Social

Armata rusa vinde orase intregi ca sa-si inzestreze militarii

Din banii obtinuti, se vor construi locuinte pentru peste 120.000 de ofiteri. Sumele primite de la bugetul de stat merg doar spre inarmare . Armata rusa are nevoie de bani pentru a inzestra cu locuinte peste 120.000 de familii de militari, asa ca scoate la licitatie tot felul de proprietati militare, de la vile la baraci, ba chiar si orase intregi. Cu toate ca beneficiaza de un buget din ce in ce mai ridicat, armata rusa prefera sa mai vanda din proprietati pentru a rezolva criza locuintelor pentru militari, folosind banii de la stat pentru continuarea programului de inarmare. Potrivit cotidianului Izvestia, citat de publicatia britanica The Guardian, mai bine de 20 de proprietati imobiliare aflate in apropiere de Moscova, Sankt Petersburg, Kaliningrad si Vladivostok vor fi vandute celui mai generos cumparator, intr-o licitatie care va avea loc la data de 8 aprilie. Printre proprietatile scoase la licitatie se numara „vile fabuloase si case de oaspeti, orase de garnizoana parasite, poligoane de tir nefolosite si vaste terenuri pe care nu au mai pus piciorul oamenii de ani de zile”. „Habar n-aveam ca armata mai are ceva de vandut. Credeam ca s-a furat totul in urma cu multi ani”, a declarat un ofiter, sub protectia anonimatului.

Strategie pe noua ani

Izvestia sustine ca armata rusa detine terenuri care puse cap la cap ar avea o suprafata mai mare decat a Greciei sau Austriei si valoreaza cam 8 miliarde de euro, asa ca isi permite sa se dispenseze de unele proprietati. In urma licitatiei, armata ar trebui sa faca rost de cele cateva milioane necesare pentru ridicarea locuintelor pentru ofiterii activi si in retragere care sunt trecuti de ani de zile pe lungi liste de asteptare. Acest proiect este unul drag noului presedinte rus, Dmitri Medvedev , care a sustinut, in campania electorala, ca imbunatatirea conditiilor de locuit este unul din cele patru „proiecte nationale” ale sale. Si presedintele in exercitiu, Vladimir Putin, a semnalat, de curand, oficialilor dintr-un oras, ca nu au rezolvat problema locuintelor pentru ofiterii din Marina. Aceasta efervescenta de declaratii si actiuni concrete in jurul armatei ruse are la baza o strategie mai complexa, prefigurata in urma cu ceva timp de ministrul Apararii, Serghei Ivanov. Pe scurt, profitand de veniturile enorme aduse la bugetul de stat in urma comertului international cu hidrocarburi, Rusia urmeaza sa pompeze din greu bani in armata, pentru a o moderniza si inzestra cu cele mai noi tehnologii. Intentia americanilor de a instala elemente ale scutului antiracheta in tarile fostului bloc comunist a exacerbat dorinta rusilor de a investi in echipamente militare de ultima ora, bugetul armatei crescand de la an la an. Doar in 2007, armata a avut la dispozitie un buget de 45 miliarde de lire sterline.

Info plus: Inarmare de 128 miliarde de euro

Intre 2006 si 2015, armata va beneficia de 128 de miliarde de euro, in cadrul unui program de inarmare rapida. Armata va primi 17 rachete balistice pe an si pana in 2015 va avea inca doua submarine nucleare, 34 rachete Topol -M cu unitati de control, 50 de rachete montate pe lansatoare mobile si altele. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea