 135 de statii de baza, antene de telefonie mobila, inclusiv in vecinatatea antenelor amplasate pe terasele unor blocuri.

Masuratorile au fost efectuate atat in interiorul, cat si in exteriorul locuintelor. Valorile constatate s-au incadrat in limitele impuse de normele din ordinul Ministerului Sanatatii, toate fiind de peste 5 ori mai mici decat valoarea limita maxima admisa.

Ministerul Telecomunicatiilor va pune la dispozitia celor care vor sa afle informatii despre efectele echipamentelor asupra sanatatii o linie de telefon speciala ce va putea fi apelata gratuit, din retelele mobile.

Totodata, institutia va desfasura, in urmatoarele trei luni, o campanie de informare a populatiei privind radiatiile antenelor GSM, „Comunicatiile mobile si sanatatea“, in Capitala, dar si alte 15 orase. „Vom imparti cateva zeci de mii de brosuri realizate din fondurile ministerului si ne vom deplasa in mai multe orase pentru a informa autoritatile locale ca antenele GSM nu prezinta un pericol pentru sanatatea populatiei“, a spus ministrul Telecomunicatiilor.

In Romania activeaza cinci operatori de telefonie mobila, Orange Romania care are 10 milioane de clienti, Vodafone Romania cu 8,8 milioane de utilizatori, Cosmote Romania cu 3,6 milioane de clienti, Telemobil cu peste 500.000 de abonati si RCS&RDS. La 1 ianuarie 2007, populatia Romaniei numara 21,565 milioane de locuitori.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea