Social

#fructe #pesticide #legume

Atentie la ce mancati! Care sunt fructele si legumele pline de pesticide. Sfaturi de la autoritati

Testele efectuate recent de catre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) arata ca pe piata exista fructe și legume contaminate cu mai multe pesticide. Cel mai frecvent toxic depistat e imazaliul, scrie adevarul.ro

Efectele toxice depind de doza si durata expunerii.

Merele si cartofii sunt cele mai riscante. 98% din mostrele testate contin cel putin un tip de pesticid.

Cele mai nesigure alimente

Conform ANSVSA, cele mai nesigure alimente pentru consum sunt: cartofii, capsunele, merele, nectarinele, piersicile, telina, strugurii, ciresele, spanacul, ardeiul gras, rosiile, castravetii.

Alimente care contin mai putine pesticide

Sunt si alimente care contin mai putine pesticide. Acestea sunt: avocado, porumbul, ananasul, varza, mazarea sparanghelul, mango, papaya, kiwi, vinetele si pepenele.
Spre exemplu, in general, strugurii, rosiile si lamaile contin intre doua si sapte pesticide diferite, iar merele, intre doua si sase.

Sfaturi de la autoritati

In aceasta situatie, ANSVSA recomanda respectarea mai multor reguli pentru a scadea cantitatea de pesticide ingerata.

  • rosiile, piersicile, merele, perele etc. trebuie spalate foarte biner, timp de cel putin trei minute, dupa care sa fie lasate intr-un vas cu apa in care este adaugat putin bicarbonat de sodiu. Acesta ajuta la eliminarea unor pesticide. 
  • fructele si legumele sa fie spalate bine cu apa calduta, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curatate de coaja. Fructele si legumele contaminate cu pesticide nu au un miros sau culoare aparte.
  • evitatarea consumul de fructe si legume cultivate in extrasezon, pentru ca atunci se folosesc cele mai multe substante chimice.

Ce este imazilul

Imazilul (E233) este un pesticid cancerigen care acopera coaja citricelor, conform asociatiei InfoCons. Este autorizat in 24 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania, incepand de la 1 ianuarie 2012 si pana la 31 decembrie 2021. Limita maxima admisa este 5mg/km la citrice. 

Sursa: adevarul.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea