Social

#traditii marti 13 #marti 13 decembrie #zi cu ghinion

Astazi este marti, 13! Ce sa nu faci cu niciun chip

Zi cu ghinion, trei ceasuri rele. Asta ne-am obisnuit sa spunem despre ziua de 13 a unei luni mai ales atunci cand pica intr-o marti. Intram in panica pentru ca suntem convinsi ca ceva rau e obligatoriu sa se intample.

De ce 3 ceasuri rele

Ziua de marti are trei ceasuri rele dupa o regula din astrologie. Astfel, martea trei ore sunt patronate de planeta Marte, planeta considerata malefica, iar cele trei ore sunt considerate si ele rele. In restul saptamanii, sunt doar doua ore guvernate de Marte.

13, numarul ghinionului

In timpurile stravechi exista credinta ca numarul 13 aduce nenorociri intrucat la Cina cea de Taina au stat la masa 13 persoane - cei 12 apostoli si Isus -, iar unul dintre ei l-a tradat pe mantuitor, apoi, din cauza mustrarilor de constiinta, s-a spanzurat. Anticristul apare in Sfanta Scriptura in Capitolul al 13-lea din Apocalipsa, iar Adam, spun credintele populare, a mancat din fructul oprit intr-o zi de marti.

Are denumire stiintifica

In Tarot exista cartea denumita Moartea XIII, care prevesteste o problema. Celtii, in schimb, asociaza numarul 13 cu norocul.

Frica de numarul 13 are si o denumire stiintifica. Se numeste "triskaidekafobie".

Persoanele superstitioase au, totodata, o serie de credinte legate de ziua de marti 13. Iata ce se spune despre aceasta zi si ce nu ar trebui sa faci atunci:

1. Daca un copil se naste intr-o zi de marti 13, el va avea toata viata ghinion si va muri tanar.

2. Nu trebuie sa te casatoresti intr-o zi de marti 13, deoarece casnicia ta va esua.

3. Nu trebuie sa porti haine de culoare neagra in ziua de marti 13, altfel vei purta doliu in curand.

4. Nu trebuie sa te tunzi in aceasta zi, altfel cineva din familia ta va muri.

5. Nu te muta intr-o casa noua intr-o astfel de zi, altfel vei avea ghinion.

6. Daca 13 persoane stau la o masa intr-o astfel de zi, una dintre ele se va imbolnavi. O alta superstitie spune ca daca 13 oameni se afla intr-o incapere, cea care sta in dreptul oglinzii va muri.

Teama de cifra 13 este atat de mare, incat acest numar este evitat, in multe orase, in desemnarea unei adrese. Unele cladiri au etajul cu numarul 12 bis in loc de etajul 13, iar in avioanele multor companii nu exista nici un loc cu numarul 13 pentru pasageri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea