Social

# reincepere scoala # redeschidere scoli #masca de protectie #obligatorie #scoala

Au inceput scolile! Masca de protectie este obligatorie! Ce exceptii exista

S-au redeschis scolile in Romania. Elevii s-au reintors astazi in banci. Cu toate acestea, masca de protectie este obligatorie in toate unitatile de invatamant atat pentru copii cat si pentru cadrele didactice.

 

Ministerele Educatiei si Sanatatii au anuntat ca de la aceasta regula fac exceptie copiii cu varsta mai mica de 5 ani. Pentru persoanele care nu pot purta masca este recomandata participarea la cursuri online, in locul prezentei fizice fara masca. 

„Regulile si exceptiile privind purtarea mastii sunt stabilite de Ministerul Sanatatii care are ca atributie principala elaborarea de politici, strategii si programe de actiune in domeniul sanatatii populatiei, in Ordinul Comun MS-MAI nr. 874/81/2020 din 22 mai 2020 privind instituirea obligativitatii purtarii mastii de protectie, a triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminarii cu virusul SARS-CoV-2 pe durata starii de alerta.

Potrivit actului normativ mai sus-mentionat, preluat si in Hotararea de Guvern nr.3 din 12 ianuarie 2021 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei masca de protectie trebuie purtata in orice spatiu public inchis, spatii comerciale, mijloace de transport in comun si la locul de munca, pe toata durata prezentei in oricare din spatiile inchise ale incintei.

In functie de evaluarea riscului, efectuata de medicul de medicina muncii al unitatii, pot exista unele exceptii, de la purtatul mastii, in conformitate cu dispozitiile cuprinse la subpct 2, Pct.I din Anexa Ordinului 874/81/2020, astfel:

a) angajatul este singur in birou

b) persoana sufera de boli care afecteaza capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfasoara activitati fizice intense si/sau in conditii de munca solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta etc.);

d) prezentatorii TV si invitatii acestora, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;

e) copiii cu varsta mai mica de 5 ani.

Persoanele alergice la materialele din care sunt confectionate mastile pot purta masti confectionate din alte materiale decat cele la care se stiu alergice sau alte forme de protectie (de exemplu viziere).

Persoanele cu afectiuni respiratorii cronice cu capacitate redusa de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID -19 si de aceea este recomandata participarea lor on-line la activitatile didactice in locul prezentei fizice fara masca. Astfel, din dispozitiile legale mai sus mentionate, rezulta ca exceptiile se aplica in functie de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unitatii, sau de medicul curant pentru persoanele ce prezinta alergii”, au transmis cele doua ministere in cadrul unei declaratii comune, potrivit digi24.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea