Social

#pro democratia avertizare #legea stocarii informatiilor

Asociatia Pro Democratia avertizeaza in privinta legii stocarii informatiilor

Asociatia Pro Democratia avertizeaza ca legea stocarii informatiilor privind convorbirile telefonice limiteaza drepturile cetatenesti si provoaca "insatisfactie civica".

Asociatia Pro Democratia a lansat vineri un apel catre societatea civila si actorii politici pentru a depasi "obsesiile securitare si pentru a relansa procesul de democratizare si asigurare a transparenti in spiritul respectarii riguroase a drepturilor si libertatilor cetatenesti".

Apelul vine in conditiile in care pe 20 ianuarie 2009 a intrat in vigoare Legea 298/2008 care prevede ca operatorii de telefonie fixa si mobila si firmele care ofera servicii de Internet trebuie sa stocheze locatia si durata convorbirilor telefonice dar si a corespondentei electronice.

"Legea stocarii informatiei sau urmarirea mai mult sau mai putin legala a convorbirilor telefonice sau corespondentei electronice, induce un sentiment profund de insatisfactie civica precum si serioase indoieli privind transparenta si consistenta democratica a institutiilor politice romanesti", potrivit unui comunicat al Asociatiei Pro Democratia, remis Ziare.com.

"Faptul ca aceasta lege are la baza o directiva europeana din 2006 nu justifica in niciun fel limitarea libertatilor cetatenesti, dar indica deriva securitara care a cuprins statele Uniunii Europene dupa 11 septembrie 2001 si de care au profitat toti cei care nu au incredere in capacitatea democratiei de a reactiona", se mai arata in comunicat.

Asociatia Pro Democratia anunt ca nu este ingrjorata doar de stocarea informatiilor privind comunicarea: "lipsa unor instrumente de control democratic ingrijoreaza". "Combaterea terorismului si a infractionalitatii nu se poate realiza prin metode nedemocratice. Abuzul, oricand posibil in lipsa controlului democratic real, conduce la cresterea suspiciunii publice privind problemele legate de ascultarile ilegale, realizate sub acoperirea convenabila a "securitatii nationale"", anunta Pro Democratia.

Asociatia arata ca "nu poate sa accepte adormirea scandalurilor legate de interceptari si securitatea spatiului privat", "cu atat mai mult cu cat criza economica risca sa trezeasca ‚monstrii’ trecutului".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea