Social

Armata, de la arcan la tentatii

Romania are nevoie de 5.000 de soldati si gradati voluntari in 2007. Ca sa-i convinga, MApN le-a pregatit solde de patru milioane de lei vechi, gratuitati pentru echipament, hrana, transport pentru vacante, medicamente. In plus, Armata ofera si compensatii pentru chirie sau chiar locuinta de interventie . Contractul pe care voluntarii il vor semna va avea durata de patru ani, respectiv doi si trei ani.

Armata Romana are nevoie de 5.000 de soldati si gradati voluntari in 2007. Ca sa ii atraga in sistem, Ministerul Apararii Nationale le-a pregatit solde de patru milioane de lei vechi, echipament, hrana, transport pentru vacante, medicamente, toate gratuite.

In plus, Armata ofera si compensatii pentru chirie sau chiar locuinta de interventie. Primul contract pe care acestia il vor semna va avea durata de patru ani, respectiv doi si trei ani. Odata inregimentati, femeile si barbatii acceptati vor urma un program de instruire, de citeva luni de zile.

Soldat voluntar, obligatoriu la razboi

Proiectul de lege, care reglementeaza serviciul militar voluntar si cu termen de aprobare in Parlament in iunie, ii obliga pe soldati sa accepte neconditionat plecarea la razboi, in misiuni internationale NATO.

O alta obligatie a militarilor inrolati voluntar este sa accepte transferul dintr-o unitate militara, in interes de serviciu. In plus, daca Ministerul Apararii Nationale ii trimite la studii in tara si in strainatate, acestia trebuie sa se intoarca in tara si sa lucreze pentru Armata, pe o perioada determinata.

Rezervistii voluntari, contracte de cinci ani

Cei cu armata facuta, dar si cei trecuti in rezerva pot deveni soldati si gradati voluntari rezervisti, cu contracte de cinci ani de zile. Prin aceasta, ei se obliga sa indeplineasca functii militare in fortele de aparare ale Armatei Romane. Singura diferenta este data de faptul ca barbatii si femeile care nu au indeplinit serviciul militar activ trebuie sa faca o instructie de patru luni inainte de a semna contractul de voluntariat militar.

In timpul instructiei militare, barbatii si femeile vor primi solda, haine, mincare si asistenta medicala. Odata incheiate cele patru luni de instructie militara obligatorie, rezervistii vor avea dreptul la o prima de fidelitate, necunoscuta ca valoare, la semnarea fiecarui contract incheiat. Soldatii si gradatii voluntari rezervisti pot pleca in misiuni internationale, altele decit razboiul.

Promovarea, de la BIR, la Statul Major General

In 2006, Armata trebuie sa angajeze prin contract 4.000 de militari. Pentru aceasta, cele 42 de birouri de recrutare (BIR) vor imparti pliante, afise si pixuri pentru popularizarea serviciului militar prin contract. Din 2007, Statul Major General, Directia management resurse umane si comunicatorii Directiei de relatii Publice a Ministerului Apararii Nationale se ocupa de promovarea profesiei militare voluntare.

Ceasul ultimei incorporari si taberele de cercetasi pentru tineri sint citeva dintre metodele alese de a trezi spiritul militar voluntar in romani, dar si sepcute si pixuri impartite cu ocazia Zilei Fortelor Terestre.
Ultimele strigari au loc in iunie si octombrie Ultima incorporare a recrutilor va fi in iunie 2006. Atunci aproximativ 1.600 de militari in termen si 200 de militari cu termen redus vor ingrosa rindurile Armatei Romane.

Al doilea val de incorpora ri va fi in octombrie, cu 500 de militari in termen. Cine scapa de aceste doua inrolari obligatorii poate sa se considere fericit. In decembrie 2006, inainte de intrarea in vigoare a serviciului militar voluntar, toti cei 2.300 de tineri, indiferent de numarul de luni efectuate pina atunci, vor parasi cazarmile. Pina in 2015, Armata Romana trebuie sa aiba un efectiv de 80.000 de oameni, impartiti in 95,5% forte armate si 4,5% cadre de conducere, fata de aproximativ 92.000 de oameni citi sint acum.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea