Social

#asigurat #analize #laborator #platit

Asiguratii, obligati sa-si plateasca singuri analizele

Analizele de laborator vor fi platite de catre asigurat. Problemele de buget pe care le are sistemul sanitar romanesc a dus la aceasta situatie in care romanii, desi platesc asigurari de sanatate, sunt nevoiti sa suporte si costurile investigatiilor care le sunt recomandate de catre medici. Situatia s-ar putea prelungi si anul viitor, anunta ingrijorati specialistii, din cauza bugetului oferit de stat.

In ultimele luni medicii si reprezentantii laboratoarelor care efectueaza analize de laborator si investigatii imagistice au atras atentia asupra faptului ca sistemul va intra in colaps.

In urma cu aproximativ doua saptamani, din tara veneau semnale care aratau ca in mai multe judete pacientii au inceput deja sa scoata bani din propriul buzunar pentru a-si face investigatiile medicale , pentru ca de la Casele de Sanatate nu se mai primeau bani, din cauza lipsei fondurilor.

Desi platitori de asigurari de sanatate si, deci, beneficiari de gratuitate pentru serviciile medicale de acest gen, romanii plateau aproximativ 80-100 de lei pentru un set de analize de baza, pe care medicii le recomanda chiar si la un control de rutina.

Reprezentantii prestatorilor de servicii medicale , din Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice (PALMED) au declarat pentru Romania Libera ca din discutiile dintre ei si reprezentantii Casei de Asigurari, respectiv Ministerului Sanatatii, a rezultat faptul ca investigatiile paraclinice le vor fi decontate din bugetul pentru anul viitor. Or, potrivit surselor medicale si din minister, in 2010 bugetul sanatatii nu va fi mai mare decat cel din 2009, ci chiar mai mic. Se spera totusi la o rectificare bugetara in aceasta luna, in urma careia sanatatea sa mai primeasca niste bani.  
 
Potrivit Romania Libera, furnizorii de servicii medicale paraclinice avertizeaza ca ar putea refuza efectuarea de analize pentru pacientii care isi platesc asigurarile de sanatate. Riscul imediat are in vedere insasi siguranta romanilor care nu vor putea scoate alti bani din buzunar pentru analize, medicii neputand pune diagnostice corecte.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea