Social

#obiceiuri #sanziene #traditii #superstitii #traditii de sanziene

Sarbatoare mare, astazi! Traditii, obiceiuri si superstitii

In fiecare an, pe 24 iunie, romanii sabatoresc nastrea Sf. Proroc Ioan Botezatorul. Sarbatoarea mai este cunoscuta mai ales ca Sanzienele sau Dragaica.

 

Despre Sanziene se spune ca sunt aducatoare de rele daca oamenii lucreaza in ziua de 24 iunie. Traditia spune ca in cazul in care nu sunt cinstite, starnesc vijelii si lasa campul fara rod si florile fara leac.

Legendele spun ca Sanzienele sunt niste zane foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii. Ele se prind in hora si „dau puteri” deosebite florilor si buruienilor, acestea devenind plante de leac, ce pot fi folosite pentru vindecarea bolilor. Se mai spune ca in acesta zi, Sanzienele canta si impart rod holdelor, femeilor casatorite, inmultesc pasarile si animalele, tamaduiesc bolnavii si apara semanaturile de grindina.

Noaptea de Sanziene este insa o sarbatoare populara care se desfasoara diferit in fiecare zona din tara si se spune ca este o zi foarte importanta pentru a face o prognoza a vremii pentru restul anului.  

Se spuna ca daca ploua in ziua de Sanziene, acest lucru este de prost augur, deoarece in urmatoarele 40 de zile va ploia neincetat, iar recoltele vor fi distruse.  

In noaptea de Sanziene se aprind focuri uriase pe culmile dealurilor. Oamenii care incinsi cu brauri din pelin se rotesc in jurul focurilor apoi arunca in foc braurile de pelin. Se spune ca aruncand braurile in foc arunci si viitoarele necazuri. Se mai spune ca cei care sar peste foc, sau trec prin el, se vor purifica purifica si intregul an care urmeaza vor fi aparati de duhurile rele, de boli si vor fi fericiti.

In aceasta zi, florile de sanzaiene, impletite in cununi, sunt atarnate, pana in anul urmator, la ferestre, la porti, la stresinile caselor, cu credinta ca vor apara oamenii, animalele si recolta de fortele nefaste, malefice si vor aduce noroc si belsug. Aceste cununi sunt folosite si pentru prevederea viitorului, in functie de felul in care cad dupa ce sunt aruncate pe casa.

De Sanziene se spune ca trebuie sa faci baie intr-o apa curgatoare, deoarece aceasta te va spala de toate nenorocirile si supararile din trecut, si te va ajuta sa-ti implinesti toate dorintele.

In credinte populara se mai spune ca in noaptea de Sanziene animalele stau de vorba si cei care e pandesc le pot intelege graiu.

In anumite zone ale tarii se spune ca daca o fata arunca un buchet de flori de Sanziene prin usa deschisa sau prin fereastra, atunci isi va gasi ursitul in acel an.

In aceasta zi gospodinele trebuie sa scoata la soare toate hainele, covoarele si asternuturile. Se spune ca expunerea lor la soare, in aceasta zi, le va feri de molii.

Daca in aceasta zi vezi o furnica rosie, vei avea noroc. In schimb, daca gasesti o furnica in  portofel, vei avea un an bogat.

In unele zone se obisnuieste ca in aceasta zi sa se manance turte din aluat cu flori de soc. Se spune ca cei care respecta acest obicei vor avea parte de sanatate intregul an.

In unele zone se atarna crengute de soc la ferestre pentrua apara casa de boli si necazuri si pentru a se asigura bunastarea in tot anul urmator.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea