Social

Arabii din Romania, radiografie completa

Rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak a focalizat, mai mult ca oricind, atentia opiniei publice asupra arabilor stabiliti in Romania si asupra Orientului Mijlociu.
Veniti la studii inainte de Revolutie si stabiliti aici, arabii au gasit in Romania de tranzitie un adevarat el dorado, in care si-au putut acumula, peste noapte, averi impresionante. Unii prin munca cinstita, altii la limita legii si dincolo de aceasta. Unii si-au cistigat respectul, altii dispretul.

"Evenimentul zilei" si Capital va prezinta cine sint arabii din Romania si ce au facut ei in acesti ani: de la afacerile cu fosta Securitate si scandalurile "Tigareta", pina la controlarea unei bune parti a economiei romanesti.

In anii 80, Romania comunista devenise un real paradis pentru tinerii din tarile arabe care voiau sa faca o facultate. Marile centre universitare din Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara sau Craiova erau luate cu asalt de tineri din Irak, Siria, Liban sau Iordania, dupa cum rezulta din registrele matricole ale vremii.

Neoficial, prin Romania au trecut, din 1980 pina la inceputul anilor 90, aproape o jumatate de milion de studenti arabi.

O explicatie a acestui fapt poate fi gasita in relatiile privilegiate pe care le avea Ceausescu cu Orientul Mijlociu. Studentii arabi contribuiau la bunele relatii externe, constituind o importanta sursa de valuta pentru statul roman.

Cei mai multi ajungeau sa studieze in tara noastra pe baza unor burse oferite de statele lor de origine, pentru a obtine o licenta de medic sau de inginer.

Studenti putini, multi afaceristi

Lucrurile s-au schimbat dupa Revolutie, in ultimii 14 ani inregistrindu-se o scadere drastica a numarului studentilor arabi, care insumeaza putin peste 800 in tot acest interval. Spre exemplu, in 1987, la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara invatau 117 studenti arabi.

Numarul lor a ramas constant pina in 1997, cind a inceput sa scada vertiginos, ajungind, in 2003, la doar 55. La acelasi profil, la Craiova invatau dupa Revolutie circa 90 de studenti arabi intr-un an universitar, insa in prezent nu se inscriu mai mult de trei-patru pe an.

Multi dintre studentii arabi s-au casatorit cu romance si s-au stabilit in Romania, un exemplu fiind chiar Omar Hayssam. Altii au revenit aici dupa 1989, decisi sa profite de noua conjunctura a tranzitiei politico-economice.

Arabii din Romania in cifre

829 studenti arabi au venit la studii in Romania, din 1990 pina in prezent

1.227 cetateni arabi au solicitat rezidenta in Romania

449 cetateni arabi au solicitat drept de sedere in scopul reintregirii familiei

3.150 cetateni arabi au solicitat permise de sedere temporara

2.030 cetateni arabi au fost expulzati din Romania
Sursa: Oficiul pentru Straini din cadrul MAI

Cetatenii arabi, rezidenti romani

sirieni 1.180
irakieni 811
libanezi 704
iordanieni 559
Sursa: Recensamintul populatiei 2002

Afaceri sub "umbrela" fostei Securitati

Alte motive pentru care arabii au ales sa se stabileasca in Romania au avut la baza fie continuarea vechilor relatii de afaceri derulate pina in 1989 cu Departamentul de Comert Exterior al regimului Ceausescu, fie legaturile cu membrii fostei Securitati. De exemplu, Mohamed Farzat - unchiul lui Omar Hayssam - a fost deconspirat in 1988 ca ofiter al Serviciilor de Informatii Siriene.

Cu ajutorul unei firme siriene, Farzat exporta tractoare romanesti in tara sa de origine prin ICE Dunarea, firma apartinind fostei Securitati. Dupa cum presa a relatat in repetate rinduri, de aceste afaceri nu era strain nici liderul PUR Dan Voiculescu, prin firma Crescent.

Cozmin Gusa, presedintele Partidului Initiativa Nationala, sustine ca unii arabi mai colaboreaza si astazi cu serviciile secrete romanesti pentru a face bani negri destinati tarilor arabe si chiar finantarii organizatiilor islamice teroriste, fapt relevat si de raportul SRI pe anul 2003.

Adeptii profetului Mahomed in Romania

Practicarea religiei islamice in Romania a inceput in secolul al XIII-lea, o data cu stabilirea populatiei turco-tatare pe aceste meleaguri. Potrivit site-ului Ligii Islamice si Culturale din Romania, in tara noastra exista circa 70.000 de credinciosi musulmani, grupati in 80 de comunitati religioase teritoriale.

Dintre adeptii lui Alah din tara noastra, cea mai mare parte se afla in judetele Constanta (85%) si Tulcea (12%), restul fiind impartiti in Bucuresti, Braila, Calarasi, Galati , Giurgiu, Turnu-Severin si alte judete. Activitatea religioasa a musulmanilor din Romania este condusa de un muftiu, care are resedinta in municipiul Constanta.

Pe linga muftiat functioneaza Colegiul Sinodal, numit Sura Islam, compus din 23 de membri care se intrunesc periodic pentru rezolvarea problemelor administrative ale cultului.

Personalul clerical musulman este format din hatipi, imami, hagi si muezini, iar finantarea cultului este asigurata din contributiile credinciosilor, donatii si subventii de la stat . In Romania exista 80 de geamii (n.r.- biserici) si 108 cimitire musulmane.

Musulmani in Romania

turci 31.118
tatari 23.641
alta etnie 7.544
romani 3.310
rromi 805
Total 67.257
Sursa: Recensamintul populatiei 2002

Irakienii, liderii investitorilor arabi interesati sa-si plaseze banii in imobiliare si comert

Un sector preferat de oamenii de afaceri arabi este cel imobiliar. "Pot confirma ca o parte a investitiilor imobiliare mari - terenuri, imobile de lux - sint facute de cetateni arabi.

(...) Incepind din acest an vom avea la dispozitie o monitorizare clara a pietei imobiliare si vom putea vedea clar cine si cit investeste", a declarat Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Analistul imobiliar Radu Zilisteanu sustine ca arabii sint jucatori importanti pe piata, dar de regula actioneaza prin interpusi.

"E foarte greu sa afli cine este initiatorul sau beneficiarul tranzactiei. Cum cetatenii straini nu au voie sa cumpere terenuri, se cumpara in numele unei firme si nu prea sta nimeni sa vada cine sint asociatii acesteia", explica specialistul. Surse demne de incredere sustin ca una din 10-15 achizitii imobiliare importante are in spate un arab.

Investitorii arabi s-au profilat si pe alte zone atractive ale economiei romanesti, cum este cea a turismului (hoteluri sau agentii de turism), alimentatiei (productie sau restaurante si fast-food-uri), alcoolului si cafelei.

Padurile romanesti, in Orientul Mijlociu

Cele mai multe firme detinute de arabi activeaza in domeniul comertului, importurilor si exporturilor. Anual, Romania vinde in tarile arabe marfuri de 650 de milioane euro si cumpara de doar 60 de milioane euro. Desi exportul depaseste de zece ori importul, cifrele sint cu mult mai mici in comparatie cu 1989, iar la export predomina materiile prime.

Analistul economic Daniel Daianu sustine ca "oamenii de afaceri romani au pierdut startul si am ajuns sa pierdem pietele traditionale pe care le aveam in tarile arabe". Principala materie prima care ia drumul Orientului Mijlociu este lemnul, iar o treime din masa lemnoasa exportata din Romania a trecut prin firmeleunor arabi.

Anul trecut, tara noastra a exportat lemn in valoare de 832 de milioane de euro, la un pret mediu de 20 de euro pe metru cub. Luind in calcul o medie de 220 de metri cubi taiati la hectar, rezulta ca au plecat peste hotare aproape 190.000 de hectare de padure, reprezentind 3 din padurile tarii.%

De la corectitudine la contrabanda

Din punctul de vedere al corectitudinii, afaceristii arabi din Romania se impart in trei categorii mari: corecti (pina la proba contrarie), controversati si dovediti ca infractori. Trebuie precizat foarte clar ca aceasta clasificare se potriveste tuturor oamenilor de afaceri, indiferent de nationalitate si/sau etnie.

Din prima categorie fac parte oameni precum timisoreanul Jabri Tabrizi Ahmad, care are o avere evaluata in "Top 300 Capital" la 30 milioane dolari. Acesta detine spatii comerciale, terenuri, case de schimb valutar si magazine duty-free.

Tot aici mai pot fi inclusi fratii Bacriz din Craiova, trei la numar, care au un complex angro estimat la 6-7 milioane dolari, sau Khalil Abi Chahine, care impreuna cu familia detine firma Romanel si circa 50 de spatii comerciale. Acesta din urma a aparut in "Top 100 Capital - 2002" cu o avere de 50-60 milioane de dolari. Chahine pare a fi un impatimit al fotbalului.

S-a asociat cu trei nume grele din PSD, Victor Ponta, Mircea Ursache si Bogdan Niculescu-Duvaz, in firma care detine clubul FC National.

Miliardarii controversati

In categoria arabilor controversati se regaseste Mohammad Murad, patronul retelei de restaurante Spring Time, al fabricii de conserve Mandy, al firmei de constructii Triumf si al celor sase hoteluri Perla Majestic. Numele lui a aparut in presa legat de contrabandele cu tigari de la inceputul anilor 90.

Cel mai bogat arab din Romania, Fathi Taher, cu o avere evaluata la 200 milioane dolari, este si cel mai controversat. Acesta detine grupul Excelent Kandia , un pachet important de actiuni la firma ce detine Hotel Marriott, terenuri in zone bine cotate din Bucuresti si actiuni la firma de asigurari AGI Romania.

Numele lui Taher a aparut in scandaluri rasunatoare, cum au fost cele de la "0", Casa Radio sau Petromin, iar printre prietenii sai se numara Viorel Hrebenciuc, "patronul" relatiilor pesedisto-arabe.

Un alt personaj care se bucura de o oarecare doza de onorabilitate, insa care aparut in paginile de investigatii ale ziarelor in legatura cu afacerile sale dubioase, este Omar Hayssam.

Mult mediatizat dupa rapirea celor trei jurnalisti, Hayssam este in prezent anchetat pentru infractiuni economico-financiare, in care a fost implicat alaturi de partenerul sau Mohammad Munaf, disparut in Irak alaturi de cei trei ziaristi.

Lumea interlopa intre alcool si tutun

Cea mai mediatizata categorie de arabi este aceea implicata in afaceri necurate. Aici intra Zaher Iskandarani, condamnat pentru contrabanda cu tigari, disparut din Romania de sase ani. Despre Iskandarani se spune ca urmeaza sa-si deschida in curind o fabrica de alcool in judetul Timis.

Tot aici amintim personaje precum Jamal Al-Atm sau Hitam Silim, implicati in "Tigareta II", sau Bassel Hatami, condamnat pentru dare de mita. Potrivit presedintelui Patronatului Alcoolului - Garant, Romulus Dascalu, "se pare ca cetatenii arabi care erau implicati in afaceri ilegale cu alcool au inceput sa aiba probleme cu legea".

Cu toate astea, domeniul bauturilor alcoolice a ramas unul preferat de lumea interlopa araba, dupa tigarile fara timbru. In opinia presedintelui Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru, "aceasta situatie reflecta neputinta statului si a firmelor private de a gasi parteneri economici seriosi si valabili in tarile arabe. Asa am ajuns sa facem afaceri cu cine s-a nimerit".

Marian Pasulea, fost comisar general al Garzii Financiare, sustine ca firmele arabilor nu au mai multe probleme cu legea decit media afaceristilor. "Hotii sint aceiasi peste tot. Arabii au avantajul ca sint mai buni cunoscatori ai regulilor comertului, au dispus de experienta si de capital si au penetrat mai mult in structurile statului.

Sa nu uitam ca multi sint aici de zeci de ani", a declarat Pasulea.

Irakianul cu zece zile de nastere

Un alt om de afaceri arab asupra caruia planeaza suspiciuni este irakianul Mohammad A. Mutar. In evidentele Registrului Comertului, acesta figureaza cu zece zile de nastere diferite, intre 1 ianuarie si 8 august 1966, in acelasi loc, Bagdad. Numele lui apare in 24 de SRL-uri din Bucuresti, Ilfov, Cluj-Napoca si Sibiu.

Intr-un termen relativ scurt, de doar cinci luni, prin firmele lui Mutar s-au depus 94 miliarde lei in numerar, urmate de retrageri de 40 miliarde lei si transferuri externe de peste 5 milioane dolari.

Toate acestea s-au petrecut in perioada martie-iulie 2003. In evidentele Directiei pentru Straini si Probleme de Migrari (DSPM), Mutar figureaza cu sedere in Romania intre 31 octombrie 1997 si 22 mai 2000.

Pe de alta parte, un alt irakian, nascut la aceeasi data si cu acelasi numar de pasaport, pe nume Mohammed A. Mustafa, apare in evidenta traficului de frontiera ca intrat in tara in iulie 1999, fara a mai iesi.

Desi Mutar nu poate fi identificat in evidentele DSPM, un cetatean care foloseste aceasta identitate a efectuat, in baza unor procuri, operatiuni in conturile mai multor firme.

Din datele Registrului Comertului rezulta ca in Romania exista 13.774 de societati comerciale care au asociati cetateni din Orientul Mijlociu sau nordul Africii.

Din zona araba provin 35.624 de oameni de afaceri, dar numarul acestora poate fi mult mai mare, avind in vedere ca intreprinzatorii de origine araba au si alte cetatenii.

Cei mai multi afaceristi arabi provin din Irak, Siria, Liban, Iordania si Egipt si sint concentrati in marile orase: Bucuresti, Timisoara, Constanta, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi sau Brasov.

Loc/Tara Firme Asociati
1.Irak 5.227 11.010
2. Siria 3.051 10.041
3. Liban 2.328 7.163
4. Iordania 1.456 3.920
5. Egipt 1.006 1.992
Total 13.774 35.624
Sursa: Registrul Comertului

Teroristii arabi nu au ocolit tara noastra

1968 - serviciile specializate ale Securitatii au evidentiat intensificarea patrunderii organizatiilor extremiste pe teritoriul tarii, vizind obiective ale altor state, dar si personalitati sau institutii din Romania.

1972 - Prin cooperarea dintre Ministerul roman de Interne si serviciile secrete israeliene a fost prevenita ocuparea Ambasadei Israelului din Bucuresti.

1973 - Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista (USLA) a capturat o importanta cantitate de explozibil, apartinind organizatiei Septembrie Negru, destinat unui atentat impotriva Ambasadei Israelului din Bucuresti.

1974 - Patru teroristi au incercat sa-l asasineze pe presedintele Consiliului Mondial Evreiesc, aflat in vizita oficiala in Romania. Incercarea a fost dejucata de comandamentul ARTA al MI.

1975 - a fost expulzat din Romania un grup de teroristi germani, apartinind organizatiei Baader Meinhof, care incercau sa livreze arme, explozibili si documente false unui terorist palestinian.

1977 - Ambasada Egiptului la Bucuresti a fost ocupata in forta de citiva studenti arabi.

1984 - Ahmad Mohammed Ali Al-Hersh, student palestinian cu cetatenie iordaniana, l-a impuscat mortal pe diplomatul iordanian Azmi Al-Mufti. Al-Hersh era membru al Organizatiei Abu Nidal (OAN), iar arma si munitia ii fusesera furnizate de Mustafa Said Hasan Al-Khardali, un alt membru OAN.

1985 - o masina-capcana a explodat la Universitatea Politehnica Bucuresti, in cartierul Grozavesti, provocind moartea a doi ofiteri USLA. Atentatul a fost revendicat de organizatia Fratii Musulmani si a implicat patru membri ai acesteia: irakienii Hassan Adil Al-Ali si Tarek Awad, sirianul Haytham Rahmeh, poreclit "Doctorul", si iordanianul Ibrahim Ali Ahmad Dawood.

1991 - ambasadorul indian la Bucuresti, Julio Francis Ribeiro, a fost impuscat de membrii gruparii Babbar Khalsa a Frontului de Eliberare a Khalistanului, organizatie extremista care lupta pentru crearea unui stat Sikh independent in Punjab.

Dintre teroristi, Jugraj Singh a fost ucis in schimbul de focuri, Jagwinder Singh a fost grav ranit, Gurpal Singh si Balwinder au reusit sa scape, iar Pargat Singh a fost prins si condamnat la opt ani de inchisoare.

1996 - Ali Safwan Mohsen, membru Hezbollah, a fost depistat in Romania de ofiterii BA. Acesta a facut parte din grupul de comando implicat in deturnarea avionului TWA care lega Atena de Roma, in 1995.

1998 - o bomba artizanala a fost descoperita sub Podul Izvor din Bucuresti, cu putin timp inainte de Ziua Nationala. Atentatul nu a fost revendicat.

2000 - o bomba artizanala a fost descoperita la Craiova, in WC-ul unui vagon CFR. Aceasta a fost dezamorsata cu 15 minute inainte de momentul exploziei. Este primul atentat cu bomba din istoria CFR.

Mafia araba, intre PDSR si PSD

Relatiile arabo-pesediste se invirt in jurul a doua nume "grele": Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc. Cei doi au avut in preajma lor mai multe personaje controversate din comunitatea araba, de la Zaher Iskandarani la Kamel Kader, Mohammad Murad, Fathi Taher si pina la Omar Hayssam.

Generalul (r) Ion Pitulescu, fost sef al politiei romane intre 1995 si 1997, declara de curind pentru Evz: "Toti mafiotii arabi - Zaher Iskandarani, Omar Hayssam si ceilalti - erau foarte apropiati de PDSR si tineau legatura cu Viorel Hrebenciuc prin intermediul lui Kamel Kader. (...) Mi s-a parut curios ca un arab era numit consilier al secretarului general al guvernului (n.r.

- Viorel Hrebenciuc). Au disparut apoi unele documente strict secrete de la SGG si, imediat, a disparut si Kamel Kader. Apoi l-am vazut cu ochii mei pe Kader in dreapta lui Arafat si am ramas interzis", scria Pitulescu. In carte, numele lui Omar Hayssam apare alaturi de cel al lui Zaher Iskandarani, Jabri Tabizi si alti afaceristi arabi.

"Apreciere" pentru PSD

Unele contributii ale arabilor la bunastarea financiara a PSD au fost recunoscute oficial de reprezentantii partidului. La Iasi, PSD a facut publica sponsorizarea primita de la comunitatea araba in campania electorala din toamna. Din datele furnizate Monitorului Oficial, rezulta ca PSD Iasi a primit donatii de 2,28 miliarde lei.

Printre firmele care au facut cele mai mari donatii se numara Siraj SA Iasi, in valoare de un sfert de miliard. Societatea este patronata de sirianul Aldeire Ahmad. Aceasta a inceput sa faca afaceri in 1989, cind avea doar citeva angrouri, iar acum este proprietarul complexului Siraj, care valoreaza mai multe milioane de dolari.

Sirianul a facut donatia in semn de apreciere pentru "eforturile facute de acest partid pentru oamenii de afaceri din Romania, afaceri care au prosperat". "Indiferent ce spune Uniunea Europeana, Romania a prosperat foarte mult, iar acest lucru se datoreaza covirsitor PSD", mai afirma Ahmad.

Murad, "frate" cu Agathon

Veniti in Romania inainte de 1989, fratii libanezi Ahmad si Mohammad Murad au reusit sa se capatuiasca dupa Revolutie cu ajutorul unor TIR-uri de tigari si cafea de contrabanda. In prezent, ei sint proprietarii lantului de restaurante Spring Time, ai hotelurilor Perla-Majestic din Mamaia, Olimp si Jupiter, precum si ai altor hoteluri.

Potrivit ziarului "Romania libera", fratii Murad au fost monitorizati de antitero pentru ca provin din Libanul de Sud, zona cunoscuta ca loc de recrutare a gherilelor islamiste si pentru simpatizarea organizatiei "Amal", aripa politica a miscarii Hezbollah. Apropierea lor de PSD este dovedita si de prezenta fostului presedintele Ion Iliescu la inaugurarea Hotelului Majestic din Mamaia.

Murad, cotat nu de mult ca fiind "cel mai tare investitor strain de pe litoral", era un apropiat al fostului ministru al turismului din guvernerea PSD, Dan Matei Agathon, care obisnuia sa-l prezinte in anumite cercuri ca fiind "fratele sau".

Spalare de bani prin firme-fantoma

Afacerile dubioase ale arabilor nu au fost niciodata straine serviciilor secrete.

Acest fapt reiese si dintr-o declaratie a deputatului Ion Stan, fostul presedinte al Comisiei parlamentare de control a SRI, difuzata in noiembrie 2001, la Radio Romania Actualitati:
"In perioada 1999-2001, printr-o sucursala a unei banci, s-au efectuat transferuri in valoare de circa 160 milioane dolari intr-o tara din Orientul Mijlociu, in contul unor firme sau oameni de afaceri cunoscuti ca apartinind unor grupari islamice extremiste.

Aceste aspecte au fost semnalate, in luna februarie 2000, guvernului condus de Mugur Isarescu, care nu a dispus nici un fel de masuri, situatia perpetuindu-se si in anul 2001".

Arabi care au cistigat respectul romanilor

In ultima perioada, arabii din tara noastra nu au aparut in mass-media romanesti intr-o lumina prea favorabila.

Acest lucru a fost cauzat in principal de scandalurile in care au fost implicati, de la seria "Tigareta" pina la rapirea jurnalistilor romani in Irak.

Pentru a nu arunca o lumina nefavorabila asupra intregii comunitati arabe, trebuie spus ca nu toti cei veniti in tara noastra din Orientul Mijlociu sint implicati in fapte ilegale.

Foarte multi arabi care au ales sa traiasca in Romania s-au stabilit in tara noastra de foarte multi ani, cistigind respect si credibilitate. Doi dintre ei au povesti care trebuie spuse.

Sirianul care a reinventat medicina de urgenta

Unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati arabi din Romania este medicul Raed Arafat, "parintele" Serviciului Mobil de Urgente, Resuscitare si Descarcerare (SMURD). Raed Arafat s-a nascut la Damasc, in Siria, dar a crescut in Nablus. A venit in Romania in 1980, cind avea doar 16 ani, si s-a stabilit la Pitesti.

Dupa mai multe incercari de a studia medicina in diferite tari, Arafat a inceput facultatea la Cluj, dar a renuntat dupa un an din cauza decesului tatalui sau.

S-a transferat apoi la Tirgu-Mures pentru a studia terapia intensiva. Din 1990 pina in 1998 a lucrat ca voluntar, impreuna cu intreaga echipa, singurul sprijin material fiind echipamentele si medicamentele primite de la medicii si pompierii din Scotia.

Beneficiind de sprijin din partea ministrului sanatatii, Hajdu Gabor, dar si din partea comunitatii local, SMURD a devenit un model pentru sistemul de ambulanta din Romania. Visul lui Raed Arafat a fost si este imbunatatirea nivelului de ingrijire medicala de urgenta si raspindirea sistemului SMURD in intreaga tara.

Militar palestinian devenit jurnalist

Un alt personaj arab cunoscut in Romania este jurnalistul palestinian Ahmed Jaber, care a fost intens mediatizat in ultima perioada, el comentind episoadele rapirii jurnalistilor romani in Irak.

Ahmed Jaber a absolvit Facultatea de Jurnalistica din cadrul Universitatii Bucuresti, fiind specialist in problemele legate de Orientul Mijlociu. Pina in urma cu doua decenii, Jaber a luptat pentru eliberarea Palestinei. A fost ofiter superior in cadrul trupelor speciale ale armatei palestiniene, in timpul revolutiei de eliberare conduse de Yasser Arafat.

In anul 1984, cind se afla in Cipru, Ahmed Jaber a fost tinta unui atentat pus la cale de serviciile secrete israeliene.

A scapat dintr-o tentativa de otravire, care-i putea fi fatala, datorita bodyguardului care l-a dus rapid la spital. Salvat ca prin minune de medici, Jaber a fost nevoit sa-si incheie cariera militara din cauza unei hemipareze cauzate de otrava. Experienta acumulata ca militar l-a ajutat sa devina specialist in problemele tarilor arabe, in principal in cele care vizeaza terorismul.

In toate declaratiile date presei romanesti, Ahmed Jaber a sustinut tot timpul ca nu este de acord cu atentatele teroriste, care au daunat iremediabil cauzei palestiniene.

Cei mai bogati arabi

1. Fathi Taher - 200 milioane dolari din hoteluri, asigurari, terenuri, industria alimentara
2. Omar Hayssam - 90-100 milioane dolri din imobiliare, industria lemnului, ape minerale, auto, comert
3. Mohammad Murad - 55-60 milioane dolari din alimentatie, hoteluri, imobiliare
4. Khalil Abi Chahine si familia - 50-60 milioane dolari din electronice, industria lemnului
5. Jabri Tabrizi Ahmad si fratii - 30 milioane dolari din imobiliare, schimb valutar, comert
6. Jabbar Kanani - 25-27 milioane dolari din comert, alcool
7. Salameh Nawaf - 8-10 milioane dolari din alcool
8. Fratii Bacriz - 6-7 milioane dolari din comert angro
9. Familia Awdi - 4-6 milioane dolari din imobiliare, hotelier, import-export
10. Mohammad Munaf - 3-4 milioane dolari din industria lemnului, ape minerale
Sursa: Top 300, Registrul Comertului

Organizatiile islamice de la noi

Hamas
Hezbollah
Fratii Musulmani
Partidul Eliberarii Islamice
Frontul Democrat pentru Eliberarea Palestinei
Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei
Al Fatah
Al Saika

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea