Social

#autoritate vladimir putin #ordine contestate #somaj rusia #tulburari sociale rusia

Autoritatea lui Putin, contestata de Medvedev si de alti oficiali

Premierul rus Vladimir Putin se confrunta cu semnele unei revolte fara precedent in interiorul Guvernului pe care il conduce si care ameninta sa ii submineze autoritatea.

Potrivit unor surse guvernamentale, subordonatii au inceput sa il sfideze in mod deschis pe Putin, ale carui ordine au inspirat teama timp de noua ani la nivelurile inferioare ale puterii, afirma saptamanalul britanic Sunday Telegraph.

In paralel, incep sa se contureze divergente intre Putin si presedintele Dmitri Medvedev, ales de el insusi drept succesor . In timp ce economia rusa incepe sa fie afectata de criza, dupa noua ani de crestere alimentata de sectorul energetic, Putin se confrunta cu germenii unei neasteptate lupte pentru putere care i-ar putea da peste cap ambitia de a proiecta in strainatate imaginea unei Rusii puternice.

Somajul in crestere si scaderea drastica a preturilor la materii prime au declansat tulburari sociale de o amploare fara precedent in ultimii ani, provocand panica printre oficialii de la Kremlin obisnuiti cu apatia politica a populatiei ruse. Pana la un milion de rusi si-au pierdut locurile de munca in ultimele doua luni, potrivit estimarilor analistilor, iar economia se va contracta anul acesta cu pana la 3%.

Intre timp, moneda nationala s-a depreciat constant fata de alte monede in ultimele luni, iar industria pare sa se dezintegreze. Acesta este contextul in care cel putin doi oficiali cu rang inalt din Extremul Orient rus au contestat recent un ordin al lui Putin, ordin referitor la a folosi forta pentru a dispersa protestele antiguvernamentale, a declarat o sursa apropiata Kremlinului.

Muncitori din industria auto din Vladivostok si alte orase de pe coasta rusa a Pacificului au protestat prima oara luna trecuta, dupa ce Putin a anuntat o crestere cu 80% a taxelor pentru masinile straine importate.

Masura, destinata sa protejeze industria auto locala, risca un dezastru economic pentru Extremul Orient rus, unde cel putin 100.000 de oameni lucreaza in domeniul importului si exportului sau reconditionarii masinilor importate din Japonia si Coreea de Sud.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea