Social

#impozit #proprietate #cod fiscal

Astazi este ultima zi de plata a impozitului pe casa

Termenul-limita pentru plata noilor taxe pentru proprietarii de locuinte este astazi, 30 septembrie.

Potrivit Codului Fiscal, proprietarii mai multor cladiri vor trebui sa achite noile taxe majorate . Impozitul pentru proprietate creste cu pana la 300% in cazul in care cladirea este a treia detinuta, in afara celei de domiciliu.

Taxele au fost marite in iulie, cand guvernantii au decis sa impoziteze cu 65% prima casa aflata in propritate, cu 150% a doua si 300% a treia.

Depasirea termenului aduce penalitati de 2% pe luna.

Cladirile scutite de noile impozite sunt imobilele din proprietatea statului, monumentele istorice, lacasurile de cult sau alte institutii de utilitate publica . Nici pe sere, solare sau pentru cladirile folosite pentru activitati social-umanitare de catre asociatii, fundatii si culte, nu se plateste impozitul, potrivit Adevarul.

Dupa platirea taxei, proprietarii trebuie sa depuna o declaratie speciala la administratia publica locala de care apartine domiciul lor, sau la cele in care sunt situate celelalte cladiri.

Pana acum persoanele care inchiriasera un imobil nu plateau impozit suplimentar . Solutia gasite de multi romani pentru a nu plati taxele majorate este trecerea unor cladiri in proprietatea unor rude sau apropiati.

Impozitul pe cladiri se plateste anual, in doua rate, cu scadenta la 31 martie si 30 septembrie. Cei care platesc anticipat intreaga suma datorata pana la sfarsitul lunii martie, pot primi o bonificatie de pana la 10%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea