Social

#traditii Lasata Secului #lasata secului #postul craciunului

Astazi este Lasata Secului! Traditiile si obiceiurile care te feresc de necaz

Astazi, 14 noiembrie, se lasa sec pentru Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului! Lasata Secului se tine ca aparare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindina!

Din 15 noiembrie incepe Postul Nasterii Domnului sau al Craciunului. Postul de 40 de zile aminteste de postul patriarhilor din Vechiul Testament care asteptau venirea lui Hristos. Este considerat a fi un post mai ingaduitor si rinduit de Biserica pentru a-i pregati pe credinciosi pentru bucuria sarbatorii Nasterii Mintuitorului. Traditia indeamna ca azi, la Lasatul Secului, crestinii sa petreaca in familie.

Obiceiuri de Lasatul Secului

La masa de Lasata Secului se string rudele apropiate sau prietenii si se rasfata cu bucate gustoase: ciorba, fripturi, placinte si vin. De Lasatul Secului se fac si ultimele nunti pana la sarbatorile de iarna, pentru ca de luni, 15 noiembrie, incepe Postul Craciunului.

La tara, de Lasatul Secului oamenii respecta obiceiuri si practici magice ce fac parte dintr-un scenariu al mortii si renasterii timpului. De pilda, la Lasatul Secului, usile si ferestrele caselor, dar si portile gospodariilor, sint unse cu usturoi, pentru ca spiritele rele sa fie alungate. Firimiturile ramase de la ospatul Lasatului Secului se arunca la pasarile salbatice, pentru ca suratele lor de toate neamurile sa nu strice recoltele viitoare. Vasele din casa in care s-au gatit bucarele de Lasatul Secului se spala si se lasa in noaptea cu gura in jos, pentru a nu intra in ele spiritele rele. Un alt obicei se referea la prezicerea vremii dupa pieptul gainii taiate pentru masa festiva. Astfel, daca pieptul e gras, iarna va fi grea, iar daca era subtire va fi usoara si vara plina de rod.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea