Social

#ziua cucului #dezlegare la peste #buna vestire #sarbatoare

Astazi este sarbatoare mare! Ce nu ai voie sa faci cu niciun chip!

Astazi, 25 martie, crestinii praznuiesc prima sarbatoare a Maicii Domnului: Buna Vestire. Aceasta sarbatoare, denumita popular si Blagovestenia sau Ziua Cucului, aminteste de ziua in care Arhanghelul Gavriil ii da Fecioarei vestea ca va avea un prunc: pe Fiul lui Dumnezeu.

In traditia romaneasca, Buna Vestire are, in unele zone, si o alta semnificatie pe langa cea religioasa. Acum canta pentru prima data cucul, vestitorul unor lucruri importante in viata omului. In aceasta zi se obisnuieste ca fetele de maritat si flacaii sa intrebe cucul cand se vor casatori: “Cucule voinicule/Cati ani imi vei da/Pana m-oi insura (marita)?”. Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte sa cante cucul, inseamna ca va mai astepta un an. Daca nu se auzea, inseamna ca va urma o casatorie in acel an.

Mai mult, craca pe care a cantat cucul de ziua sa era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

De asemenea, in aceasta zi este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.

Traditia mai spune ca in aceasta zi oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.

In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica.

Tot acum, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori.

Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa.

RUGACIUNE LA BUNA VESTIRE

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, ceea ce esti mai presus decat ingerii si arhanghelii si mai cinstita decat toata faptura, auzi-ne pe noi, cei ce ne rugam tie, si arata mila ta poporului dreptcredincios! Izbaveste orasul acesta, toate orasele si satele, tara aceasta si tot poporul binecredincios de toate nevoile, de boli, de cutremur, de potop, de foc, de razboi, de toate durerile si necazurile, ca sa nu fie incercati robii tai nici de suferinte, nici de spaime, nici de moarte, nici de dreapta manie a lui Dumnezeu, ci ii pazeste si ii mantuieste cu mila ta, Preacurata Fecioara.

Roaga-te, Doamna, pentru buna intocmire a vazduhului, ca pamantul sa-si dea roadele sale spre hranirea tuturor! Aducandu-ti aminte de robii tai si netrecand cu vederea lacrimile si suspinele lor, fii ocrotitoarea tuturor: pe cei rataciti povatuieste-i, pe prunci hraneste-i, pe tineri ii invata, pe cei batrani intareste-i, pe cei bolnavi insanatoseste-i, dar mai cu seama pazeste si intareste sfanta Biserica a Fiului Tau. invredniceste-ne, Maica a tuturor, prin rugaciunile tale, sa fim si noi partasi vietii celei fara de sfarsit si astfel sa stam fara de rusine in ziua judecatii de-a dreapta Fiului tau si Dumnezeului nostru. Amin!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea