Social

Autoritatile din Helsinki vor infiinta patrule pentru a intra in contact cu cersetorii romani

Autoritatile locale impreuna cu Helsinki Deaconess Institute si FinnChurchAid (FCA) vor infiinta o patrula stradala formate din doua persoane vorbitoare de limba romana, pentru a intra in contact cu cersetorii romi de origine romana din Helsinki, relateaza Helsingin Sanomat in editia electronica.

Administratia orasului Helsinki va angaja membrii patrulelor de la Helsinki Deaconess Institute, care isi vor incepe activitatea in prima parte a lui iunie.

"Ii vom intreba de ce au venit in Finlanda. Va fi desigur la fel de interesant sa aflam daca sunt de regula victime ale intimidarii in tara de origine si daca zvonurile despre imprumuturile de bani si dobanzi sunt adevarate", a explicat Johanna Seppala din cadrul Diviziei de coordonare pentru Siguranta si Pregatire a orasului Helsinki.

"Cel mai important lucru este sa stabilim contactul cu acestia. Daca nu vor sa ne spuna nimic, si acest lucru este la fel de interesant. Daca mesajul este: am venit aici ca sa cersesc, lasati-ma in pace", a precizat aceasta.

Autoritatile din Helsinki, Ministerul Problemelor Sociale si Sanatatii si Ministerul de Interne au infiintat un grup comun de lucru pentru a rezolva problema cersetorilor si vor publica un raport pe aceasta tema spre sfarsitul lunii.

"Avem nevoie de instructiuni standardizate referitor la gestionarea problemei cersetorilor", a declarat inspectorul-sef al departamentului de politie, Esko Ruokonen. El a adaugat ca in Finlanda nu exista suficienta vointa politica pentru a califica cersetoria drept infractiune. "Pentru a-i expulza, cersitul ar trebui sa fie o amenintare grava la adresa pacii publice, ceea ce nu este", a explicat acesta.

Numitorul comun il reprezinta provenienta cersetorilor, din noile state membre UE sarace din est, in special din Romania, unde populatia roma este estimata la circa doua milioane de persoane, cea mai numeroasa din Europa. Mai multe organizatii ale drepturilor omului au criticat Romania pentru discrimnarea populatiei rome.

Esko Ruokonen a precizat ca una dintre metodele discutate de grupul de lucru este exercitarea de presiuni asupra Guvernului roman, prin intermediul UE.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea