Social

#master #ilegal #universitate

Atentie la masterele ilegale de la Universitatea "Dimitrie Cantemir"!

Scandalul diplomelor ilegale de la Universitatea Spiru Haret (USH) aduce in discutie si modul in care alte institutii de invatamant superior din tara, din domeniul privat, le ofera absolventilor diplome. In ultimele zile, in vizor a intrat si Universitatea Crestina “ Dimitrie Cantemir ” (UCDC), institutie care a infiintat anul trecut 34 de programe de master care nu au nici pana acum aviz legal de functionare.

Printre specializarile de master se afla si foste specializari ale ciclului II de studii din cadrul Programului Bologna pentru invatamantul superior, care au devenit specializari de master in urma unei hotarari de Senat si fara o cerere adresata institutiilor statului, dupa cum noteaza Gandul.

Pentru a insela si viitorii absolventi, cat si statul, UCDC a folosit o metoda deja incercata de Universitatea Spiru Haret, respectiv infiintarea unor programe pentru specializari care erau deja autorizate sau acreditate pentru cursurile de “zi”. Cei de la “Cantemir” au fost insa mai precauti – nu au folosit aceasta metoda pentru specializari pentru care se obtine diploma de licenta, ci au apelat la “metoda master”.

Potrivit Gandul, UCDC a asteptat aparitia unei legi ce lasa frau liber universitatilor care au fost evaluate la nivel institutional sa-si infiinteze programe masterale. Astfel, la trei luni de la aparitia acesteia universitatea privata a infiintat cele 34 de masterate, in patru transe.

Pretextul folosit de rectorat a fost interpretarea textului de lege, rectorul Corina Dumitrescu considerand ca sintagma “universitate acreditata supusa periodic evaluarii institutionale” echivaleaza cu faptul ca institutia poate sa-si faca respectiva evaluare si dupa ce a dat drumul pe piata masteratelor.

Prezentul continuu din lege - portita de salvare 

Declaratiile rectorului UCDC sunt acuzatoare la adresa institutiilor statului si adaptative in ce priveste explicarea legii. “In lege este vorba de un prezent continuu, pe analiza gramaticala morfologico-sintactica. Adica nu ma obliga sa fi fost evaluat, se refera in general la evaluarea institutionala, adica eu pot fi evaluat si dupa aceea. «Care se supun» inseamna ca se supun azi, maine sau poimaine. Deci poate fi si poimaine”, a declarat Corina Dumitrescu, rectorul UCDC, pentru Gandul.

Conducerea Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), despre care rectorul de la “Dimitrie Cantemir” spune ca sunt corupti, mentioneaza ca cele 34 de programe de master sunt ilegale. Acelasi lucru a fost declarat si de presedintele comisiei prezidentiale pentru Educatie, Mircea Miclea, care a declarat pentru Gandul ca Universitatea Crestina nu avea dreptul sa deschida cu de la sine putere programe masterale in conditiile in care nu a facut dovada capacitatii institutionale si a competentelor pe domeniu.

Ministerul Educatiei a avut insa o pozitie rezervata in legatura cu programele de master de la UCDC.
Ecaterina Andronescu a precizat ca va supune aceasta problema unei discutii cu juristii ministerului si va avea grija ca legea sa fie aceeasi pentru toata lumea.

Un amanunt important de precizat in legatura cu Universitatea Crestina “Dimitrie Cantemir” este acela ca are pe statele de plata, din posturi de cadre didactice, multi oameni politici, membri ai Parlamentului sau ai Guvernului. Printre acestia se afla ministrul Turismului , Elena Udrea, fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu , fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc. Lor li se adauga Cristian Dumitrescu, sotul rectorului universitatii si profesor in cadrul aceleiasi institutii, care este in prezent presedintele Comisiei de Invatamant din Camera Deputatilor, dar si Gabriel Ispas, seful Corpului de Control al Ministrului Educatiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea