Social

#buletin #date personale #politie

Atentie la datele personale! Cu o copie dupa buletin, infractorii iti pot folosi identitatea

Furtul de identitate devine o problema din ce in ce mai mare in Romania. Cu o copie dupa cartea de identitate, infractorii iti pot provoca daune materiale importante dar si de imagine.

Daca nu ai grija de datele personale de orice tip, de la buletin, pana la date eletronice si cele bancare, risti ca ele sa fie folosite in activitati ilegale care sa iti aduca prejudicii directe.

Fara sa ne dam seama, oferim curent in activitatile cotidiene acces la datele personale, de la ridicarea de bani sau scrisori recomandate la unitatile postale, la receptiile spatiilor de cazare, la casele de schimb valutar , sau chiar la achizitionarea de produse.

"De la faptul ca te duci sa faci un xerox de pe buletin, pana la faptul ca la notariat, unul dintre angajati iti poate folosi datele in scopuri ilicite, reprezinta un pericol", au spus reprezentantii Inspectoratului General al Politiei Romane, pentru Adevarul.

De la contracte de telefonie mobila la produse

Printre"patiti" se afla si S.V., un tanar din Bucuresti, care a primit o factura mare de telefon ca apoi sa afle ca avea trei contracte cu compania de telefonie mobila.

"Am mers la un dealer, de unde fusesera cumparate, pe numele meu doua, Iphone-uri la oferta cu abonament. La dealer, in momentul in care au cautat contractul meu, am vazut copia de pe buletin, in care era inscris numele meu, CNP-ul, o parte din adresa, mai putin etajul si apartamentul. Seria si numarul de pe cartea de identitate erau gresite, iar era a celui care, probabil, s-a folosit de datele mele, a declarat tanarul.

Compania de telefonie mobila a suportat daunele, insa nu toate victimele furtului de identitate au la fel de mult noroc.

Raluca P., din Galati, a primit la sfarsitul lunii o instiintare de la compania de AVON ca ar avea de plata suma de 4.000 de lei.

"Parintii mei tot primeau, de cateva luni, in cutia postala plicuri de la distribuitorul de cosmetice, pe care le aruncau, crezand ca sunt publicitate. La sfarsitul lunii iunie, am primit insa o instiintare ca am de platit o restanta de 4.000 de lei la AVON", a povestit Raluca, pentru Adevarul.

Tanara a aflat in cele din urma ca o angajata a companiei de asigurari unde facuse o asigurare RCA se folosise de copia dupa cartea ei de identitate si a depus plangere la Politie.

Cum sa ne protejam

In cazul in care te confrunti cu furtul de identitate, este important sa te prezinti cat mai repede la Politie unde sa depui o sesizare .

Pentru a te proteja, esti sfatuit sa nu dai acces la datele tale personale unor persoane neautorizate. Inainte de a divulga orice date, verifica calitatea inscrisurilor prezentate si autenticitatea acestora sau a mesajelor receptionate.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea