Social

Ardealul ne cheama!

Mizeria naste demagogia.
 
Aceasta constanta a vietii politice a fost confirmata de alegerile locale din Romania anului 2008. Promisiunile de tip socialist ale lui Mircea Geoana („echitate prin redistributie“) si chermesele oferite de Marian Vanghelie sau Adrian Copilu’ Minune au avut succes in zonele cel mai putin evoluate din punct de vedere economic. Liderii PSD se mandresc cu victoria in „judetele mari“ (Iasi, Dolj, Teleorman), dar nu sufla o vorba despre profilul social si demografic al simpatizantilor lor.

Sunt oare votantii stangii (revenita la rosul simbolic al internationalei de odinioara) vectori ai dezvoltarii? Reprezinta satele dunarene un model de progres si modernizare in comparatie cu localitatile rurale din Banat? Se poate compara stilul sasesc de gospodarire a unui oras transilvanean, precum Sibiul, cu administratia impiedicata a municipiului Iasi?

Aceste comparatii, oricat de nedrepte la prima vedere, sunt motorul dinamicii locale.

Rivalitatea dintre Timisoara si Arad a condus in ultimii ani la politici regionale aparte, menite sa atraga un numar cat mai mare de investitori straini . Pretutindeni sunt oameni si, deci, coruptia reprezinta o tentatie ubicua. Trebuie sa recunoastem ca spiritul de initiativa (indispensabil pentru atragerea fondurilor europene) si etica muncii (cruciala pentru utilizarea inteligenta a oricarui profit) sunt inegal distribuite pe harta tarii.

Dupa Bucuresti, contribuie foarte generos la PIB-ul national judete ca Timis, Cluj si Brasov, deloc intamplator inzestrate cu alegatori predominant de centru-dreapta. Prin urmare, statisticile, iar nu sovinismul, legitimeaza asertarea superioritatii civice a Ardealului fata de Moldova si Oltenia.

Dar daca vrem o capitala europeana si nu doar fantezii stridente, stinse in sosul vulgaritatii si oboseala zeflemelei, atunci se impune lectura vietii oraselor noastre occidentale. Vasile Blaga, mai opintit in vorba decat cinicul Sorin Oprescu, reprezinta sansa unui alt orizont de civilizatie pentru Bucuresti. Singura noastra metropola are nevoie de administratori dedicati profesiei si, deci, plictisitor de competenti. Primarul confundat cu mistocarul agresiv, educat la scoala cinismului balcanic si plamadit in bascalia proasta de tip securist merita o noua suspendare.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea